null Mainio yritysidea avasi ovet kansainvälisille markkinoille

Jäänmurtaja Sisun kotisatama on Katajanokalla Helsingissä.

Jäänmurtaja Sisun kotisatama on Katajanokalla Helsingissä.

Merikapteeni Teemu Leppälän jäänmurtajista kertova lastenkirjasarja ihastuttaa maailmalla arktisella eksoottisuudellaan.

"Jäänmurtaja Sisu -lastenkirjasarjan kaksi ensimmäistä kirjaa on käännetty kiinaksi. Osallistuin Tekesin China Day -tapahtumaan, jonka aikana aktiivisesti etsin yhteistyökumppania ja agenttia. Oman aktiivisuuteni ansiosta pääsin neuvottelemaan kiinalaisen kustannustalon kanssa agentin kautta ja lokakuussa 2015 allekirjoitimme julkaisusopimuksen Kiinan Jinangissa." 

Kirjat ilmestyvät koko Kiinassa vuoden 2016 alusta lähtien. Kustannustalo Shangdong Friendship Publishing House panostaa kirjojen markkinointiin ja myyntiin.

"Kiinassa ja yleensäkin maailmalla jäänmurtajat kiinnostavat yhä enemmän ihmisiä. Koillis- ja luoteisväylä aukeavat lähitulevaisuudessa, ja se tulee muuttamaan koko maailman merenkulun logistiikkaa.

Myönteinen yrittäjyysidea

Teemu Leppälä on ollut työhallinnon yritysten kehittämispalvelujen asiakas. Hänen yritysideansa ja yrittäjyytensä on alusta alkaen saanut myönteistä huomiota. Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja, joiden avulla tuetaan pk-yritysten kasvua, uudistumista, kansainvälistymistä sekä työllisyyttä.

Asiantuntija Markku Kuutschin Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimistosta on toiminut Leppälän yhteyshenkilönä TE-palveluissa ja opastanut häntä konsulttipalvelujen hakemisessa.

Leppälän perustama POB Production Oy Ltd (eli lyhyesti POB) on yritys, joka edistää Jäänmurtaja Sisu-brändin ja IPR:n (aineettoman omaisuuden oikeuksien) kehitystä. Saman yrityksen kautta on julkaistu myös Sisu jäänmurtaja -lastenkirjasarja. POB on hyödyntänyt konsulttipalveluina muun muassa yrityksen analyysi-palvelua, lakipalveluja ja parhaillaan Kasvu-kehittämispalvelua. POB-yrityksen kanssa yhteistoiminnassa mukana ovat olleet Uudenmaan TE-toimisto, Uudenmaan ELY-keskus ja Tekes.

Leppälä toteaa, että yhteistyö on sujunut saumattomasti ja ripeästi työhallinnon kanssa. Hänestä on tärkeää, että käytössä on oma yhteyshenkilö niin TE-toimistossa kuin ELY-keskuksessa. Siten myös asiat etenevät dynaamisemmin. Kaiken kaikkiaan kokemukset ovat olleet positiivisia.

Kiinan Jinangissa allekirjoitettiin marraskuussa POB:n ja Shangdong Friendship Publishing Housen välillä julkaisusopimus Jäänmurtaja Sisu -lastenkirjasarjasta. Teemu Leppälä kättelee agenttia sopimuksen kunniaksi.

Kiinan Jinangissa allekirjoitettiin marraskuussa POB:n ja Shangdong Friendship Publishing Housen välillä julkaisusopimus Jäänmurtaja Sisu -lastenkirjasarjasta. Teemu Leppälä kättelee agenttia sopimuksen kunniaksi.

Suomi tunnetuksi kansainvälisillä markkinoilla

Kansainväliset markkinat ovat olleet kirjasarjan lähtökohta aivan alusta alkaen, ja kirjaa on käännetty jo kymmenelle kielelle. Uusia kontakteja haetaan maailmalta, esimerkiksi Japanista, Koreasta, Saksasta, Espanjasta ja Ruotsista. Finnpron Team Finland on yksi mahdollinen kanava löytää paikallisia kustantajia ja yhteyshenkilöitä.

Suomi on arktisella tavalla eksoottinen maa, jossa etenkin talvikausi nähdään kiinnostavana. Kirjojen tietopohja on vankka ja merenkulusta tulee runsaasti hyödyllistä tietoa usealle aikuisellekin. Suomessa on huippulaatuista jäänmurtajaosaamista. Lisäksi Suomi on maailmalla ainoa maa, jonka kaikki satamat lähes joka talvi jäätyvät. Kirjasarjan avulla on mahdollista parantaa Suomen tunnettavuutta maailmalla ja edistää jopa matkailua. Leppälän visiona on, että lastenkirjasarjasta tehdään kansainväliset mitat täyttävä animaatiosarja tai elokuva, joka lisää maamme tunnettavuutta.

"Olen kirjoittanut käsikirjoituksia, artikkeleita ja tehnyt dokumenttiprojekteja, jotka auttavat myös kirjojen kirjoittamisessa. Minua kiinnostaa kerronta ja sen eri syvyydet. Olen suorittanut Master of Marine Science -tutkinnon ja tutkinnossa tekemäni lopputyön aiheena oli Dokumentaarinen tosi-tv merenkulun tunnettavuuden edistäjänä. Aristoteleen draaman kaari on tullut tutuksi kirjoittamisprosessissa."

Tarinoiden tausta omista työkokemuksista

"Kirjojen tarinat ovat syntyneet todellisten tapahtumien kautta. Ensimmäinen tarina on konkreettinen tapahtuma jäänmurtajien arjesta, mutta toiseen ja kolmanteen osaan olen ottanut mukaan fiktiotakin. Tarinat tapahtuvat siinä työympäristössä, missä olen ollut töissä murtajilla ja laivoilla", Leppälä sanoo.

Laivojen lisäksi kirjassa on muitakin hahmoja kuten majakoita ja heli- ja hydrokoptereita. Sarjan kolmannessa osassa tuli mukaan esimerkiksi sukeltaja Rovi, jonka mukana päästään myös pinnan alle sukeltamaan. Visuaalisesti ja tarinallisesti tämä antaa myös kiehtovaa lisäväriä tapahtumien kulkuun. Kirjasarjan kuvittaja on Petri Kantoniemi.

Teksti: Marit Finne

 

Lisätietoja Sisusta ja kirjasarjasta löytyy seuraavista linkeistä:

www.jaanmurtajasisu.fi

https://www.facebook.com/jaanmurtajasisu

http://instagweb.com/user/jaanmurtajasisu

https://twitter.com/pobteemu