Österbottens TE-byrå

Österbottens arbets- och näringsbyrå betjänar företag och arbetsgivare, arbetssökande och övriga personkunder samt samarbetskumpaner via nätet, på telefon och ansikte mot ansikte.

OBS! Kom ihåg att alltid ha dina nätbankskoder med dig när du sköter ärenden via TE-tjänsterna!

 

Instruktioner för dem som kommer från Ukraina gällande att arbeta i Finland

Інструкція для тих, хто приїжджає з України, щодо роботи у Фінляндії.

 

 

Innehållspublicerare

null Lagändringar hösten 2024

I september 2024 trädde betydande ändringar i lagarna om utkomstskydd för arbetslösa och jobbsökning i kraft. Syftet med ändringarna är att uppmuntra till snabbare sysselsättning och minska de offentliga utgifterna.

Centrala ändringar som trädde i kraft 1.9.2024:

Från och med 1.9.2024 ordnas kompletterande samtal om jobbsökning (fem stycken) med två veckors mellanrum från den inledande intervjun. Samtalet om jobbsökning ordnas tre månader efter det senaste kompletterande samtalet om jobbsökning, när det tidigare ordnades tre månader efter den inledande intervjun. 

Samtalet om jobbsökning behöver inte ordnas om den arbetssökandes arbetslöshet upphör inom tre månader, om inte den arbetssökande själv begär det. Detsamma gäller i situationer där den arbetssökande inleder beväringstjänst, civiltjänst eller familjeledighet. Dessutom börjar en permitterad persons skyldighet att söka arbete först tre månader efter permitteringens början. Skyldigheten att söka arbete kan också fullgöras genom att söka arbetsuppgifter som varar mindre än två veckor, om arbetslösheten upphör inom tre månader och detta har avtalats i planen.

Vad är ett samtal om jobbsökning?

Vid samtalen om jobbsökning träffar den arbetssökande regelbundet en sakkunnig vid AN-byrån eller i kommuner som deltar i kommunförsöket med sysselsättning sin egen coach. En del av mötena kan också köpas av en privat serviceproducent.

I början av jobbsökningen ordnas mötet (inledande intervju) i regel på plats vid AN-byrån eller kommunens verksamhetsställe.

Vad innebär skyldigheten att söka arbete i praktiken?

I kundens sysselsättningsplan antecknas den månatliga skyldigheten att söka arbete samt antalet arbetsplatser hen ska söka. Utgångspunkten är att kunden ska söka fyra jobb per månad. Skyldigheten påverkas av kundens personliga jobbsökningssituation och arbetsmarknadssituationen inom kundens egen bransch och region.

Som jobbsökning räknas till exempel att göra arbetsansökningar, skicka en öppen arbetsansökan till ett företag som inte har meddelat om lediga arbetsplatser samt andra direkta kontakter med arbetsgivare i anslutning till jobbsökning.

Jobben som söks ska vara sådana att den arbetssökande med fog kan anta att hen kan anställas. Det handlar alltså om arbetstillfällen som den arbetssökande även annars skulle söka för att sysselsättas.

Ändringar som trädde i kraft 2.9.2024:

Från och med 2.9.2024 slopas sysselsättningsskyldigheterna helt. För att få inkomstrelaterad dagpenning krävs i fortsättningen ett års arbetshistoria i stället för det tidigare halvåret. Därutöver graderas dagpenningen: efter åtta arbetslöshetsveckor sjunker den inkomstrelaterade dagpenningen till 80 procent och efter åtta månader till 75 procent. Denna gradering gäller inte pågående utkomstskyddsperioder, utan den tillämpas på nya perioder vars arbetsvillkor uppfylls under september 2024 eller senare. Dessutom ackumulerar lönesubventionerat arbete som inleds efter 2.9.2024 inte längre rätt till inkomstrelaterad dagpenning.

 

Läs mer om ändringarna:

Ändringar i arbetslöshetsförmånerna (kela.fi)

Evenemangskalender

Uppdaterad: 11.09.2024