Nuorten palvelut

Nuori – tartu mahdollisuuksiin! Nuoria ulkona kävelemässä

Tiesitkö, että Pohjanmaan TE-toimiston alueen (= Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa) työllisyystilanne on koko maan parhaita? Alueemme tarjoaa monipuolisesti erilaisia työ- ja koulutusmahdollisuuksia. Tältä sivulta löydät tietoa näistä mahdollisuuksista.

Jos et tiedä mistä aloittaa tai tarvitset työhaun lisäksi neuvoja ja apua  muissakin asioissa, aloita Ohjaamosta (ohjaatmot.fi)

Siirry haluamaasi kohtaan alla olevista linkeistä: 

Työnhaku

Työnhaussa on tärkeää, että olet aktiivinen ja ajoissa asialla. Töitä kannattaa ruveta hakemaan jo hyvissä ajoin ennen kuin valmistut oppilaitoksesta tai määräaikainen työsuhteesi päättyy. Työnhaussa kannattaa käyttää monia eri kanavia ja hakea myös ns. piilotyöpaikkoja eli hakea työtä kiinnostavilta työnantajilta myös suoraan, vaikka siellä ei olisikaan juuri sillä hetkellä avointa työpaikkaa ilmoitettuna. Sosiaalinen media, varsinkin Linkedin, on nykyään tärkeä myös työnhaussa.

Joko tunnet Työmarkkinatorin? Ilman kirjautumista voit selailla kaikkia avoimia työpaikkoja sekä löytää tietoa ja palveluita. Kirjautuneena käyttäjänä voit luoda työnhakuprofiilin ja saat ehdotuksia juuri omaan osaamiseesi sopivista avoimista työpaikoista. Palvelussa saat itse valita, mitä tietoja haluat julkaista työnantajien nähtäväksi.

Valmennukset

TE-palvelut järjestää säännöllisesti erilaisia valmennuksia, jotka auttavat sinua työnhaussa. Työnhakuvalmennukset kestävät tavallisesti viisi päivää. Jos tarvitset enemmän apua ja tukea tulevaisuutesi suunnitteluun, sinun kannattaa osallistua uravalmennukseen, joka kestää yleensä yhdestä kahteen kuukautta. Sekä työnhaku- että uravalmennukset ovat ryhmävalmennuksia ja niitä järjestetään sekä verkko- että lähiopetuksena.

Jos kaipaat henkilökohtaista ohjausta työnhakusi tueksi, saat apua työhönvalmennuksesta.

Haussa olevat työnhaku- ja uravalmennukset tapahtumakalenterissa:

Palkkatuki

Jos työttömyytesi pitkittyy, sinulla on mahdollisuus palkkatukeen. Palkkatukea maksetaan työnantajalle, joka työllistää pidempään työttömänä olleen työnhakijan. Keskustele palkkatukimahdollisuudesta TE-palveluiden asiantuntijan kanssa.

Työkokeilu

Työkokeilu on mahdollisuus, joka kannattaa muistaa esimerkiksi silloin, jos olet valmistunut ammattiin, mutta sinulla ei ole alan kokemusta. Työkokeilun avulla pystyt näyttämään osaamistasi työnantajalle ja voit sitä kautta päästä töihin palkkatuen avulla tai ilman. Työkokeilu on myös oiva mahdollisuus tutustua johonkin ammattiin tai alaan, jos vasta mietit koulutukseen hakeutumista.

Opiskelu ja koulutus

Ilman ammatillista koulutusta on vaikea työllistyä tämän päivän työmarkkinoilla. Yhdellä ja samalla tutkinnollakaan ei välttämättä pärjää koko työuransa aikaa, vaan osaamistaan pitää päivittää ja uudistaa koko työuran ajan. Puhutaankin elinikäisestä oppimisesta. Osaamistaan voi lisätä monin eri tavoin, esimerkiksi omaehtoisena opiskeluna työttömyysetuudella tai ilman, oppisopimuskoulutuksella tai työvoimakoulutuksen kautta.

Ammatinvalinta- ja uraohjaus

TE-palveluiden ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluista saat tukea silloin, kun mietit ammatinvalintaa, suunnittelet osaamisesi kehittämistä tai harkitset uranvaihtoa. Ammatinvalinta- ja uraohjauksessa psykologin kanssa voit rauhassa pysähtyä tarkastelemaan omia toiveitasi, mielikuviasi, ajatuksiasi ja toimintatapojasi. Voit pohtia ammatillista polkuasi, siihen liittyviä haasteita ja vahvuuksia sekä tarkastella suunnittelun esteitä.

Ohjaamo

Etsitkö töitä, mietitkö koulutus- tai uravaihtoehtoja tai pohditko, mistä aloittaa tulevaisuuden suunnittelu? Lähde käymään Ohjaamossa! Ohjaamosta saat monialaista apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa.

Sinun ei tarvitse varata aikaa etukäteen. Riittää, että menet paikalle. Ohjaamo etsii sinulle oikean avun.

Alle 25-vuotiaiden työttömyysturva

Jos olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole ammatillista koulutusta, sinua koskevat osittain muista poikkeavat säännökset työttömyysturvasta.

 

Kesätyöopas

Kesätyöhaku on käynnissä! Lue meidän vinkit työnhakuun: 

 

 

Päivitetty: 19.02.2024