Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Keski-Suomen TE-toimisto palvelee Ukrainasta Suomeen saapuvia työllistymisessä

Ukrainasta Suomeen tulevat voivat hakea tilapäistä suojelua, joka mahdollistaa oleskeluluvan saamisen nopeasti sekä rajoittamattoman työnteko-oikeuden. Henkilöt voivat myös opiskella ja saada TE-palveluja Suomessa.

Keski-Suomen kuntiin on saapunut useita ukrainalaisryhmiä, jotka voivat jättää tilapäisen suojelun hakemuksen poliisille ja hakeutua vastaanottokeskuksen palvelujen piiriin. He voivat hakea Suomesta töitä omatoimisesti ja, mikäli he haluavat TE-toimiston palveluja, heillä on tilapäisen suojelun päätöksen saatuaan mahdollisuus ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon. Ukrainalaiset palvellaan käynnissä olevien työllisyyden kuntakokeilujen sijaan TE-toimistossa, sillä heillä ei pääosin ole kotikuntaa Suomessa.

Ukrainasta saapuville tarjottavat työ- ja elinkeinopalvelut

TE-toimisto laatii asiakkaan kanssa kotoutumissuunnitelman, jossa kartoitetaan hänen työ- ja koulutustaustansa ja osaamisensa sekä palvelutarpeensa ja -toiveensa. Suomen kielen koulutus on osa kotoutumista ja sitä voidaan suorittaa oppilaitoksessa, verkkokoulutuksena tai työpaikalla. Tämän lisäksi asiakkaalle voidaan tarjota esimerkiksi työnvälityspalveluja, osaamiskartoitusta, yrittäjävalmiuksien arviointipalvelua, ammatinvalinnan ohjausta, työvoimakoulutusta sekä työkokeilu- tai palkkatukimahdollisuuksia.

Suomi tarjoaa monipuolisia työmahdollisuuksia

Ukrainasta Suomeen saapuvilla on verrattain korkea koulutustaso ja osa heistä on myös englannin ja venäjän kielen taitoisia. Useat keskisuomalaiset yritykset ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa rekrytoida ukrainalaisia. Suomessa työmahdollisuuksia on erityisesti IT-alalla, sosiaali- ja terveyspalveluissa, rakennusalalla, majoitus- ja ravintola-alalla, teollisuudessa sekä siivous- ja kiinteistöpalveluissa.  Myös kausityöhön etsitään työvoimaa.

Palvelumallit rakennetaan yhdessä kuntien ja vastaanottokeskuksen kanssa

Keski-Suomen TE-toimisto on rakentamassa Jyväskylän seudulle yhteistyössä vastaanottokeskuksen, maahanmuuttajien osaamiskeskuksen sekä työllisyyden kuntakokeilun kanssa palvelukokonaisuutta ukrainalaisia työnhakijoita varten. Asiasta tiedotetaan yhteistyössä kaupungin kanssa lähiaikoina. Muilla alueilla yhteistyöratkaisuista sovitaan yhdessä kuntien kanssa, sillä kunnilla on vastaanottokeskuksen ohella aktiivinen rooli alueelleen saapuvien ryhmien tukemisessa ja palvelujen järjestämisessä huolimatta siitä, että ukrainalaisille ei pääosin osoiteta kotikuntaa.

Yrityskartoituksella selvitetään sodan vaikutuksia yrityksiin

Keski-Suomen TE-toimisto on käynnistänyt myös yrityskartoituksen Ukrainan sodan vaikutuksista keskisuomalaisten yritysten kustannuksiin, tuotantopanosten saatavuuteen, myyntiin ja markkinoihin sekä henkilöstöön. Samalla kartoitetaan yritysten halukkuutta rekrytoida ukrainalaista työvoimaa. Tätä tietoa hyödynnetään ukrainalaisten työnvälityspalveluissa.

 

Lisätietoja:

Tuula Säynätmäki
Johtaja, Keski-Suomen TE-palvelut
tuula.saynatmaki@te-toimisto.fi, puh. 0295 046 050

 

Aiheesta lisää TE-palveluiden valtakunnallisilla verkkosivuilla:

Uppdaterad: 18.04.2024