Kohti oppisopimusta -pilotti

Kohti oppisopimusta -pilotti on Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) rahoittama. Pilotti toteutetaan valtakunnallisesti neljällä eri alueella (Etelä-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Satakunta). Pilotti jatkuu 30.6.2023 saakka.

Pilotin kohderyhmänä ovat alle 30-vuotiaat ammattikouluttamattomat nuoret. Pilotin tavoitteena on lisätä oppisopimuskoulutuksen tunnettavuutta, varmistaa osaavan työvoiman saatavuus ja luoda malli oppisopimuskoulutukseen ohjaamiselle. Tavoitteena on tunnistaa oppisopimusopiskelusta kiinnostuneet nuoret ja työnantajat sekä valmentaa nuoria tutkinnon tai sen osien suorittamiseen.

Pilotissa korostuvat nuorten tavoittaminen ja elämänhallinnan tukeminen, työpaikkojen etsintä, valmennusten järjestäminen, työelämälähtöinen työvoimakoulutus, nuorten innostaminen ja ohjaaminen oppisopimuskoulutukseen.

Pilottiin liittyen tuotetaan työvoimakoulutus- ja valmennuspalvelukokeiluja, palveluntuottajana Arffman Finland Oy. Kolmannen T.O.T.T.A. – Tähtäimenä Oppisopimuksella Työhön ja Tulevaisuuden Ammattiin -työvoimakoulutuksen (Ku709095, ajalla 1–4/2023) haku on alkanut, haku päättyy 9.12.2022. Lähipäivät järjestetään Oulussa. Lähiopiskelun lisäksi koulutukseen sisältyy ohjattua etäopiskelua, itsenäistä opiskelua sekä työssäoppimista. T.O.T.T.A. –koulutuksen haastattelut on suunniteltu järjestettäväksi viikolla 50.

T.O.T.T.A. –koulutuksen kohderyhmänä ovat pääsääntöisesti alle 30-vuotiaat asiakkaat, jotka eivät ole suorittaneet ammatillista tutkintoa tai tutkinto on jäänyt kesken. Työvoimakoulutuksessa ei ole alarajauksia, eli käytännössä kaikki alat voivat olla mahdollisia (esim. ajoneuvoala, sosiaali- ja terveysala, puhtaanapitoala, kiinteistöhoitoala, ravintola-ala, kaupan ala ja matkailuala jne). Koulutukseen voidaan myös valita ammatillisen tutkinnon suorittaneita. 

T.O.T.T.A. –koulutus toteutetaan ryhmämuotoisena työvoimakoulutuksena (kesto max. 60 päivää, henkilökohtaisen koulutussuunnitelman HOKS:n mukaan). Työvoimakoulutuksen tavoitteena on, että mahdollisimman moni aloittaa oppisopimuskoulutuksen työvoimakoulutuksen jälkeen.  

Lisäksi tapahtumakalenterin kautta oli haussa verkossa toteutettava Työnhakuvalmennus - Kohti oppisopimusta (5pv), toteutettiin marraskuussa 2022, ilmoittautumisaika päättyi 15.11.2022. Työnhakuvalmennus on suunnattu Pohjois-Pohjanmaan alueen työnhakijoille, joilla on kiinnostusta ja valmiutta pohtia oppisopimusopiskelua omana reittinä kohti työelämää. Valmennuksen tavoitteena on antaa tietoa ja tukea sopivan alan pohdintaan sekä oppisopimuspaikan hakuun. Tämä valmennus sopii hyvin oppisopimuskoulutuksesta kiinnostuneille asiakkaille asuinpaikasta riippumatta.

Valtakunnallinen oppisopimusviikko järjestettiin kuudennen kerran ajalla 3.-9.10.2022.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto toteutti viikon aikana neljä TE-Live lähetystä. Lähetysten tallenteet ovat katsottavissa te.live.fi:

Lisätietoja:

Haussa oleva työvoimakoulutus - T.O.T.T.A. - Tähtäimenä Oppisopimuksella Työhön ja Tulevaisuuden Ammattiin, Oulu (nro 709095) -työvoimakoulutus (koulutukset.te-palvelut.fi)

TE-live - Tehokas ja vuorovaikutteinen rekrytointikanava (te-live.fi)

Ota rohkeasti yhteyttä, niin kerron lisää!

Minna Tuhkanen
Asiantuntija, Kohti oppisopimusta -pilotti, Pohjois-Pohjanmaan TE-palvelut
p. 0295 056 358
minna.tuhkanen(at)te-toimisto.fi

Päivitetty: 28.11.2022