Aktuellt

« Tillbaka

Tukea työnantajille ja yrittäjille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Satakunnan TE-toimisto tarjoaa palveluja yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin. Palvelemme henkilöstön vähentämiseen ja hankintaan liittyvissä tilanteissa, sekä kaikissa yrityksen kehittämistarpeissa. Olemme osa julkista yrityspalvelukokonaisuutta ja ohjaamme sinut tarvittaessa eteenpäin verkostomme muihin palveluihin.

Ohjeet lomautus- tai henkilöstön vähennystilanteissa

Yhteistoimintalain piiriin kuuluvien työnantajien on ilmoitettava YT-neuvotteluista TE-toimistoon. Neuvotteluista tulee tehdä YT-esitys, jos ne johtavat lomautuksiin tai henkilöstön vähennyksiin. Ilmoitus on tehtävä viimeistään neuvottelujen alkaessa sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo.satakunta@te-toimisto.fi.

Alle 20 henkilön työnantajien (jotka eivät kuulu yhteistoimintalain piiriin) toivomme myös ilmoittavan lomautuksista TE-toimistoon tilastointia varten: syy koronaepidemia, lomautuksen pituus ja kuinka montaa henkilöä koskettaa. Tiedot sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo.satakunta@te-toimisto.fi.

Yrityspalvelumme ja muutosturva-asiantuntijamme auttavat sinua, kun kyse on henkilöstön vähentämiseen liittyvistä aiheista. Muutosturvan tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa irtisanotun pääsyä uuteen työhön. Asiantuntijamme antavat tarvittaessa yrityskohtaista lomautuksiin liittyvää neuvontaa. Työntekijän lomautuksella työnantaja keskeyttää sopimukseen liittyvän työnteon ja palkanmaksun väliaikaisesti. Lomautuksen aikana työsuhde säilyy muutoin voimassa.

Satakunnan TE-toimiston asiantuntijat muutosturva-asioissa

Juri Raikkerus, juri.raikkerus@te-toimisto.fi

Lomautusten ilmoitusaika ja yhteistoimintaneuvotteluiden kestoaika lyhenevät väliaikaisesti
  • Lomautusilmoitusaika lyhentyy: työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle viimeistään viisi päivää ennen lomautuksen alkamista.
  • Lomautusta koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden kesto lyhentyy: neuvotteluiden kesto on vähintään viisi päivää.
  • Määräaikaisen lomauttaminen mahdolliseksi: työnantaja voi lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevän työntekijän samoilla edellytyksillä kuin työntekijän, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.
  • Työsopimuksen purkaminen koeajalla helpottuu: työnantaja voi purkaa työsopimuksen koeaikana myös taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.
  • Takaisinottovelvollisuus pidentyy: työnantajalla on yhdeksän kuukauden ajan velvollisuus ottaa työntekijä takaisin töihin, jos työntekijä on irtisanottu välillä 1.4.–30.6. tuotannollisista tai taloudellista syistä.

Ylläolevat lakiin tehtävät muutokset ovat voimassa 1.4.–30.6.2020.

Lue uutinen kokonaisuudessaan TE-palvelujen sivuilta

Yrittäjien työttömyysturva

Yrittäjänä voit saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki yrittäjien ja freelancereiden oikeudesta työttömyysturvaan tuli voimaan 8.4.2020. Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020 – 30.6.2020. Jos yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät.

Työnhakijaksi ilmoittaudutaan henkilöasiakkaana TE-toimistoon, jonka yrittäjä voi tehdä sähköisesti verkossa Oma asiointi –palvelussa. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Sen jälkeen yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta, jonka Kela maksaa yrittäjälle. Alla linkit lisätietoon ja Oma asiointi -palveluun.

Lisätty 8.7.2020: Yrittäjien oikeutta työttömyysturvaan koronaepidemian vuoksi on jatkettu 31.12.2020 asti. Laki astui voimaan 1.7.2020. Jos asiakkuutesi on voimassa Satakunnan TE-toimistossa - olemme sinuun yhteydessä puhelimitse. Soitamme 0295-alkuisesta numerosta.  Mikäli olet asioinut Satakunnan TE-toimiston kanssa lähiaikoina ja tilannetietosi ovat ajantasaiset, voimme antaa työvoimapoliittisen lausunnon myös ilman yhteydenottoa. Tällaisessa tilanteessa lähetämme lausunnot ja toimintaohjeet yrittäjälle postitse.

Lisätietoa yrittäjien työttömyysturvan pidentämisestä

Tärkeää tietoa työnhakijaksi llmoittautuvalle yrittäjälle

Ilmoittaudu työnhakijaksi Oma asiointi –palvelussa

Työnhakijaksi ilmoittautumisohjeet yrittäjälle vaihe vaiheelta (pdf)

TEM: Kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan

Rahoitus- ja talousapu –neuvontapalvelut

Maksuaika-asioissa ja lisäkäyttöpääoma tarpeissa yrityksen tulee ottaa yhteyttä omaan pankkiin tai Finnveraan. Myös verojen ja eläkemaksujen osalta on mahdollista käyttää erityisjärjestelyjä.
Ajankohtaista yrityksille koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen

Yritys-Suomi talousapu on neuvontapalvelu maksuvaikeuksiin joutuneille yrityksille. Palvelusta saat apuja myös koronakriisin yritystoiminnalle aiheuttamiin tilanteisiin. Talousapu palvelee valtakunnallisesti arkisin klo 9-16 numerossa: +358 295 024 880.

Työ- ja elinkeinoministeriön kokoamalle sivulle on koottu yhteen tietoa minne yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä
TEM: Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kysymys ja vastaussivuston koronan vaikutuksista yritysten rahoituksiin: Kysymyksiä ja vastauksia yritysrahoituksesta ja koronan vaikutuksista yrityksille (TEM)

Tutustu myös Suomen yrittäjien kokoamaan ja jatkuvasti päivittyvään korona-ohjeistukseen yrittäjille:
Kaikki koronasta yrittäjälle

ELY-keskusten yrityspalvelut

ELY-keskukset palvelevat yrityksiä tehostetusti koronaviruksen aiheuttamissa ongelmissa. Satakunnan ELY-keskus on koostanut yhteenvedon valtion ja Satakunnan alueen yrityspalvelutoimijoiden palveluista ja yhteystiedoista poikkeustilanteessa:
Ohjeita yritysasiakkaille, palveluntuottajille ja hanketoimijoille poikkeustilanteessa

TE-palvelut Satakunta auttaa työnantajia ja yrittäjiä yritystoiminnan elinkaaren eri vaiheissa. Ota rohkeasti yhteyttä, olemme tukenasi.

Yhteystiedot:

TE-palvelut Satakunta
Yrityspalvelut p. 0295 045 010

YT-esitykset: kirjaamo.satakunta@te-toimisto.fi

Tärkeitä ohjeita ja linkkejä te-palvelut.fi -sivuilla:

Muutosturva työnantajan kannalta

Lomauttaminen

Tilannetta seurataan jatkuvasti ja päivitämme tähän uutiseen uusimmat tilannetiedot.
Päivitetty 8.7.2020

 


E-
tjänster