Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Työllistymistarina: Niinan polku Vieremän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajaksi

 

Vieremäläinen Niina aloitti vuodenvaihteessa työnsä Suomen nuorimpana 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana. Työkokemus alalta kertyi työkokeilun sekä palkkatuella toteutetun oppisopimuskoulutuksen avulla.

 

Niina ja Pohjois-Savon TE-toimiston asiantuntija Anne Vieremän 4H:n toimistolla.

 

Niina Haatainen oli lannistua, kun hän jäi ilman opiskelupaikkaa kevään 2015 yhteishaussa lukiosta valmistuttuaan. Takaiskusta sisuuntuneena hän päätti lähteä työkokeiluun Vieremän 4H-yhdistykseen kuultuaan tutultaan hyviä asioita yhdistyksen silloisesta toiminnanjohtajasta.

 

Niina otti yhteyttä Pohjois-Savon TE-toimiston nuorten palveluihin, jolloin myös asiantuntija Anne Partanen kannusti Niinaa hakemaan työkokeiluun. "En ollut koskaan ajatellut tekeväni töitä lasten ja nuorten parissa," Niina kertoo. "En edes tiennyt, että nuoriso-ohjaajaksi voi varsinaisesti opiskella. Tuskin olisin osannut hakeutua 4H-yhdistykselle juuri työkokeiluun ilman TE-palveluita."

 

Neljä kuukautta kestäneen työkokeilun jälkeen Niina muutti opiskelupaikan ja muiden töiden perässä Iisalmeen, mutta palasi vuoden kuluttua 4H-yhdistykseen. "Entinen pomoni soitti ja kertoi heillä auenneesta oppisopimuspaikasta. En edes miettinyt asiaa, vaan vastasin heti myöntävästi", Niina muistelee.

 

4H-yhdistys sai palkkatuen TE-toimistolta Niinan palkkaamiseen. Kahden vuoden oppisopimuskoulutuksen aikana Niina työskenteli toiminnanohjaajana ja hankki itselleen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan perustutkinnon.

 

Työpäivät ovat harvoin samanlaisia

 

Viime syksynä 4H:n toiminnanjohtajan paikka avautui ja yhdistyksen hallitus pyysi Niinaa hakemaan paikkaa. Nyt Niina on nyt työskennellyt pestissä vuodenvaihteesta lähtien. 22-vuotiaana Niina on Suomen yhdistysten nuorin toiminnanjohtaja.

 

"Työssäni parasta on meidän asiakkaamme, nuoret ja kerholaiset, joita meillä viikossa on noin seitsemänkymmentä. Viemme toimintaa Vieremän kirkonkylältä myös sivukylän kouluille. Olen sosiaalinen ihminen, joten asiakastyö sopii minulle. Meillä on myös hyvät yhteistyökumppanit, joiden kanssa on kiva tehdä töitä," Niina kuvailee.

 

Tehtävää 4H-yhdistyksellä on paljon. "Ohjaan ja suunnittelen kerhoja, teen nuorisotyötä, toimimme erilaisessa hankkeissa ja organisoin kotiapupalvelua. Lisäksi suunnittelemme ensikesälle kansainvälistä 4H-yhdistyksen leiriä", Niina luettelee. "Työtehtävieni kirjo on aika laaja."  

 

Ehkäpä juuri laajan työnkuvan ansiosta Niinan työpäivät ovat harvoin toistensa kaltaisia. "Joskus työpäivän aikana saatan juosta suoraan palaverista rakentamaan kanahäkkiä tai jahtaamaan karkuteille lähteneitä kaneja", hän naureskelee. 

 

TE-palveluista tukea työllistymiseen

 

Anne Partasta Niinan työllistymistarina lämmittää. "Onnistuneet asiakaskokemukset motivoivat minua työssäni." Uransa aikana Anne on ohjannut monenlaisia asiakkaita erilaisille urapoluille. "Niinan kanssa keskustelimme työkokeilun tarjoamista mahdollisuuksista ja neuvottelimme myöhemmin palkkatuen 4H-yhdistykselle," hän kertoo.

 

Niina kokee, että TE-palvelut avasivat hänelle mahdollisuuden työllistyä hänen nykyiseen ammattiinsa. "Ilman TE-palveluita tuskin olisin tässä. Tuskin olisin itse osannut hakeutua työkokeiluun ilman saamaani palvelua." Niinan elämässä TE-palvelut ovat olleet merkittävässä roolissa. "Suosittelisin ehdottomasti Pohjois-Savon TE-palveluja, muillekin, jotka miettivät, pohtivat ja etsivät itselleen sopivaa koulutusta ja uraa."

 

Katso Niinan haastattelu videolta