KISÄLLI

Työvaltaista oppimista Satakunnassa

Opitko paremmin tekemällä kuin lukemalla?

Oletko satakuntalainen työnhakija? Ovatko opintosi jääneet kesken?
Tai haluaisitko aloittaa uusia opintoja työvaltaisesti? Ehkä haaveilet oppisopimuksesta?

Jos vastasit johonkin näistä kysymyksistä kyllä, KISÄLLI voisi olla sopiva tapa sinulle aloittaa tai jatkaa kesken jääneitä opintoja ja astua samalla askel kohti työelämää.

KISÄLLInä opit tekemällä aitoja työtehtäviä aidossa työympäristössä. Työssä opittuja taitoja sisällytetään opinnollistamalla osaksi ammatillista tutkintoa, joten kertynyt osaaminen näkyy myös opintosuorituksina.

Lue lisää KISÄLLIstä videon alla olevien otsikoiden kautta. Kysy lisää petra.ranta@te-toimisto.fi tai 0295 045 035.

  • Jos olet kiinnostunut työvaltaisesta oppimisesta, voit olla yhteydessä KISÄLLIin.

    Työvaltaisen oppimisen mahdollisuuksia on monia, mutta tilanteestasi riippuen käytännön järjestelyt vaihtelevat. Mikä on oma tilanteesi?

    Olen työtön työnhakija. Haluan suorittaa aiemmin keskeytyneitä opintojani työvaltaisesti.
    Ota yhteys KISÄLLIin. Oppimista työpaikalla voidaan aloittaa työkokeilussa, jos työkokeilukuukausia on kohdallasi käyttämättä. Oppiminen voi mahdollisesti alkaa myös palkkatuetussa työssä. Kaikki TE-palvelut ovat käytettävissäsi.

    Olen työtön työnhakija. Minulla on tutkinto, mutta halua aloittaa uusia opintoja työvaltaisesti.
    Ota yhteys KISÄLLIin. Selvitämme mahdollisuuden uusien opintojen aloittamiselle työvaltaisesti ja autamme löytämään työssäoppimisen paikan. Oppimista työpaikalla voidaan aloittaa työkokeilussa, jos työkokeilukuukausia on käyttämättä. Oppiminen voi alkaa myös mahdollisesti palkkatuetussa työssä. Kaikki TE-palvelut ovat käytettävissäsi. Jos olet epävarma alasta, jota haluat oppia, on käytössäsi myös ammatinvalinnanohjauspalvelut.

    Olen opiskelija. Haluan suorittaa opintoni loppuun työvaltaisesti, mutta minulta puuttuu työssäoppimisen paikka tai oppisopimuspaikka.
    Ota yhteys omaan oppilaitokseesi, jos olet kiinnostunut suorittamaan opintosi loppuun työvaltaisesti. Mahdollisuutenasi on opintojen suorittaminen koulutussopimuksella tai oppisopimuksena. Ota myös yhteyttä KISÄLLIn. Koulutussopimus tai oppisopimuspaikkaa voidaan tiedustella myös KISÄLLIin ilmoittautuneista yrityksistä. Jos olet opiskelijana kirjoilla oppilaitoksessa, ei kaikki TE-toimiston palvelut ole käytettävissäsi, mutta autamme sinua mielellämme löytämään oppisopimus- tai koulutussopimuspaikan. 

    Olen opiskelija. Haluan vaihtaa alaa ja opiskella työvaltaisesti.
    Jos olet vielä oppilaitoksen kirjoilla, tiedustele oppilaitoksesi opinnonohjaajalta, tarjotaanko siellä sen alan opintoja, josta olet kiinnostunut.​​​​ Opinto-ohjaajasi auttaa sinua eteenpäin. Jos olet kiinnostunut oppimisesta KISÄLLIin ilmoittautuneessa yrityksessä, ota yhteys KISÄLLIin.

    Olen työssä oikealla alalla, mutta minulta puuttuu tutkinto.
    Ota yhteys alan koulutusta tarjoavaan oppilaitokseen. Jos olet jo työssä, voit halutessasi osoittaa kertynyttä osaamistasi ammatillisissa näytöissä tai suorittaa alan tutkinnon oppisopimuksella. Kysy työnantajaltasi mahdollisuutta oppisopimukseen. Voit olla myös yhteydessä Kisälliin, niin autamme sinua asiassa eteenpäin.

    Olen oppivelvollinen.
    Ota yhteys omaan oppilaitokseesi selvittääksesi mahdollisuutesi opiskella koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. TE-palveluita, kuten työkokeilua ja palkkatukea ei valitettavasti voi yhdistää opintoihisi.

  • Jos olet työttömänä työnhakijana TE-toimistossa, voit aloittaa KISÄLLI-oppimisen osallistumalla KISÄLLI-uravalmennukseen. Ajankohtaiset valmennukset löydät Valmennukset -välilehdeltä.

    Valmennuksen jälkeen KISÄLLI-oppiminen jatkuu työkokeilussa yrityksessä tai muulla työnantajalla. Työkokeilun ajalta saat työttömyysetuutta korotettuna. Työkokeilu voi kestää maksimissaan 6 kuukautta samalla työnantajalla tai 12 kuukautta, jos työnantaja on kunta ja tehtävät välillä vaihtuvat.

    Työkokeilussa olet työssä 4-8 tuntia päivässä, enintään 5 päivänä viikossa. Työkokeilusta tehdään kirjallinen sopimus sinun, TE-toimiston ja työkokeilun järjestäjän välillä.

    Työkokeilu on hieno mahdollisuus näyttää motivaatiotaan työnantajalle ja kerryttää omaa osaamistaan ja tietämystään paitsi tietystä tehtävästä myös työelämästä yleensä.

    Lue lisää:

    Työkokeilu työnhakijan näkökulmasta (Työmarkkinatori.fi)

  •  

    Opinnollistaminen on osaamisen tekemistä näkyväksi. Opit uusia taitoa päivittäisissä tehtävissäsi työkokeilussa. Näitä taitoja kirjataan ylös ja peilataan virallisiin ammattitaitovaatimuksiin, eli Kisällinä kertynyttä osaamista verrataan Opetushallituksen määrittelemiin tutkinnon perusteisiin - niihin samoihin, joita ammatillisissa oppilaitoksissa käytetään opetuksen runkona.

    Voit työkokeilun aikana tai sen jälkeen osallistua näyttöön, eli osoittaa kertyneen osaamisesi virallisten tutkintovaatimusten mukaisesti. Työhönvalmentaja auttaa arvioimaan, milloin osaamista on kertynyt riittävästi, jotta näyttöön kannattaa ilmoittautua.

    Jos osaamista ei kerry riittävästi näyttöön saakka, voidaan joissakin tilanteissa laatia opituista asioista PAIKKO-osaamistodistus. Osaamistodistus ei ole virallinen tutkintotodistus, mutta voit sen avulla osoittaa paremmin osaamistasi työnhaussa tai opintojen jatkuessa oppilaitoksessa tai oppisopimuksella. Kertynyt osaaminen voi lyhentää oppisopimusaikaa, jos jatkat opintojen suorittamista oppisopimuksella. Osaamistodistus toimii myös laajennettuna työtodistuksena, kun haet työtä alalta.

    Lue lisää:

  • TE-toimisto tarjoaa kisällille työhönvalmentajan, jonka tehtävänä on tukea sinua ja työnantajaa yhteistyön onnistumisessa ja opinnollistamisessa. Työhönvalmentaja vierailee työpaikalla säännöllisesti ja huolehtii siitä, että tutkintovaatimuksen mukaisia asioita opitaan työkokeilussa.

    Työhönvalmentaja arvioi, milloin osaamista on kertynyt riittävästi näyttöön osallistumista varten. Työhönvalmentaja voi myös laatia yhdessä työnantajan kanssa osaamisestasi PAIKKO-osaamistodistuksen. Työhönvalmentajan tuki on sekä työnhakijalle että työnantajalle maksutonta.​​​​​

    Lue lisää:

    Työhönvalmennus Satakunnassa (TE-palvelut.fi)

  • Työkokeilun jälkeen yhteistyö voi jatkua työsuhteessa. Jos olet ollut ennen työkokeilua työttömänä työnhakijana, voi yritys hakea palkkatukea palkkasi maksamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja maksaa sinulle normaalia työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mutta työnantaja saa osan maksamastaan palkasta tukena valtiolta.

    Palkkatuetun työn tarkoituksena on parantaa tuella palkattavan henkilön ammatillista osaamista ja edistää työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Kisälli-nuori voi hankkia osaamista työpaikalla palkkatuetun työn aikana ja opittuja taitoja voidaan opinnollistaa eli sisällyttää osaksi ammatillista tutkintoa.

    Palkkatuettu aika ja tuen määrä riippuu palkattavan henkilön työttömyyden kestosta. Palkkatuki voi seurata työkokeilujaksoa, eikä palkkatukea edeltävä työkokeiluaika lyhennä palkkatukiprosenttiin vaikuttavaa työttömyydeksi laskettavaa aikaa.

    Jos työnantaja on kiinnostunut tarjoamaan sinulle koko tutkinnon suorittamisen ajaksi oppisopimuspaikan, voidaan palkkatukea tietyin edellytyksin myöntää koko tutkinnon suorittamisen ajaksi. Palkkatuen kesto harkitaan TE-toimistossa ja päätös palkkatuesta pitää tehdä aina ennen työsuhteen alkua.

    Lue lisää:

    Palkkatuki työnhakijan näkökulmasta (Työmarkkinatori.fi)

     

  • Oppisopimus on työnantajan, oppilaitoksen ja työntekijän välinen sopimus. Oppisopimuksessa kerrytät osaamista työsuhteessa ja täydennät sitä oppilaitoksen tarjoamassa opetuksessa. Oppisopimuksen ajalta saat työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

    Kun motivaatiosi ja soveltuvuutesi alalle on varmistunut työkokeilussa, voi työkokeilun järjestävä yritys olla valmis tarjoamaan oppisopimuspaikan työkokeilun jälkeen. Kisälliys voikin siis toimia polkuna oppisopimuksen syntymiselle.

    Lue lisää:

    Oppisopimus.fi (oppisopimus.fi)

  • Jokaisella työpaikalla on omat sääntönsä ja ohjeensa työskentelyyn. On tärkeää, että keskustelet työnantajan kanssa säännöistä. Muista, että voit aina kysyä, jos joku asia on epäselvää.

    Vaikka KISÄLLI-yhteistyö alkaisia työkokeilulla, joka ei vielä ole oikea työsuhde, on tärkeää, että noudatat jo työkokeilussa työelämän pelisääntöjä.

    Muistilista työpaikalla onnistumiseen:

    • Tee työsi hyvin ja noudata työnantajan neuvoja ja määräyksiä.
    • Tee sinulle annetut tehtävät reippaasti, mutta noudata työssäsi huolellisuutta ja varovaisuutta
    • Kysy, jos et osaa
    • Käyttäydy hyvin ja asiallisesti kaikkia työssä tapaamiasi ihmisiä kohtaan.
    • Noudata työaikoja: älä myöhästy töistä. Lähde töistä vasta, kun työaika loppuu.
    • Älä kerro työnantajan salaisia asioita muille
    • Noudata työnantajan antamia turvallisuusohjeita.
    • Huolehdi myös omalta osaltasi työpaikan järjestyksestä ja siisteydestä

     

    Työnantajalla on oikeus johtaa ja valvoa työtäsi. Sinulla on velvollisuus noudattaa työpaikan sääntöjä. Sinulla on myös oikeuksia, kuten oikeus tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja asiallisesti.

    Oppiminen työpaikalla tapahtuu työtehtäviä tekemällä. Suhtaudu siis avoimesti uusiin tehtäviin. Kaikki työ ei aina kuitenkaan ole uuden opettelua, vaan työpäivään voi sisältyä myös paljon toistoa. Toistojen kautta saat varmuutta tekemiselle ja ammattitaitosi kasvaa. Myös vähemmän mielenkiintoisten tehtävien tekeminen on osa työelämän arkipäivää.

    Lue lisää:

    Työelämän pelisäännöt (tyoelamanpelisaannot.fi) Tietoa erityisesti nuorille työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista

Päivitetty: 29.12.2023