Suoma - suuntaa työnhakuun

Verkostoituminen

Verkostoosi kuuluvat kaikki tapaamasi henkilöt työelämästä, opiskelun ja harrastusten parista sekä muusta lähipiiristä. Verkoston jäseniä voivat olla esimerkiksi ystävät, työkaverit, harrastuskaverit, sukulaiset, naapurit, asiakkaat, opettajat, luennoitsijat, opiskelukaverit jne. 

Jokaisella on olemassa verkosto. Eri ihmiset ovat vain tottuneet käyttämään verkostojaan eri tavoin. Työnhaussa koko verkostoa kannattaa hyödyntää. Kun mietit, mistä töitä voi löytää, listaa omaa verkostoasi ja mieti kenellä voisi olla tietoa, jota voit hyödyntää. Aktivoi verkosto ja kerro sille, että etsit töitä. Verkostosta voi löytyä myös suosittelija ansioluetteloosi. 

Verkostoitumisen hyödyt työnhaussa  

Työnantajat käyttävät rekrytoinnissa kanavia, joiden kautta saavat tietoa työnhakijan osaamisesta. Usein työpaikat menevät verkoston kautta eli suhteilla, niistä ei ilmoiteta julkisesti.  
Verkoston käyttö on luonnollista kanssakäymistä. Ihmiset käyttävät verkostoja jokapäiväistenkin pikku ongelmien ratkaisemiseksi. Mitä teet, kun etsit esimerkiksi lapsenvahtia, remonttimiestä, autonkorjaajaa? Kysytkö mahdollisesti joltakin tutulta, tietääkö hän jonkun luetettavan henkilön? 

Yritykset käyttävät verkostoa apunaan omissa liiketoimissaan, joten heille verkoston käyttö myös rekrytoinnissa on tuttu tapa toimia. Jokaisella työnhakijalla on yhtäläinen mahdollisuus käyttää omaa verkostoaan apuna työnhaussa. Kun verkosto toimii ja saat tietoa työpaikoista ja mahdollisuuksista sen kautta, paras keino tiedon hyödyntämiseen on suorakontakti. 

  • Saat vihjeitä piilotyöpaikoista 
  • Suosittelijat ovat eduksi työnhakemisessa 
  • Tiedonhankinta helpottuu. Voit kuulla verkostoltasi jotain hyödyllistä työpaikkavinkkejä. 
  • Pysyt aina ajan tasalla oman ammattialan asioista. 
  • Voit hyödyntää verkostoa oman osaamisesi jäsentelyssä

 

Päivitetty: 27.01.2022