Tjänster som gäller arbetstillstånd

Välkommen till arbets- och näringsbyråernas riksomfattande sidor för arbetstillståndstjänster. På dessa sidor hittar du information om hur AN-byrån behandlar en arbetstagares ansökan om uppehållstillstånd och vad arbetsgivaren måste göra i de olika skedena av ansökningsprocessen. Du hittar också information om när och hur du som arbetsgivare ska göra en anmälan om arbetstagare.

Om du ska anställa en arbetstagare som inte är medborgare i ett EU-land, Liechtenstein, Schweiz, Island eller Norge, måste arbetstagaren vanligtvis ansöka om uppehållstillstånd när hen flyttar till Finland.

Arbetstagaren måste ha fått arbete i Finland innan hen kan ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare. Arbetstagaren ska själv ansöka om uppehållstillstånd. Du kan dock hjälpa hen i valet av rätt ansökningsblankett. Kontrollera på Migrationsverkets webbplats att arbetstagaren använder rätt blankett.

Uppehållstillstånd för arbete (migri.fi)

Migrationsverkets video om hur du ansöker om rätt uppehållstillstånd. 

Så väljer du rätt ansökan (youtube.com, på finska)

Vad betyder AN-tjänsternas delbeslut och Migrationsverkets beslut?

Arbets- och näringsbyrån fattar delbeslut om arbetstagarens ansökan om uppehållstillstånd och om uppehållstillstånd för säsongsarbete som pågår i 6–9 månader när arbetstagaren kommer till Finland för att arbeta för en finländsk arbetsgivare eller en arbetsgivare som är verksam i Finland. Ett uppehållstillstånd beviljas för exakt det yrkesområde som arbetet tillhör.

Se alla arbetsbaserade ansökningar på Migrationsverkets sida för ansökningar om uppehållstillstånd för arbete.

Ansökningar om uppehållstillstånd för arbete (migri.fi)

Uppehållstillstånd för arbetstagare beviljas i två faser: AN-byrån fattar ett delbeslut om arbetstagarens ansökan om uppehållstillstånd, och Migrationsverket fattar i sin tur det slutliga beslutet.

AN-byråns delbeslut grundar sig på helhetsprövning, vilket innebär att AN-byrån bedömer tillgången på arbetskraft inom branschen i fråga, anställningsförhållandets villkor, arbetsgivarens och arbetstagarens förutsättningar och arbetstagarens arbetsinkomst.

Att överklaga beslutet

Om sökanden eller arbetsgivaren inte är nöjda med Migrationsverkets beslut kan de söka ändring genom att överklaga till förvaltningsdomstolen. Klagomålet kan framföras antingen av den sökande eller av arbetsgivaren.

Arbetsgivaren kan endast överklaga ett delbeslut från AN-byrån. Om arbetsgivaren avser att överklaga beslutet om arbetstagarens uppehållstillstånd ska arbetsgivaren ha en skriftlig fullmakt utfärdad av arbetstagaren för detta ändamål. Anvisningar om hur man lämnar in ett överklagande bifogas till Migrationsverkets beslut.

Arbetsgivarens guide

Bekanta dig med arbetsgivarens anvisningar på Migrationsverkets webbplats.

För arbetsgivare (migri.fi)

Bekanta dig med arbetstagarens anmälan och stadierna i arbetstagarens ansökningsprocess för uppehållstillstånd och de olika parternas ansvar.

Uppdaterad: 13.03.2024