Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Työpaikkasuomi-kielikoulutus tuo työpaikalle tehokkuutta, turvallisuutta ja tyytyväisyyttä

Suomen kielen taito auttaa työntekijää niin työ- kuin yksityiselämässä.

Kielitaito parantaa työntekijän työhyvinvointia, turvallisuutta, tyytyväisyyttä ja tehokkuutta. Työpaikkasuomi-kielikoulutus on yksi TE-toimistojen palveluista, joka on suunnattu yrityksille, joilla on jo tai jotka pohtivat palkkaavansa ulkomaalaistaustaista työvoimaa. 

Koulutuksen tavoitteena on parantaa työntekijöiden suomen kielen taitoa niin, että he pystyvät kommunikoimaan paremmin työpaikalla ja arjessa. Näin työntekijät ymmärtävät saamansa ohjeet selkeämmin, pystyvät juttelemaan työkavereidensa kanssa ja integroituvat paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan. 

"Sadat yritykset ympäri maata ovat hyödyntäneet Työpaikkasuomea. Pohjois-Savon alueella meillä on ollut asiakkaita monilta eri toimialoilta. Koulutukseen on osallistunut esimerkiksi metallikonepajoja, asiakaspalvelu- ja puhtaanapitoalan yrityksiä ja jopa eläinlääkäreitä", kertoo Samuli Miettinen, joka työskentelee Pohjois-Savon TE-toimiston kansainvälisen työnvälityksen EURES-palvelussa. 

Koulutuksen hinta määräytyy yrityksen koon, liikevaihdon ja koulutuksen keston mukaan. "Koulutukset hankkii Työvoiman liikkuvuus Euroopassa -hanke yhdessä TE-toimiston, asiakasyrityksen sekä kouluttajan kanssa. Työnantaja maksaa vain 30–50 % valmennusten ja koulutusten kokonaishinnasta", Samuli Miettinen toteaa. 

Tarjolla monipuolista kielenopiskelua 

Pohjois-Savossa koulutuksen toteuttaa Savonia AMK:n ammattitaitoiset lehtorit. Koulutuksen voi järjestää joko yrityksessä tai Savonian tiloissa Pohjois-Savon alueella. "Koulutuksen sisältöön kuuluu esimerkiksi kielioppia, kielenkäyttötilanteiden harjoittelua sekä ammattisanaston käyttöä tosielämässä. Opiskelemme suomen kieltä mahdollisimman monipuolisesti", kertoo Anne Karuaho, joka työskentelee Savonia AMK:ssa kielikouluttajana sekä suomen kielen ja viestinnän lehtorina. 

Karuahon mukaan koulutus muovaantuu työntekijöiden tarpeiden mukaan. "Suunnitellessani oppitunteja otan opiskelijoiden toiveet ja tarpeet huomioon." Ammattisanaston ja työpaikoilla käytettävän suomen kielen lisäksi koulutuksessa opiskellaan suomalaista kulttuuria ja asiointisanastoa opintoretkillä vaikkapa Prismaan, kahvilaan, kirjastoon tai Kuopion korttelimuseoon. "Monipuoliset materiaalit auttavat kielenopiskelussa", Karuaho toteaa. 

Savonia AMK:n lehtori Anne Karuaho ja Servica Oy:n työntekijöitä Työpaikkasuomi-kurssilla.

Hyötyä niin työntekijälle kuin yritykselle 

Pohjois-Savossa koulutusta on hyödyntänyt mm. palvelualan yritys Servica Oy. "Kuulimme Työpaikkasuomi-koulutuksesta TE-toimiston markkinoinnin kautta", kertoo Servica Oy:n henkilöstöpäällikkö Tuija Mäki. Servican palkkalistoilla on työntekijöitä eri puolilta maailmaa. Yritykselle räätälöity kurssi kestää yhteensä kolmekymmentä tuntia ja sille osallistuu seitsemän työntekijää. 

Mäki uskoo koulutuksen hyödyllisyyteen. "Tarvitsemme lisää työvoimaa laitoshuoltoon, ruokahuoltoon, kiinteistöhuoltoon, logistiikkaan. Uskon että tässä on molemminpuolinen etu – työntekijät saavat tukea työpaikalla viihtymiseen sekä työhön sitoutumiseen, jolloin he ovat tyytyväisempiä eivätkä lähde meiltä pois." 

Työpaikkasuomi-koulutukseen osallistuneet Servican työntekijät ovat kertoneet Mäelle oppineensa ammatti- ja työelämäsanastoa. Servica Oy:llä KYSin laitoshoitajana kahdeksan vuotta työskennellyt filippiiniläinen Concepcion Ruuskanen on kollegoidensa lailla tyytyväinen koulutukseen. Ruuskasen mielestä koulutus on auttanut työntekoa. "Olen saanut varmuutta puhua suomea. Koulutuksen jälkeen sanavarastoa löytyy", hän kertoo.  

Räätälöityä palvelua yrityksille 

Kun Työpaikkasuomi-koulutus alkaa kiinnostaa, yritys voi olla yhteydessä EURES-asiantuntija Samuli Miettinen. "Tulemme mielellämme kouluttajan kanssa käymään yrityksessänne, jotta voimme keskustella eri vaihtoehdoista. Näin saamme varmasti räätälöityä sopivan kielikoulutuksen, joka tehostaa yrityksen tuottavuutta ja sekä tukee työntekijää", Miettinen lupaa. 

Katso haastattelut videolta!