null Uudenmaan TE-toimistolta tukea Anttilan konkurssin vuoksi irtisanotuille

Matti Mäntynen joutui Anttilan konkurssin takia ensimmäistä kertaa elämässään työttömäksi. Tukea löytyi Uudenmaan TE-toimiston muutosturvatilaisuudesta.

"Kyllä se irtisanominen tuli ihan yllätyksenä ja sekoitti pakan aluksi täysin. En ole aiemmin joutunut olemaan vastaavassa tilanteessa", varasto/prosessityöntekijä Matti Mäntynen toteaa. 

Matti Mäntynen oli yksi niistä noin 1300 henkilöstä, joilta loppuivat työt Anttilan ilmoitettua 19.7.2016 konkurssistaan.  

Irtisanomiset eivät rajoittuneet vain Anttilan ja Kodin1-tavaratalojen henkilökuntaan, vaan vaikutukset näkyivät kauppaketjun alihankkijoissa asti. 

"Jouduin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömäksi, eikä tässä iässä ollut todellakaan mitenkään simppeliä ryhtyä yhtäkkiä työnhakijaksi ja opetella nykyaikaista työnhakua." 

Pelastukseksi koitui yksi Uudenmaan TE-toimiston järjestämistä muutosturvatilaisuuksista, joissa irtisanotuille jaettiin tietoa ja neuvoja.

"Nostan itselleni hattua, että irtisanomisen aiheuttamasta alakulosta huolimatta sain lähdettyä tilaisuuteen. Ilman sitä työnhaustani ei olisi tullut mitään", Matti Mäntynen muistelee. 

Muutostilanne on vastoinkäymisen lisäksi aina myös mahdollisuus 

Uudenmaan TE-toimisto järjestämät muutosturvatilaisuudet saivat suuren suosion.

"Muutostilanne on pelottava, mutta siinä kannattaa aina nähdä myös mahdollisuus."

Heti heinäkuussa Anttilan konkurssitiedon varmistuttua Uudenmaan TE-toimiston asiantuntijat lähtivät kiertämään lähialueen Anttiloita ja Kodin1-tavarataloja. Henkilöstöä ja työnantajia opastettiin toimimaan tulevassa muutoksessa.

Syksyn kuluessa Uudenmaan TE-toimistossa nähtiin kuitenkin tarpeelliseksi järjestää myös isompia messutyyppisiä tilaisuuksia anttilalaisten tueksi.

Niinpä loka-marraskuussa muutosturvatilaisuudet järjestettiin Uudenmaan TE-toimiston toimitiloissa, joihin saatiin koottua kattava joukko asiantuntijoita ammatinvalinta- ja urapsykologeista koulutusasioiden osaajiin, projektityöntekijöihin sekä yrityspalvelun ja työnvälityksen ammattilaisiin.

Osallistujat pääsivät kuulemaan TE-toimiston palveluista, työnhausta, yrittäjyydestä sekä uudelleenkouluttautumisesta. Joissain tilaisuuksissa oli mukana myös työnantajia, jotka esittelivät avoinna olevia työpaikkojaan tilaisuudessa. 

"Tällaiset yleiset messutyyppiset tapahtumat ovat meidänkin kannaltamme hirvittävän hyödyllisiä. Tavoitamme kerralla monia henkilöitä samasta kohderyhmästä ja pääsemme esittelemään TE-toimiston monipuolista tarjontaa konkreettisella tavalla", tapahtumaa järjestämässä ollut Uudenmaan TE-toimiston asiantuntija Terhi Reinikainen iloitsee. 

Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi tilaisuuteen osallistuneille varattiin työpisteitä, joissa omia työhakemuksia ja ansioluetteloita käytiin läpi asiantuntijan kanssa. Myös henkilökohtaiseen keskusteluun pääsivät kaikki, jotka kaipasivat yksityiskohtaisempaa apua ja tukea. 

"Muutostilanne on pelottava, mutta siinä kannattaa aina nähdä myös mahdollisuus", muutosturvatilaisuuksissa painotettiin heti alkuun ja kerrottiin, että esimerkiksi uudelleenkouluttautumiseen on aikuisellakin hyvät mahdollisuudet Suomessa. 

Asiantuntija Terhi Reinikaisen mukaan tiedon jakamisen ohella myös vertaistuen saamiseen haluttiin panostaa. 

"Tilaisuuksien aikana osallistujat pääsivät keskustelemaan toistensa kanssa omasta tilanteestaan ja näkivät sen, ettei kukaan ole yksin työnhakunsa kanssa. Myös onnistumistarinoiden kuuleminen oli tärkeää."

Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi tilaisuuteen osallistuneille varattiin työpisteitä, joissa omia työhakemuksia ja ansioluetteloita käytiin läpi asiantuntijan kanssa.

Myös henkilökohtaiseen keskusteluun pääsivät kaikki, jotka kaipasivat yksityiskohtaisempaa apua ja tukea. 

CV-netin kautta töihin viikossa 

Matti Mäntynen kertoo osallistuneensa muutosturvatilaisuuteen skeptisissä merkeissä, mutta joutui pyörtämään nopeasti päänsä, sillä tapahtumasta sai hyvän sysäyksen työnhakuprosessiin ja CV:n sekä työhakemuksen tekemiseen. 

"Siellä oli kyllä ihan mahtava palvelu! Uudenmaan TE-toimiston asiantuntija Hanna Karhu otti minut siipiensä suojaan ja opetti kädestä pitäen kaiken tarvitsemani työnhausta. Minulle ei olisi voinut parempaa tuuria käydä asiantuntijan suhteen!" 

Ensimmäiseksi Hanna Karhu ja Matti Mäntynen viilasivat yhdessä työhakemuksen ja CV:n kuntoon. Sitten Matti Mäntynen syötti Hanna Karhun vinkkaamana tietonsa TE-palvelujen ylläpitämään CV-nettipalveluun, jossa eri alojen työnantajat käyvät selailemassa työnhakijoiden avoimia työhakemuksia. 

Meni muutama päivä, kunnes henkilöstövuokrausfirma Kaiku HR:n Auli Antila otti Matti Mäntyseen yhteyttä ja kysyi olisiko hän kiinnostunut työskentelemään varastohommissa LTP Logistics Oy:llä.  

Haastattelu Kaiku HR:n kanssa sovittiin tiistaiksi, haastattelu LTP Logistics Oy:n kanssa keskiviikoksi ja torstaina Matti Mäntystä pyydettiin päättämään tulisiko hän heille töihin toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Perjantaina allekirjoitettiin työsopimus.  

"Lopulta jouduin olemaan vain viikon työttömänä. Viralliseksi työttömyyteni alkamispäiväksi merkittiin maanantai 24.10., ja seuraavan viikon maanantaina 31.10. olin jo uusissa töissä ensimmäistä päivää." 

Matti Mäntysen mielestä näinkin nopea työllistyminen oli pitkälti Hanna Karhun ansiota sekä tietenkin myös Kaiku HR:n Auli Antilan, joka selkeästi haki tekijää varastohommiin. 

"Nyt on hyvä fiilis! Voin alkaa taas pikkuhiljaa miettiä omaa tulevaisuuttani", Matti Mäntynen virnistää.

Uusi toimintamalli mahdollistaa asiakkaiden tukemisen muutostilanteessa

"Uudelleenkouluttautumiseen on aikuisellakin hyvät mahdollisuudet Suomessa."

Euroopan globalisaatiorahasto (EGR) myönsi EU-tukea Anttilasta irtisanotuille. Tuen avulla irtisanotuille on pystytty takaamaan juuri heille räätälöityjä palveluja.

Uudenmaan TE-toimistossa on panostettu uuteen toimintamalliin, jonka ansiosta asiakkaita pystytään tukemaan muutostilanteissa entistä paremmin ja joustavammin.

"Pääsemme auttamaan asiakkaita työllistymisessä ja urapohdinnoissa aivan alusta lähtien, jo ennen työttömyyden alkua. Tällaiselle palvelulle on ollut suuri tarve ja kysyntä", Uudenmaan TE-toimiston asiantuntija Hanna Karhu selittää.

"Sekä työnantajat että asiakkaat ovat olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, millaista palvelua TE-toimistosta voi saada!"

Hanna Karhun ja Terhi Reinikaisen mielestä muutosturvan parissa työskentelee tällä hetkellä huippuhyvä asiantuntijatiimi, jonka yhteinen työpanos näkyy kaikessa tekemisessä. Asiakkaita autetaan eteenpäin yhtenä rintamana.

"Matti Mäntyselle haluan toivottaa onnea uuden työpaikan saamisesta! Kyllä hänen työnantajansa mahtaa olla onnellinen saatuaan tuollaisen loistotyypin tiimiinsä", Hanna Karhu toteaa.