Koko maan ajankohtaiset

null Pirkanmaan TE-toimisto tehostaa työtarjousten tekemistä avoimiin työpaikkoihin ja palkkatukityöpaikkoihin

Pirkanmaan TE-toimisto tehostaa vuoden 2014 aikana työtarjousten tekemistä tuntuvasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pirkanmaalaisille työnhakijoille tulee yhä useammin postia TE-toimistosta. Posti on sisällöltään työtarjous, jossa TE-toimisto kehottaa työtöntä työnhakijaa hakemaan tiettyä avointa työpaikkaa. Kehotus hakea avoinna olevaa työpaikkaa voidaan tehdä myös puhelimitse aina kun hakija on yhteydessä TE-toimistoon tai TE-toimistosta soitetaan asiakkaalle. TE-toimiston tekemät työtarjoukset velvoittavat, että työtön työnhakija ottaa yhteyttä työnantajaan ja ilmoittaa TE-toimistolle määräajassa yhteydenotostaan. Jos työnhakija ei noudata kehotusta, hän voi menettää oikeutensa työttömyysturvaan. Työtarjousmenettelystä sovitaan työnantajan kanssa etukäteen.

Millä perusteella työtarjouksia välitetään?
TE-toimiston asiantuntijat välittävät työtarjouksia hakijoiden hakutoiveiden ja koulutuksen mukaisesti. Työtarjouksen saatuaan työttömän työnhakijan on ilmoitettava TE-toimistolle, että hän on hakenut kyseistä paikkaa. Pirkanmaalla ilmoittaminen tapahtuu joko soittamalla Työlinjan puhelinpalveluun 0295 020 700 tai toimiston kotisivuilla olevan sähköisen lomakkeen kautta  (Ilmoitus tarjotun työpaikan hakemisesta tai valituksi tulemisesta LOMAKE). Palveluesimies Maarit Lintinen muistuttaa, että asiakkaan ei tarvitse odottaa tietoa siitä, että tuliko hän valituksi kyseiseen työpaikkaan, vaan ilmoitus siitä että on hakenut paikkaa riittää.  

Viime vuonna Pirkanmaan TE-toimisto teki 18440 kpl työtarjouksia avoimiin työpaikkoihin.
Tänä vuonna työtarjouksien määrää on tarkoitus kasvattaa tuntuvasti. Työtarjousten määrän nostamisen lisäksi kiinnitetään huomiota myös siihen, että tarjottu työ on henkilölle sopiva ja työnantaja saa osaavaa työvoimaa. Työntekijän valinnan tekee aina työnantaja, ei TE-toimiston asiantuntija,  tarkentaa Lintinen.
Työtarjouksia tehdään avoimien paikkojen lisäksi myös palkkatukityöpaikkoihin.

Tutkimus osoittaa, että työtarjous tehoaa ja kannustaa
Työtarjous on ensisijaisesti sekä työnantajan että työnhakijan palvelumuoto rekrytoinnissa ja työnhaussa. Työtarjousta käytetään yhtenä rekrytointikeinona noin 30 prosentissa työpaikkailmoituksista. Tutkimuksen mukaan on selvinnyt, ettei mikään muu työpaikan, työnantajan tai toimintaympäristön ominaisuus vaikuta työpaikan täytön ja rekrytoinnin tehokkuuteen yhtä voimakkaasti kuin työtarjous. Työtarjous myös rohkaisee työtöntä hakemaan paikkaa, mitä ei ehkä itse olisi uskaltanut hakea. Monesti työpaikkailmoituksissa hakuvaatimukset ovat todella korkeat. Välillä voi  tuntua, että täytyy olla "yli-ihminen" voidakseen hakea jotain paikkaa. Täytyy muistaa, että työnantajat käyttävät työpaikkailmoituksia myös yrityksensä mainoksina ja imagomarkkinoinnin välineinä. Kannattaa siis rohkeasti hakea vaativimpiakin tehtäviä, sillä paikkaan valitaan kuitenkin joku hakijoista, kannustaa Lintinen.

Lue myös:
Työnhakija oikeudet ja velvollisuudet

Julkaisu:
Työtarjouksen vaikutus työpaikkojen täytön ja rekrytoinnin kestoon julkisessa työnvälityksessä, TEM-analyyseja 54/2013 

Lisätietoa:
Pirkanmaan TE-toimisto, palveluesimies Maarit Lintinen, puh. 0295 045 657

Päivitetty: 18.08.2023