Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Digitaidot työnhaussa ja työelämässä

Digitaitojen merkitys on kasvanut vauhdilla asioinnin ja muiden arkisten toimien siirryttyä paljolti verkkoon – verkosta haetaan tietoa, tehdään ostoksia, opiskellaan, kommunikoidaan, verkostoidutaan ja paljon muuta. Myös töitä haetaan ja tehdään entistä enemmän verkossa. Erilaisten digitaalisten tuotteiden ja palveluiden hallinta on välttämätöntä myös yleistyneessä etätyöskentelyssä.

Miksi digiosaaminen on tärkeää

Osaatko kuvitella tilannetta, jossa et tarvitsisi jotakin ohjelmistoa tai sovellusta työtehtäväsi tekemiseksi? Tai ettet vapaa-ajallasi viettäisi aikaa jonkin laitteen parissa tai hoitaisi esimerkiksi pankkiasioitasi verkon kautta? Digiosaamisen sanotaan olevan jo kansalaisen ja työntekijän perustaito.

On hyvin todennäköistä, että olet jo tullut ajatelleeksi digiosaamisen tärkeyttä. Olitpa sitten yrittäjä, joka haluaa kehittää yritystään tai työntekijä, joka pyrkii vastaamaan työelämän vaatimuksiin tai jonka haasteena on erilaisten sähköisten keinojen ja kanavien käytön yleistyminen työnhaussa.

Digitaidot työnhaussa ja työelämässä

Työnhaussa digitaaliset työkalut ja -palvelut mahdollistavat rekrytoivan yrityksen ja työnhakijan kohtaamisen. Se on keino molemmille osapuolille löytää ja tulla löydetyksi sekä samalla kertoa tarkemmin itsestään. Työnhaku painottuu entistä enemmän digitaalisiin kanaviin: hakemukset lähetetään sähköpostilla, omaa osaamista tuodaan esille video-CV:llä, LinkedIn-profiilin kautta rekrytoija voi löytää sopivan työntekijän tai työnhakija puolestaan saada työtarjouksia, haastattelut voidaan toteuttaa videohaastatteluna ja avoimia työpaikkoja etsitään erilaisten verkkosivustojen kautta - kuten te-palvelut.fi. Myös työelämässä hyödynnetään erilaisia digitaalisia välineitä.

Yritykset tarjoavat asiakaspalvelua useamman eri kanavan kautta. Digitalisaation mukanaan tuomia haasteita kohdataan etenkin pienissä yrityksissä ja yhdistyksissä. Oman digiosaamisen oikeanlainen esille tuominen ja markkinointi ovat keinoja, joilla taitojaan tarjoava työntekijä ja kyseistä osaamista tarvitseva yritys kohtaavat.

Miten tuoda oma digiosaaminen esille

Et välttämättä tarvitse virallisia kursseja ja todistuksia digiosaamisesi kehittämiseen tai sen todentamiseen. Osaamista kertyy muutenkin työtehtävien ja harrastusten kautta. Tärkeää on tiedostaa jo olemassa oleva osaaminen ja keksiä keinot sen esille tuomiseen. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa vapaa-aikaansa viettävälle kertyy tätä osaamista jo melkein huomaamatta. Sosiaalisen median profiilit voisikin valjastaa omaksi käyntikortikseen, joka kertoo käyttäjänsä taidoista ja aktiivisuudesta kyseisissä kanavissa. Erilaisten digitaalisten kanavien hyödyntäminen työnhaussa lisää mahdollisuuksia löytää avoimia työpaikkoja ja piilotyöpaikkoja. Ne ovat myös hyvä keino oman osaamisen markkinointiin. Sähköisten työnhaun keinojen sujuva käyttäminen kertoo myös jo itsessään hakijan digitaidoista rekrytointivaiheessa.

TE-toimistossa asiakkaanamme ollessasi keskustele oman virkailijasi kanssa monipuolisista palveluistamme, kuten alkamassa olevista lyhytkestoisista valmennuksista. Saat niistä tukea oman osaamisesi tunnistamiseen ja näkyväksi tekemiseen. Valmennustarjonnastamme löydät työnhakuvalmennusta, uravalmennusta ja työhönvalmennusta. Työpaikalla tapahtuvan työkokeilun kautta pääset puolestaan näyttämään osaamisesi suoraan työnantajalle. Muistathan myös päivittää osaamistasi omiin tietoihisi, jotta asiantuntijamme voivat löytää sinulle piilossakin olevat työpaikat.

Miten omia digitaitoja voi kehittää

Digitaitojasi voit kehittää itsenäisesti omien kiinnostuksiesi ja tarpeidesi mukaisesti. Oppimaansa täytyy myös pitää ajan tasalla, koska digitaaliset palvelut ja työkalut kehittyvät kovaa vauhtia. Jos koet tarvitsevasi ohjausta digipalvelujen haltuun ottamisessa, tarjolla on erilaisia kursseja ja koulutuksia, joilla pääset hyvin alkuun.

Digiosaamistasi voit päivittää myös työvoimakoulutuksen kautta. Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa alkaa 25.10.2021 Digivalmiudet uudelle tasolle -koulutus. Koulutuksessa pääset kehittämään digitaalisia valmiuksiasi oman osaamisesi markkinoinnissa, työnhaussa sekä työelämässä. Hakuaika koulutukseen päättyy 26.9.2021.

Yrityksessä olevaa digiosaamista voi lisätä TäsmäKoulutuksen kautta. TäsmäKoulutus on yrityksen tarpeisiin räätälöityä koulutusta, jonka tarkoituksena on päivittää yrittäjän tai työntekijöiden osaamista. TäsmäKoulutuksen soveltuvuutta yrityksellesi voit tiedustella yritysneuvojiltamme: p. 0295 043 502.

Lähteitä ja lisää luettavaa aiheesta:

Uppdaterad: 06.07.2023