Arbetstagarens ansökningsprocess för uppehållstillstånd

Bekanta dig med vad arbetstagaren, arbetsgivaren, AN-byrån och Migri gör vid de olika stadierna av processen.

De olika faserna för att ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare

  • Arbetsgivaren spelar en viktig roll när arbetstagaren ansöker om uppehållstillstånd. Behandlingen av ansökan om uppehållstillstånd snabbas upp när du som arbetsgivare uträttar ärenden elektroniskt i tjänsten Enter Finland.

    Enter Finland (enterfinland.fi)

    Via elektronisk ärendehantering kan du gå med i arbetstagarens ansökan om uppehållstillstånd och elektroniskt skicka in blanketten för anställningsvillkoren och de övriga obligatoriska bilagorna i ansökan. Som arbetsgivare kan du också följa direkt från tjänsten Enter Finland hur arbetstagarens ansökan framskrider och behöver sålunda inte ringa till telefontjänsten.

    Det lönar sig för dig att öppna arbetsgivarens Enter Finland-konto redan innan din arbetstagare lämnar in sin ansökan.  Se till att du skickar in ansökans samtliga bilagor så noggrant ifyllda som möjligt så att ansökan kan behandlas så snabbt som möjligt. En begäran om kompletteringar förlänger behandlingstiden för ansökan.

    Läs mer om arbetsgivarens Enter Finland-tjänst på Migrationsverkets webbplats och titta på instruktionsvideon

  • Arbetsgivaren ska alltid fylla i anställningsvillkoren i arbetstagarens ansökan om uppehållstillstånd. Se anvisningar för ifyllande av anställningsvillkor på Migrationsverkets webbplats.

    Anvisningar för ifyllande av anställningsvillkor (migri.fi)

    Fyll i anställningsvillkoren elektroniskt i tjänsten Enter Finland. Om du ska anställa flera arbetstagare kan du fylla i anställningsvillkoren för alla som har samma villkor samtidigt vid punkten ”Ange anställningsvillkoren för flera anställda på en gång”.

    Om du inte kan använda Arbetsgivarens Enter Finland kan du fylla i blanketten för anställningsvillkor i pappersform. Din arbetstagare kan bifoga blanketten du har fyllt i till sin ansökan i Enter Finland-tjänsten.

    Anställningsvillkor-blankett (migri.fi, pdf)

    AN-byrån säkerställer att anställningsvillkoren överensstämmer med finsk arbetslagstiftning. Finsk arbetslagstiftning och finska branschspecifika allmänbindande kollektivavtal ska tillämpas i en utländsk arbetstagares anställningsförhållande.

  • AN-byrån bedömer om det i Finland och EU/EES-området och inom rimlig tid finns lämplig arbetskraft tillgänglig för arbetsuppgiften i fråga.

    • Kontrollera om det yrkesområde för vilket du ska anställa en arbetstagare är ett avreglerat yrkesområde i NTM-centralens regionala riktlinje för den ort där arbetet kommer att utföras. Du hittar de regionala riktlinjerna på NTM-centralens webbplats: Riktlinjen för arbetstillstånd (ely-keskus.fi)
    • Om yrkesområdet inte nämns i riktlinjen ska du ta reda på om det är möjligt att hitta en lämplig arbetstagare för arbetsuppgiften bland den arbetskraft som är tillgänglig på arbetsmarknaden i Finland och EU-/EES-området.
    • Anmäl den lediga tjänsten till Jobbmarknaden för två veckor innan ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare aktiveras. Tjänsten ska vara ledig med de villkor som tillämpas på arbetet i praktiken.  Logga in som arbetsgivare på Jobbmarknaden: Arbetsgivare och företagare (tyomarkkinatori.fi)
    • Om en lämplig arbetstagare inte kan hittas i Finland eller EU-/EES-området, och arbetstagaren ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare, ska du som en bilaga till ansökan rapportera elektroniskt via arbetsgivarens Enter Finland-tjänst hur många sökande det fanns för den lediga tjänsten och om någon av de sökande valdes för tjänsten. Om ingen lämplig arbetstagare hittades ska du ange varför ingen av de sökande valdes för uppgiften.
    • Bifoga också till ansökan arbetstagarens examensbetyg, arbetsintyg eller andra intyg, om platsannonsen ställer krav gällande den sökande arbetstagarens kompetens och yrkesfärdighet. Intygen ska vara skrivna på finska, svenska eller engelska. Om bilagorna är på ett annat språk, krävs det en officiell översättning av dem.

    Bransch för arbetstagarens uppehållstillstånd

    Arbetstagarens uppehållstillstånd beviljas baserat efter bransch. Branschen definieras enligt ISCO-koden i Statistikcentralens yrkesklassificering. Det är viktigt att ange alla branscher som arbetstagaren kommer att arbeta inom på blanketten Arbetsvillkor, så att rätten att arbeta ska definieras korrekt. Flera branscher kan anges under punkten yrke och huvudsakliga arbetsuppgifter.

    ISCO-yrkesklassificeringen (stat.fi)

  • Arbetstagarens försörjning i Finland måste tryggas med inkomst från förvärvsarbete. Arbetstagarens lön ska minst överensstämma med det kollektivavtal som tillämpas på arbetet. Om det inte finns ett kollektivavtal eller om arbetstagaren arbetar deltid ska lönen år 2024 vara minst 1 399 euro per månad.

    När en arbetstagare ansöker om fortsatt tillstånd ska AN-byrån kontrollera huruvida arbetstagaren har fått tillräckligt med lön under det tidigare uppehållstillståndet. Läs mer på Migrationsverkets webbplats:​​​​​​

    Försörjningsförutsättning (migri.fi)

  • AN-byrån bedömer huruvida arbetsgivaren har tagit hand om och kan även i fortsättningen ta hand om sina skyldigheter som arbetsgivare. AN-byrån kontrollerar uppgifterna om företagets skatter och försäkringspremier från olika myndighetssystem. AN-byrån kan begära ytterligare utredningar från arbetsgivaren, till exempel ett entreprenads- eller uppdragsavtal eller ett avtal som gäller hyrt arbete.

  • Arbetstagarens ansökan om uppehållstillstånd behandlas senast inom två månader efter det att myndigheten har mottagit en korrekt ifylld ansökan med bilagor. AN-byrån fattar först ett delbeslut, varefter Migrationsverket fattar ett beslut om ansökan.

    Behandlingstider (migri.fi)

     

  • Behandlingen av ansökningar kan påskyndas endast av motiverade skäl. Begäran om påskyndad behandling kan göras per e-post eller brev.

    Behandlingen av ansökningar påskyndas inte om skälen till det till exempel är flyttning, studier, semesterresa eller besök hos släktingar utomlands eller att resedokumentet eller uppehållstillståndet går ut.

Uppdaterad: 13.03.2024