Pohjanmaan TE-toimisto

Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto palvelee yrityksiä ja työnantajia, työnhakijoita ja muita henkilöasiakkaita  sekä yhteistyökumppaneita verkossa, puhelimitse ja kasvokkain.

HUOM! Pidä aina verkkopankkitunnukset mukanasi, kun asioit TE-palveluissa!

 

Інструкція для тих, хто приїжджає з України, щодо роботи у Фінляндії.

Ukrainasta tuleville suunnatut ohjeet työnteosta Suomessa

 

 

Kesätyöhaku on käynnissä! Tutustu meidän työhakuvinkkeihin. 

       

Uutiset

null Tammikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys kasvaa hiljalleen, mutta uusia avoimia työpaikkoja on jälleen runsaasti tarjolla

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 7 215 työtöntä työnhakijaa. Se on 136 (+ 1,9 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli tammikuussa 209 enemmän kuin joulukuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,4 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,8 %. Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena tammikuussa 1 955 (+ 32,9 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tammikuun aikana avoinna oli yhteensä 10 889 työpaikkaa, mikä oli 404 (+ 3,9 %) työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 268 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 12,2 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Työttömien työnhakijoiden määrä pienentyi yhdessä viidestä Pohjanmaan ELY-keskuksen seutukunnista. Työttömyys pienentyi vuotta aiempaan nähden vain Vaasan seudulla 236 henkilöllä (- 7 %). Työttömien määrä kasvoi Suupohjan rannikkoseudulla 162 henkilöllä (+ 50 %), Pietarsaaren seudulla 52 henkilöllä (+ 5 %), Kokkolan seutukunnassa 108 henkilöllä (+ 5 %) ja Kaustisen seutukunnassa 50 henkilöllä (+ 12 %). Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnista alhaisin työttömyysaste oli Pietarsaaren seutukunnassa (4,5 %).

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi useissa ikäryhmissä. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi eniten 30-34-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 90 henkilöä vuodentakaiseen verrattuna (+12,5 %). Määrällisesti eniten vähennystä oli 60–64-vuotiainen ikäryhmässä, 91 henkilöä vuotta aiempaan nähden
(-8,3 %). Tammikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 881, mikä on 62 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 32 enemmän kuin edellisessä kuussa.

Työttömien määrä pienentyi määrällisesti eniten toisen asteen suorittaneissa, työttömiä oli 91 vähemmän (- 2,5 %) kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien määrä sen sijaan kasvoi tuntemattoman koulutusasteen omaavilla: kasvua oli 408 henkilöä (+ 92 %) vuotta aiempaan nähden.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan TE-toimistoon tammikuun aikana 7 897, mikä on 1 955 enemmän (+ 32,9 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Uudet avoimet työpaikat lisääntyivät aikaisempaan verrattuna määrällisesti eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä (+ 1 895). Avointen työpaikkojen määrä pienentyi eniten asiantuntijoiden ammattiryhmässä (- 852).

- Avointen työpaikkojen määrissä on nyt ollut heiluntaa. Joulukuussa avointen työpaikkojen määrä oli selvästi laskenut vuoden takaiseen verrattuna, mutta nyt tammikuussa vastaavasti noussut. Tänä vuonna tammikuulle osui paljon kesähakujen aloituksia, mikä pääosin selittää tätä muutosta, kertoo Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari.

Lue koko katsaus.

Tapahtumakalenteri

Päivitetty: 14.03.2023