Aktuellt

null Työllisyyspalvelujen kokonaisuus muuttuu - maakunnallisen yhteistyön tarve kasvaa

Pohjois-Pohjanmaan alueella käynnistyy alkuvuonna 2021 kolme työllisyyden kuntakokeilua. Kokeilut ovat Oulun kaupunkiseudun, Raahen seudun ja Ylivieskan seudun työllisyyden kuntakokeilut. Kokeiluja kokonaisuutena toteuttavat Pohjois-Pohjanmaalla 16 kuntaa, TE-toimisto sekä ELY-keskus.

Kokeiluissa selvitetään, millainen vaikuttavuus on mahdollista saada aikaan valtion ja kuntien työllisyydenhoidon rahoituksen, osaamisen ja asiakaspalvelun yhdistämisellä.

– Kokeilut muuttavat TE-toimistojen työnhakija- ja työnantaja-asiakkaiden palvelukokonaisuutta. Jatkossa palveluja tarjoavat TE-toimiston rinnalla kokeilualueiden kunnat. Työllisyyskokeilujen tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen, johtava asiantuntija Tanja Ståhlberg työ- ja elinkeinoministeriöstä korostaa.

Kokeiluja säätävä laki on eduskunnassa käsittelyssä. Lakiesityksen mukaan kokeilualueen työ- ja elinkeinotoimiston ja kokeilualueen on perustettava yhteistyöryhmä, joka sovittaa yhteen ja seuraa laissa tarkoitettujen tehtävien hoitamista kokeilualueella ja muita alueen työllisyyden edistämisen kannalta merkityksellisiä asioita.

Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto on asettanut tähän tehtävään yhteistyöryhmän. Yhteistyöryhmän toimikausi on 1.10.2020 – 30.6.2023. Yhteistyöryhmän tehtävät ovat laajat, ja ne koskevat alueen työllisyyden hoidon kokonaisuutta. Yhteistyöryhmä seuraa ja käsittelee muun muassa asiakasmääriä, resurssien riittävyyttä, asiakkaan oikeuksien toteutumista, asiakasprosessien sujuvuutta sekä kuntakokeilulaissa tarkoitettujen palvelujen yhteensovittamista.

Yhteistyöryhmä kokoontui ensimmäiseen kokoukseen 12.11.2020. Yhteistyöryhmä käsitteli alueen työllisyystilannetta, valtakunnallista työllisyyden kuntakokeilujen valmistelua, kokeilujen toteuttamiseen solmittavia yhteistyösopimuksia ja viestintää.

­– Ryhmän toiminta tukee ja edistää kokeilujen toimeenpanoa ja siirtymävaiheen toimenpiteitä. Valtion ja kuntien toimien yhteensovittamista tarvitaan asiakkaiden palvelujen turvaamisessa, toteaa yhteistyöryhmän puheenjohtaja ja TE-toimiston johtaja Maire Mäki.

– Näen, että työllisyyskokeilussa yhteinen päämäärä meille kaikille on työnhakijan ja työnantajan kohtaaminen, toteaa työllisyyspalveluiden päällikkö Noora Jansson Oulun seudun kokeilusta.

– Raahen seudun kunnat näkevät kokeilussa paljon uusia mahdollisuuksia, ja odotamme kokeilun käynnistymistä innolla. Uskomme vahvasti, että entistäkin tiiviimpi yhteistyö kuntien ja paikallisten työvoimaviranomaisten kanssa takaa sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaille henkilökohtaisemman palvelun, kertoo kehittämisen toimialajohtaja Pasi Pitkänen Raahen seudun kokeilusta.

Raahen seudun ja Oulun seudun työllisyyden kuntakokeilut alkavat vuodenvaihteessa. Ylivieskan alueen kokeilu käynnistyy maaliskuussa 2021.

– Ylivieskan alueen kokeilussa mukana olevat kunnat näkevät suuria mahdollisuuksia kuntalaisten palveluiden entistä laajemmassa yhteensovittamisessa. Työllisyyspalvelut tulevat lähemmäksi kuntalaista ja palveluiden paikallistuntemus lisääntyy, toteaa hallintojohtaja Toni Saranpää Ylivieskan alueen kokeilusta.

Pohjois-Pohjanmaan työllisyyden kuntakokeilujen yhteistyöryhmän kokoonpano

  • Oulun seudun työllisyyden kuntakokeilua edustavat Noora Jansson (työllisyyspalveluiden päällikkö, BusinessOulu) ja Marjo Pekkonen (kuntakokeilun projektipäällikkö, BusinessOulu). Varaedustajana ovat Lea Aalto (työllistämispäällikkö, Iin kunta) ja Sanna Kangosjärvi (palvelupäällikkö, BusinessOulu).
  • Raahen alueen työllisyyden kuntakokeilua edustaa Pasi Pitkänen (elinkeinojohtaja, Raahen kaupunki) ja varalla on Matti Soronen (kunnanjohtaja, Pyhäjoen kunta).
  • Ylivieskan alueen työllisyyden kuntakokeilua edustaa Toni Saranpää (hallintojohtaja, Ylivieskan kaupunki) ja varalla on Anne Mäki-Leppilampi (hyvinvointipalvelujohtaja, Kalajoen kaupunki).
  • Pohjois-Pohjanmaan liittoa edustaa Tiina Rajala (kehitysjohtaja) ja varalla on Riitta Pitkänen (hallintojohtaja).
  • Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n edustaja on Kirsi Anttila (järjestöpäällikkö) ja varalla on Marjo Kolehmainen (toimitusjohtaja).
  • Kelan Pohjoisen vakuutuspiirin edustaja on Sari Kenttä (keskuksen päällikkö) ja varalla on Sari Hedemäki (Oulun palveluryhmän päällikkö).
  • Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusta edustaa Petri Keränen (johtaja) ja varalla on Eine Kela (yksikön päällikkö).
  • Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistoa edustaa Maire Mäki (johtaja) ja varalla on Mari Tuomikoski (palvelujohtaja). Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston henkilöstön edustajat ovat Tiina Huusko (asiantuntija) ja Samuli Jalkanen (asiantuntija).

 

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Tanja Ståhlberg, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 0295 047 025, tanja.stahlberg@tem.fi
johtaja Maire Mäki, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, puh. 0295 056 800, maire.maki@te-toimisto.fi
yksikön päällikkö Eine Kela, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 227, eine.kela@ely-keskus.fi
työllisyyspalveluiden päällikkö Noora Jansson, BusinessOulun työllisyyspalvelut, puh. 040 753 2917, noora.jansson@businessoulu.com
kehittämisen toimialajohtaja Pasi Pitkänen, Raahen kaupunki, puh. 040 135 6750, pasi.pitkanen@raahe.fi
hallintojohtaja Toni Saranpää, Ylivieskan kaupunki, puh. 044 4294 212, toni.saranpaa@ylivieska.fi

Uppdaterad: 06.07.2023