Työnhakija ja lomautettu

Nämä ohjeet työnhakijalle koskevat myös lomautettuja.

Käynnistä työnhaku

Näin asioit jatkossa

Työnhakuprosessi (pdf)

Käynnistä työnhaku

Käynnistä työnhaku Oma asiointi -verkkopalvelussa. Kirjaudu palveluun  sivun oikeasta yläkulmasta löytyvän painikkeen kautta. Ilmoita verkkolomakkeella kaikki työsuhteesi kahden viime vuoden ajalta sekä lisäksi kaikki muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot.

Katso opastusvideo Aloita työnhaku helposti verkossa! (oikeanpuoleisessa navigaatiossa)

Jos Sinulla ei ole tietokonetta, voit käyttää toimipaikkojemme asiakastietokoneita.  Verkkoneuvoja auttaa tarvittaessa.

Jos et voi käynnistää työnhakua verkon kautta, tule käymään TE-toimistossa viimeistään ensimmäisenä työttömyys-/lomautuspäivänäsi. Ota koulu- ja työtodistukset ja muut tarvittavat dokumentit mukaasi. Katso toimipaikkojemme aukioloajat >>   Mikäli toimipaikka ei ole avoinna, soita puhenlinpalveluumme 0295 025 500. Sieltä lähetetään sinulle tarvittava lomake postitse sekä ohje siitä, miten sinun tulee toimia.

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, asiasi etenee seuraavasti:

Jos tiedät, että tilanteesi muuttuu seuraavan kolmen kuukauden aikana (esim. aloitat työn tai opiskelun), asiakkuutesi ja työttömyysturvan käynnistäminen eivät välttämättä vaadi henkilökohtaista käyntiä TE-toimistossa. Mikäli asian hoito edellyttää lisäselvityksiä, TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä.

Jos tilanteeseesi ei ole tulossa muutoksia seuraavan kolmen kuukauden aikana, TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä 14 päivän sisällä ilmoittautumisestasi ja sopii jatkoasioinnista.

Jos olet lomautettuna, asiakkuuden hoitaminen ja työttömyysturvan käynnistäminen eivät edellytä käyntiä TE-toimistossa. Mikäli asian hoidossa tarvitaan lisäselvityksiä, TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä.

Toimintaohje lomautetuille

Jos Sinut on irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä, Sinulla voi olla oikeus muutosturvaan.

Työttömyysturva

Kun olet työtön/lomautettu työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille.
Toimi näin, kun haet työttömyysetuutta

 

Näin asioit jatkossa

Henkilökohtaista opastusta verkkopalvelujen käyttöön ja työnhakuun saat verkkoneuvojilta Vaasan ja Kokkolan toimipaikoissa maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona sekä Pietarsaaren toimipaikassa torstaisin ja perjantaisin.

Tukea ja opastusta työnhaussa saat osallistumalla ryhmämuotoisiin työnhakuvalmennuksiin joko paikan päällä tai verkossa. Tutustu valmennuksiin:

Pohjanmaan TE-toimiston järjestämät valmennukset >>

Työnhakuvalmennusta verkossa >>

Henkilökohtaista tukea ja ohjausta työnhakuun työhönvalmennuksen kautta >>

Työhönvalmennusta saat seuraavilta palveluntuottajiltamme: Kokkotyö-säätiö (esite, pdf), Pietarsaaren työklinikka (esite, pdf) ja Yrkesakademin (esite tulossa)

Vaasan toimipaikassa on päivystysvastaanotto kotoutumisasiakkaille tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9-11.

Ilmoita tilanteesi muutoksista Oma asiointi -verkkopalvelussa silloin kun:

  • aloitat työn / opiskelun / yritystoiminnan / äitiysloman tai muun perhevapaan
  • lähdet työnhakuun toiseen EU/ETA-maahan tai Sveitsiin
  • jäät sairauslomalle / työttömyyseläkkeelle
  • lähdet suorittamaan asevelvollisuutta / siviilipalvelusta
  • menet suorittamaan vapausrangaistusta

Voit myös muuttaa yhteystietojasi Oma asiointi -palvelussa.

Suunnitelmassa sovittujen tehtävien suorittamisesta ilmoittaminen

Tehtävien suorittamisesta pitää ilmoitttaa viimeistään tarkistuspäivämäärään mennessä Oma asiointi -verkkopalvelussa. Mikäli et suorita sovittua tehtävää tai jätät ilmoittamatta tehtävän suorittamisesta, lähtee työttömyyskorvauksen maksajalle automaattisesti ilmoitus ja voit menetttää oikeutesi työttömyyskorvaukseen määräajaksi.

Työtarjouksista ilmoittaminen

TE-toimiston tekemät työtarjoukset velvoittavat, että otat yhteyttä työnantajaan ja ilmoitat Oma asiointi -verkkopalvelun kautta TE-toimistolle määräajassa yhteydenotostasi. Mikäli et hae työtarjouksessa tarjottua työtä tai et ilmoita yhteydenotosta työnantajaan, lähtee työttömyyskorvauksen maksajalle automaattisesti ilmoitus ja voit menettää oikeutesi työttömyyskorvaukseen määräajaksi.

Katso opastusvideot oikeanpuoleisessa navigaatiossa!

Jos tunnet tarvitsevasi henkilökohtaista palvelua, ota itse yhteyttä TE-toimistoon. Tämän voit tehdä jättämällä yhteydenottopyynnön oma asiointi -palvelun kautta tai s-postitse (kirjaamo.pohjanmaa(at)te-toimisto.fi.)

 

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet

Usein kysytyt kysymykset

Viittomakieli: Näin asioit TE-palveluissa