Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kysyttyä Suomeen tulosta

 • Löydät parhaillaan avoimena olevat työpaikat Avoimet työpaikat -verkkopalvelusta. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä yrityksiin, sillä monet työpaikat eivät tule julkiseen hakuun vaan ovat ns. piilotyöpaikkoja.

 • Yrityksen perustamiseen liittyy mm. lupa- ja rekisteröintiasioita, sekä verotukseen ja vakuutuksiin liittyviä toimenpiteitä.

 • Jos olet muun kuin EU/ETA-maan kansalainen, tarvitset työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. Jos olet EU/ETA-maan kansalainen, sinun tulee rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa. 

  Lisäksi kaikkien maiden kansalaisten on tehtävä maistraattiin rekisteröinti- ja muuttoilmoitus, jos oleskelu Suomessa kestää vähintään vuoden. Huomioithan myös, että joihinkin ammatteihin vaaditaan tutkinnon tunnustamispäätös.

  Ulkomailta töihin Suomeen (tyomarkkinatori.fi)

 • Joihinkin ammatteihin tarvitaan lainsäädäntöön perustuva kelpoisuusvaatimus eli tutkinnon tunnustaminen. Opetushallitus päättää ulkomaisen tutkinnon tuottamasta virkakelpoisuudesta Suomessa ja on listannut Suomen säännellyt ammatit.

  Katso myös lisätietoja

  Opetushallitus - säännellyt ammatit (oph.fi)

 • Muuttoon liittyy lupa- ja rekisteröintiasioita, tavaroiden muuttamista, asunnon ja muiden käytännön järjestelyiden hoitamista. Kannattaa perehtyä kenen viranomaisen kanssa asioidaan missäkin asiassa

  Maahanmuuttoasioiden vastuunajako (migri.fi)

  Huomioithan myös asiakirjojen laillistamiseen liittyvät asiat. Asiakirjojen virallisesta laillistamisesta kertoo 

  Perustietoa Suomesta

  Ohessa yhteystiedot viraliisiin eli auktorisoituihin kääntäjiin Suomessa

  Auktorisoidut kääntäjät (oph.fi) 

  Katso muistilistavinkkejä

  Suomeen muuttajan muistilista (infopankki.fi)

 • Kotikuntasi on se kunta, jossa asut vakituisesti. Muista ilmoittautua maistraattiin kotikuntaasi merkitsemistä varten. 

 • Tietoa Suomessa maksettavista palkoista ja verotuksesta 

 • Tarkista onko työnantajasi rekisteröity Suomessa vai muussa maassa ja huomioi työsuhteesi pituus. Huomioi, että Suomen ja muiden maiden väliset verosopimukset aiheuttavat poikkeustilanteita. Ota yhteyttä verotoimistoon, mikäli et ole varma millainen on sinua koskeva verotus.

 • Suomen tai ruotsin kieltä voi opiskella itsenäisesti, Internetissä sekä kursseilla. Katso vinkkejä opiskeluun

Päivitetty: 18.08.2023