Koko maan ajankohtaiset

null Kainuun työttömien määrä koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla

Kainuussa oli lokakuun lopussa 2 873 työtöntä työnhakijaa, mikä on 247 henkeä vähemmän (-8 %) kuin vuotta aiemmin. Poikkeustilannetta edeltävään vuoden 2019 lokakuun loppuun verrattuna työttömiä oli 49 henkeä vähemmän (-2 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen kahden vuoden takaisesta oli kolmanneksi suurinta koko maassa ja useimmilla muilla ELY-keskusalueilla työttömyys kasvoi. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 17 % ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 15 %. 

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 9,3 %, mikä oli 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 0,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista seitsemänneksi pienin, koko maassa se oli 9,8 %.

Pitkäaikaistyöttömyys on pitkän pienentymisen jälkeen lisääntynyt korona-aikana, mutta tilanne on alkanut jälleen parantua huhtikuusta lähtien. Lokakuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden työttömänä olleita, oli jo prosentin vuoden takaista vähemmän (-6), yhteensä 736. Kahden vuoden takaisesta koronakriisiä edeltävästä ajasta pitkäaikaistyöttömyys kasvoi vielä 17 % (+106).

Monilla aloilla pulaa tekijöistä

Työvoiman kysyntä on ollut tänä vuonna vilkasta ja jälleen lokakuun aikana TE-palveluihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 1 044. Tämä oli 92 % enemmän (+499) kuin vuosi sitten.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa ja useisiin tehtäviin on vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Lokakuussa vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia -, laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä, asiakaspalvelutyöntekijöitä sekä siivoojia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 21. joulukuuta 2021.

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 029 502 3886
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
Tiina Veijola, 0295 039 116
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi