Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan koronan aikana - ohjeet työnhakijaksi rekisteröitymiseen

8.4.2020, päivitetty 8.4. ja 15.4.

Hallitus antoi 2.4.2020 eduskunnalle esityksen laiksi yrittäjien työttömyysturvaoikeuden väliaikaisesta järjestämisestä. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen 6.4.2020. Tasavallan presidentti vahvisti lain 7.4.2020.

Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät.

Ohjeita työnhakijaksi ilmoittautumiseen yrittäjille

Työnhakijaksi ilmoittautuminen Oma asiointi -palveluun askel askeleelta (pdf)

Ilmoittaudu työnhakijaksi ensisijaisesti sähköisessä Oma asiointi -palvelussa. Oma asiointi on käytössäsi 24/7 ja nopein reitti ilmoittautua työnhakijaksi. Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, kirjaudu palveluun henkilöasiakkaana, älä yrityksenä tai y-tunnuksella. Huomioi seuraavat asiat käyttäessäsi palvelua:

  • Voit kirjata itsesi työssäolevaksi. Teemme tietoihisi tarvittavia muutoksia, kun otamme sinuun yhteyttä.
  • Valitse "haen kokoaikatyötä", vaikka tilanteesi on tilapäinen. Tämä kirjaus tärkeä, jotta automaattinen järjestelmä tulkitsee sinut työttömyysturvaan oikeutetuksi ja ohjaudut järjestelmän kautta oikealle asiantuntijalle.
  • Kirjoita vapaan sanan kenttiin / lisätietoihin olennainen tieto tilanteestasi: esim. "Minulla on yritys X, jonka toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi. "
  • Valitse kohta "muutos on tiedossa kolmen kuukauden sisällä". Tarkistamme tilanteesi viimeistään kolmen kuukauden kuluttua.   
  • Jos järjestelmä ohjaa sinua tekemään palvelutarvearvioon ja sen jälkeen vielä työllistymissuunnitelman, kirjaa myös suunnitelmaan olennainen tilanteestasi: esim. "Minulla on yritys X, jonka toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi. Yritykseni Y-tunnus on…"

Ilmoittautuminen työnhakijaksi henkilöasiakkaana Oma asiointi -palvelussa

Muita työnhakijaksi ilmoittumistapoja, jos et voi käyttää sähköistä Oma asiointi -palvelua:

Lisätietoja ja neuvontaa

Työnantaja- ja yritysasiakkaiden puhelinpalvelu, p. 0295 046 006 (arkisin klo 9–16.15) (Keski-Suomi)

  • HUOM! Jos olet jo käynnistänyt työnhakusi TE-palveluiden Oma asioinnin kautta, odotathan TE-toimiston käsittelyä ja mahdollista yhteydenottoa. Olemme sinuun yhteydessä pääasiassa puhelimitse, mikäli tarvitsemme lisätietoja asiasi käsittelyä varten. Oman tilanteesi käsittelyä voit seurata sähköisen Oma asiointi -palvelun kautta. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.


Tärkeää tietoa työnhakijaksi ilmoittautuvalle yrittäjälle (te-palvelut.fi)
TEM: Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan tulee voimaan 8.4.2020.
Kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien työttömyysturvaan.
Kela: Työttymyysturva koronatilanteessa.
TE-palvelut koronatilanteessa.


Oma
asiointi