null Mestariksi kisällille? KISÄLLI etsii Rauman seudun yrityksiä tukemaan nuoria urapolulla eteenpäin

​​​Rauman seudulla on tänä keväänä käynnistynyt KISÄLLI-koulutuspilotti, jossa tarjotaan nuorille ja työnantajille uusia mahdollisuuksia työssäoppimiseen. KISÄLLI on osa valtakunnallista oppisopimusmallin uudistamishanketta.

Oppiminen tapahtuu esimerkiksi työkokeilun tai palkkatuetun työn aikana opinnollistamalla, eli työssä hankittu osaaminen sisällytetään osaksi ammatillista tutkintoa näyttöjen avulla. Nuoren ja työnantajan avuksi tarjotaan työhönvalmentaja yhteistyön tueksi. Nuoren opintopolku ja yhteistyö työnantajan kanssa voi jatkua myös oppisopimuksena myöhemmin.

KISÄLLI - oppisopimusta kevyempi vaihtoehto

KISÄLLIssä rakennetaan opintopolkua asteittain tutkinnon osa kerrallaan. Opinnollistamisessa ei solmita oppisopimusta eikä opintopolulle lähteminen vaadi heti työsopimuksenkaan solmimista työnantajan kanssa. Yhteistyö voi alkaa vaikkapa työkokeilulla. Oppisopimukseen verrattuna malli tarjoaakin matalamman kynnyksen yhteistyön aloittamiseksi. Työkokeilun aikana nuori paitsi saa opintonsa käyntiin, myös varmistuu ammatinvalinnastaan ja saa työkokeilun ajalta työttömyysetuutta. Työkokeilu samalla työnantajalla voi kestää maksimissaan kuusi kuukautta. Tämän jälkeen voidaan vielä selvittää palkkatuen mahdollisuus.

Tukea niin työnantajalle kuin nuorellekin

Työnantajan tulisi nimetä työpaikalta työpaikkaohjaaja, joka perehdyttää KISÄLLI-nuoren tehtäviin ja neuvoo nuorta työpaikalla. KISÄLLI-pilotti tarjoaa nuoren ja työnantajan tueksi lisäksi työhönvalmentajan, joka varmistaa, että työssä opitut asiat vastaavat tutkinnon osan sisältöjä. Työhönvalmentajan palvelut ovat maksuttomia ja valmentajan käyttö räätälöidään tapauskohtaisesti.

Opinnot loppuun palaamatta koulun penkille

Poikkeusoloista johtuvien etäopiskelujaksojen on arvioitu lisäävän opintojen keskeyttämistä. KISÄLLI-nuori voikin olla opintonsa keskeyttänyt, alle 30-vuotias, joka haluaa suorittaa opintonsa loppuun – palaamatta kuitenkaan  koulun penkille. Nuori voi myös lähteä suorittamaan uutta tutkintoa KISÄLLIssä, jos ensimmäinen ammatti ei työllistäkään tai on jokin muu syy hankkia uusi ammatti. KISÄLLI on siis tarkoitettu kaikille Rauman seudulla asuville nuorille, jotka hyötyvät työvaltaisesta koulutuksesta. Myös yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneille.

Panostus tulevaisuuteen

Tarjoamalla KISÄLLI-paikan, yrityksellä on mahdollisuus vaikuttaa nuoren ammatillisen koulutuksen sisältöön ja varmistaa osaavan työvoiman saatavuus tulevaisuudessa. Opinnollistamisprosessissa yrityksessä tullaan myös tietoisemmaksi yrityksen osaamisesta sekä työpaikasta oppimisympäristönä. Tästä on hyötyä myös muiden uusien työntekijöiden perehdyttämisessä jatkossa. KISÄLLI-paikan tarjoaminen nuorelle on paitsi panostus työpaikan ja nuoren, niin myös koko Rauman alueen tulevaisuuteen. Osallistumalla KISÄLLIin, osallistut oppisopimusmallin kehittämiseen. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman kaksivuotisen pilotin aikana kertyneiden kokemusten avulla kehitetään oppisopimusmallia valtakunnallisesti.  On kaikkien kannalta tärkeää, että nuoret pääsevät paremmin mukaan työelämään ja osaksi yhteiskuntaa. 

Lisätietoja KISÄLLIstä Satakunnan TE-toimiston verkkosivuilta

Työnantaja - kiinnostuitko tai haluatko lisätietoja KISÄLLIstä? Ilmoitattehan kiinnostuksenne alla olevan kyselyn kautta. Vastaaminen ei ole sitova.

Työnantajan ilmoittautumislinkki KISÄLLIin (link.webropolsurveys.com)

Seuraa meitä myös Instagramissa KISÄLLI Rauma (instagram.com)

Lisätietoja:

Petra Ranta
Palvelukoordinaattori, KISÄLLI-pilotti
Satakunnan TE-toimisto
0295 045 035
petra.ranta@te-toimisto.fi

te-updated 21.06.2021