Taidon Polku

Uudenmaan TE-toimiston hankkeet

Työkaluja hanketoimijoille toiminnan kehittämisen tueksi

Tälle sivulle on kerätty työkaluja toiminnan kehittämisen tueksi.

Työolosuhteiden järjestelytuki on työnantajalle maksettava tuki, jota voidaan käyttää uuden rekrytoinnin yhteydessä tai jo talossa työntekijänä olevan henkilön työolosuhteiden järjestelyyn. Tuki on harkinnan varainen ja jos työntekijällä on oikeus muihin tukiin mm. vammansa perusteella, ne ovat ensisijaisia. TE-toimisto tarvitsee mm. lääkärintodistuksen, josta käy ilmi diagnoosi ja se, kuinka vika, vamma tai sairaus vaikuttaa työkykyyn.

Muita hyödyllisiä työkaluja:

Valo-valmennus ja työttömyysturva (ohje voimassa 1.8.2018 alkaen)

TEM on tarkentanut ohjettaan koskien työttömyysturvan toimeenpanoa ja uuden tarkennuksen myötä pelkkään näyttökokeeseen osallistuminen ei aiheuta työttömyysturvaseuraamusta.

​Vuoden 2018 alussa voimaan tullut ammatillisen koulutuksen reformi muutti ammatillisten tutkintojen perusteet. Tämä muutos aiheutti ongelmia typo-hankkeiden käyttämälle VALO-valmennusmallille, jossa työnhakija hyödyntää työkokeiluaikaa suorittaen ammatillisen tutkinnon osia/osan näyttönä. Tällöin työnhakija kirjataan näytön ajaksi oppilaitoksen kirjoille ja tämä puolestaan aiheutti työttömyysturvaseuraamuksen näytön antajalle. 

Nyt TEM on antanut tarkentavan ohjeen koskien ohjetta TEM/2390/03.01.04/2017: TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa. Ohjeen mukaan henkilöt, jotka suorittavat pelkän ammatillisen koulutuksen näytön, vaikka heidät teknisesti oppilaitoksen kirjoille kirjataankin, eivät ole päätoimisia opiskelijoita, eikä heille näin ollen tule näytön antamisesta työttömyysturvaseuraamuksia. Uusi ohje on voimassa 1.8. alkaen.

VALO-valmennuksen esite (pdf)

Päivitetty: 24.03.2023