Työlupapalvelut
TE-toimiston työlupapalvelut siirtyvät Maahanmuuttovirastoon 1.1.2025 alkaen
Maahanmuuttovirasto vastaa 1.1.2025 alkaen kaikista työntekijän oleskelulupa-asioista, myös ilmoituksista EU-/ETA-maiden ulkopuolelta palkatuista työntekijöistä. Tavoitteena on asiakaskokemuksen parantaminen ja entistä sujuvampi käsittelyprosessi. Muutos on osa TE-palveluiden uudistusta.
Työperusteisten lupien käsittelyssä tauko tammikuussa 2025
Työntekijän oleskeluluvan (TTOL) ja yli 6 kuukautta kestävien kausityöoleskelulupien päätöksenteossa on tauko 1.–8.1.2025. Tauko koskee sekä ensimmäisiä että jatkolupia. Jos lupasi on vanhenemassa ja tarvitset jatkoluvan, sinun kannattaa hakea lupaa mahdollisimman pian.
Päätöksentekotauko ei vaikuta oleskeluluvan hakemiseen. Voit jättää hakemuksen normaalisti Enter Finland -verkkopalvelussa myös tauon aikana. Hae jatkolupaa ennen kuin nykyisen oleskelulupasi voimassaolo päättyy.
Hoida jatkossakin työntekijän oleskelulupa-asiat nopeasti Enter Finland -palvelussa
Toimita lisäselvityksiä, täytä työehdot, seuraa hakemuksen käsittelyä ja ilmoita uudesta EU-/ETA-maiden ulkopuolelta palkatusta työntekijästä Enter Finlandissa. Työnantajana nopeutat asioiden käsittelyä käyttämällä Enter Finlandia.
Jos Enter Finlandin käyttäminen ei ole mahdollista, lähetä tiedot 1.1.2025 alkaen kirjeenä osoitteeseen PL 10, 00086 Maahanmuuttovirasto tai salattuna sähköpostina Maahanmuuttoviraston Securemail-palvelussa.
Uusi työntekijäilmoitus käyttöön 31.10.2024 Työnantajan Enter Finlandissa – vanhat ilmoitukset poistuvat näkyvistä
Työnantajan Enter Finland -verkkopalvelussa on 31.10. alkaen käytössä yksinkertaistettu työntekijäilmoitus, joka nopeuttaa ja helpottaa työnantajan asiointia. Sinun pitää tehdä työntekijäilmoitus, kun palkkaat työnantajana EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta työntekijän.
Lue lisää
Neuvontapalvelut 1.1.2025 alkaen
- Tietoa työntekijän oleskelulupa-asioista verkossa (migri.fi)
- Lisätietoa työnantajille (migri.fi)
- Tilaa työnantajan uutiskirje (migri.fi)
Tervetuloa TE-toimistojen työlupapalveluiden valtakunnallisille sivuille. Löydät näiltä sivuilta tietoa, miten TE-toimisto käsittelee työntekijän oleskelulupahakemusta, ja mitä työnantajan täytyy tehdä hakuprosessin eri vaiheissa. Löydät myös tietoa, missä tapauksissa ja miten työnantajana teet työntekijäilmoituksen.
Jos olet palkkamassa työntekijää, joka ei ole EU-valtion, Liechtensteinin, Sveitsin, Islannin tai Norjan kansalainen, työntekijän täytyy yleensä hakea oleskelulupaa muuttaessaan Suomeen.
Työntekijällä täytyy olla työpaikka valmiina, ennen kuin työntekijän oleskelulupaa voi hakea. Työntekijän täytyy hakea oleskelulupaa itse. Voit kuitenkin neuvoa häntä oikean hakulomakkeen valinnassa. Tarkista Maahanmuuttoviraston sivuilta, että työntekijä käyttää oikeaa lomaketta.
Maahanmuuttoviraston ohjevideo oikean oleskeluluvan hakemiseen
Mitä tarkoittavat TE-palveluiden osapäätös ja Maahanmuuttoviraston päätös?
Työ- ja elinkeinotoimisto tekee osapäätösharkinnan työntekijän oleskelulupahakemuksesta ja 6–9 kk kestävään kausityöoleskelulupaan, kun työntekijä on tulossa Suomeen työskentelemään suomalaisen tai Suomessa toimivan työnantajan palvelukseen. Oleskelulupa myönnetään sille ammattialalle, jolle työ kuuluu.
Katso kaikki työperusteiset hakemukset Maahanmuuttoviraston Oleskelulupahakemukset työnteon perusteella -sivulta.
Työntekijän oleskelulupa myönnetään kaksivaiheisesti: TE-toimisto tekee työntekijän oleskelulupahakemukseen osapäätöksen ja Maahanmuuttovirasto puolestaan tekee lopullisen päätöksen.
TE-toimiston osapäätös perustuu kokonaisharkintaan, eli TE-toimisto arvioi työvoiman saatavuuden kyseisellä alalla, työsuhteen ehdot, työnantajan ja työntekijän edellytykset sekä työntekijän saaman toimeentulon työstä.
Päätöksestä valittaminen
Jos hakija tai työnantaja eivät ole tyytyväisiä Maahanmuuttoviraston päätöksen, he voivat hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Valituksen voi tehdä joko hakija tai työnantaja.
Työnantaja voi valittaa vain TE-toimiston osapäätöksestä. Jos työnantaja aikoo valittaa työntekijän oleskelulupapäätöksestä, työnantajalla täytyy olla työntekijän sitä varten antama kirjallinen valtakirja. Ohje siitä, miten valitus tehdään, toimitetaan Maahanmuuttoviraston päätöksen liitteenä.
Työnantajan opas
Tutustu Työnantajan ohjeisiin Migrin verkkosivuilla.
Tutustu työntekijäilmoitukseen ja työntekijän oleskeluluvan hakuprosessin vaiheisiin ja eri osapuolten vastuisiin.
Päivitetty: 14.11.2024