Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Vastavalmistunut, näin navigoit työmarkkinoilla!
Nuori katsoo taivalle kävellen kaupungin kaduilla
Kuva on tekoälyn tekemä (Midjourney kuvageneraattori).

Kun opintosi ovat päättymässä tai päättyneet ja etsit työpaikkaa, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin mahdollisimman pian. Ilmoittautumalla saat asiantuntijoiden apua työnhakuusi ja voit hakea työttömyysturvaa joko työttömyyskassasta tai Kelasta.

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti opintojesi päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Saat ilmoittautumisen päätteeksi vastaanottoilmoituksen. Lue se tarkkaan ja toimi ohjeiden mukaisesti. TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää sinulle alkuhaastattelun mahdollisuuksien mukaan viiden arkipäivän kuluessa työnhakusi alkamisesta.

Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen opintojesi päättymistä. Ilmoita silloin ensimmäiseksi työttömyyspäiväksi valmistumistasi seuraava päivä. Jos ilmoittaudut työnhakijaksi vasta valmistumisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

Ilmoittautuminen työnhakijaksi (tyomarkkinatori.fi)
Oma asiointi -palvelu (asiointi.mol.fi)
Luo työnhakuprofiili Työmarkkinatorille (tyomarkkinatori.fi)

Hae työttömyysturvaa

Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita. Tyypillisesti vastavalmistuneelle maksetaan työmarkkinatukea. Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta eli olet valmistunut esimerkiksi lukiosta, työmarkkinatuessa on odotusaika. Se tarkoittaa, että työmarkkinatukea voi saada noin viiden kuukauden päästä. Ammattiin valmistuneilla ei ole odotusaikaa.

Jos olet valmistunut ammatillisesta koulutuksesta ja sinulla on riittävästi työhistoriaa, voidaan sinulle maksaa peruspäivärahaa. Työttömyyskassa voi maksaa myös ansiopäivärahaa, jos kuulut kassaan ja sinulla on riittävästi työhistoriaa.

Näin haet työttömyysturvaa (tyomarkkinatori.fi)
Alle 25-vuotiaan työttömyysturva (tyomarkkinatori.fi)
Pikaopas työttömyysturvaan (kela.fi)
Näin haet ansiopäivärahaa työttömyyskassasta (tyj.fi)

Apua työnhakuun

Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Työmarkkinatorilta löydät avoimet työpaikat, tarvittavat tiedot ja palvelut työnhakuprosessin jokaiseen vaiheeseen sekä vinkkejä menestyksekkääseen työnhakuun. Voit kirjautua Työmarkkinatorille esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Työmarkkinatorin käyttö on maksutonta.

Työmarkkinatorilla työnantajat voivat myös selata työnhakijoiden julkaisemia työnhakuprofiileja ja etsiä sopivia työntekijöitä. Voit itse päättää, mitä tietoja julkaiset työnantajien nähtäväksi. Muista ylläpitää profiiliasi ja lisätä myös harrastusten ja luottamustehtävien kautta kertynyttä osaamistasi. Voit selata avoimia työpaikkoja myös ilman työnhakuprofiilia ja kirjautumista.

Vinkkejä työnhakuun (tyomarkkinatori.fi)
Avoimet työpaikat (tyomarkkinatori.fi)
Lisää palveluita työnhaun tueksi (tyomarkkinatori.fi)

te-updated 24.06.2024