Koko maan ajankohtaiset

null Yrittäjien väliaikainen oikeus työmarkkinatukeen päättyi 30.11. - Miten yrittäjän kannattaa toimia?


Koronaepidemian takia säädetty yrittäjien määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen päättyi 30.11.2021. Jos olet saanut yrittäjän väliaikaista työmarkkinatukea, työnhakusi ja työnhakija-asiakkuutesi TE-toimistossa ei pääty automaattisesti. 

Voit päättää työnhakija-asiakkuutesi Oma asiointi -verkkopalvelussa tai soittamalla TE-puhelinpalvelun numeroon 0295 025 500. Kun päätät työnhakusi, asiakkuutesi TE-toimiston henkilöasiakkaana päättyy.

Yrittäjänä voit kuitenkin aina hyödyntää työnantajalle maksuttomia TE-palveluja, kun tarvitset apua henkilöstön rekrytoinnissa tai osaamisen kehittämisessä. Palvelujen käyttö ei edellytä henkilöasiakkuutta.  

Yrittäjän oikeus työttömyysetuuteen 1.12.2021 lähtien 

Joulukuusta lähtien voit saada yrittäjänä työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassasta, jos olet jäänyt työttömäksi eli yritystoimintasi on päättynyt tai yrittäjyytesi arvioidaan sivutoimiseksi. Lisäksi sinun tulee olla ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon.   

Jos olet sivutoiminen yrittäjä, sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen. Jos olet päätoiminen yrittäjä, sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Pää- tai sivutoimisuuden arvioinnin tekee TE-toimisto. 

Yritystoiminta katsotaan olevan päätoimista, jos yritystoimintasi tai oman työsi vaatima työmäärä on niin suuri, ettet voi vastaanottaa kokoaikatyötä. Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatava tulo.  

Toimi näin, jos olet yrittäjä ja haluat selvittää työttömyysturvaoikeutesi  

Jos haluat TE-toimiston selvittävän oikeutesi työttömyysetuuteen, lähetä Oma asiointi -verkkopalvelussa yhteydenottopyyntö aiheella ”Työttömyysturva”. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto selvittää asiaa selvityspyynnöllä, jonka näet Oma asiointi -palvelusta. Selvityspyynnön tarkoituksena on antaa sinulle mahdollisuus kertoa tarkemmin tilanteestasi ja toimittaa tarvittavat dokumentit.

Lisätietoja:

​​​TE-puhelinpalvelu, Työttömyysturvaneuvonta, 0295 020 701 (ma-pe klo 9.00–16.15)