Muutosta työuraan – arvioi tilanteesi

In English

Elämässä kohtaa erilaisia muutoksia – siirryt opiskelusta työelämään, työsuhteesi voi loppua tai oma osaamisesi ei vastaa opintojen tai työn vaatimuksia. Myös arvostuksesi voivat muuttua – valittu opiskeluala, nykyinen työ tai elämäntilanne ei enää tyydytä. Myös oman elämän muutokset voivat pakottaa tarkastelemaan aiempia valintoja.  

Muutostilanteessa on eduksi, jos tiedät mihin pyrit: ”jotain kohti” on parempi tavoite kuin ”jostain pois”. Tarkastele nykytilannettasi mahdollisimman realistisesti. Älä näe muutosta ratkaisuna kaikkiin ongelmiisi. Älä myöskään unohda nykyisen tilanteesi mahdollisia hyviä asioita. Joskus on toisaalta oltava valmis luopumaan myös entisestä. Muista, että joskus pienikin muutos voi viedä asioita eteenpäin. Kaikkia asioita ei tarvitse ratkaista kerralla.  

Muutoksen jäsennystehtävästä voit saada ideoita tilanteeseesi. 

Muutoksen jäsennystehtävä (pdf)

Oman työn muutokset

Jos kaipaat muutosta työtilanteeseesi, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä siinä voisi olla kysymys. Voiko tilanteen korjata helposti muutoksilla työaikaan, työolosuhteisiin tai tehtävänkuvaan? Veisikö työpaikan vaihto tilannettasi eteenpäin? Vai näetkö, että ainut tie eteenpäin on panostaa ammatin- tai alanvaihtoon?

Muutosta työuraan -tehtävän avulla voit selventää ajatuksiasi siitä, millaisia muutoksia kaipaat työhösi.

Muutosta työuraan -tehtävä (pdf)

Muutos voi olla joskus välttämätöntä, vaikka se voi vaatia vaikealta tuntuvia ratkaisuja elämäntilanteeseen.  Ihminen kasvaa ja kehittyy muutosten kautta, koska silloin hän yleensä oppii jotakin uutta itsestään, muista ja elämästä. 

Työni merkitys ja aikaansaannokset -tehtävän avulla voit pohtia, mitä haluaisit vielä saada aikaan.

Työni merkitys ja aikaansaannokset -tehtävä (pdf)

Lue lisää elämänmuutoksista.

Kriisin paikka (pdf)

Vaikka muutos olisi ainut vaihtoehto, siihen sisältyy aina myös mahdollisuus johonkin uuteen – johonkin, jota ei vielä ole edes näköpiirissä.

Tutustu eri ihmisten uratarinoihin – voit ehkä saada vinkkejä omaankin tilanteeseesi.

Ammattitieto (tyomarkkinatori.fi)

Työelämän vaihtoehtoja

Jos tarvitset lisää vapaa-aikaa tai ylipäätään hengähdystaukoa työhön, voit harkita seuraavia vaihtoehtoja.

Etätyötä tehdään joko osin tai kokonaan kotona tai muussa työntekijän valitsemassa paikassa. Etätyön sijaan puhutaan usein e-työstä, joka viittaa tieto- ja viestintäteknologian käyttöön työssä. E-työn ohella voi puhua myös hajautetusta tai liikkuvasta työstä.  

Etätyön avulla voi muun muassa 

  • sovittaa paremmin yhteen työn ja perheen
  • jaksaa työssä paremmin
  • sijoittaa työ- ja asuinpaikan joustavammin
  • vähentää työmatkakustannuksia ja työmatkoihin käytettävää aikaa.

Suomessa tehdään etätyötä vaihtelevasti sekä sovittuina että epävirallisina järjestelyinä. Suuntaus näyttää olevan kohti monipuolistuvia ja vaihtelevia työaikoja ja -paikkoja.

Vuorotteluvapaalla voi olla 100–180 päivää vapaalla työstä menettämättä työsuhdettaan. Vapaan voi käyttää haluamallaan tavalla, esimerkiksi koulutukseen, omaisten hoitoon, lepoon tai harrastuksiin. Vuorotteluajalta maksetaan vuorottelukorvausta.

Opintovapaata voi saada tietyin edellytyksin työstä enintään kahden vuoden ajan opiskelua varten. Opintovapaan ajalta ei makseta palkkaa tai muuta korvausta, joten opinnot on rahoitettava muulla tavoin.

Osa-aikatyöllä saa lisää vapaa-aikaa. Joillakin aloilla osa-aikatyöhön voi siirtyä, kun neuvottelee siitä työnantajan kanssa. TE-toimistot eivät tarjoa enää harkinnanvaraista osa-aikalisää niille, jotka siirtyvät vapaaehtoisesti osa-aikatyöhön.

Päivitetty: 18.08.2023