Ammatinvalinta ja koulutus

TE-palveluista saat tukea myös silloin, kun mietit ammatinvalintaa, suunnittelet osaamisesi kehittämistä tai harkitset uranvaihtoa.

Ammatinvalinta ja uraohjaus

Uutta suuntaa etsimässä? Apua esteiden ylittämiseen? Tilaa omien tavoitteiden tarkastelulle?

Ammatinvalinta- ja uraohjauksessa psykologin luona voit rauhassa pysähtyä tarkastelemaan omia toiveitasi, mielikuviasi, ajatuksiasi ja toimintatapojasi. Voit pohtia ammatillista polkuasi, siihen liittyviä haasteita ja vahvuuksia sekä tarkastella suunnittelun esteitä. Tavoitteena on itsetuntemuksen lisääminen ja oman toiminnan vahvistaminen.

Ammatinvalinnanohjaus on asiakkaan ja psykologin yhteistyötä. Psykologi voi esittää omia näkemyksiään tilanteesta, mutta lopulliset ratkaisut tekee aina asiakas. Tapaamiset ovat maksuttomia ja keskustelut luottamuksellisia. Tärkein edellytys on se, että itse haluat pohtia asioita ja keskustella valinnoistasi.

Jos Sinulle on myönnetty Kelan, vakuutusyhtiön tai työeläkevakuutuksen toimesta oikeus ammatilliseen kuntoutukseen, Sinun tulee tarvittaessa pyytää ammatinvalinnanohjauspalveluita suoraan edellä mainituilta tahoilta.

Pohjanmaan TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelut

Pohjanmaan TE-toimisto tarjoaa ammatinvalinta- ja uraohjauspalveluita Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren toimipaikoissa. Voit varata ajan sähköpostitse osoitteessa kirjaamo.pohjanmaa(a)te-toimisto.fi. Jos olet työnhakijana, voit jättää yhteydenottopyynnön TE-toimistossa asioidessasi tai Oma asiointi -verkkopalvelun kautta.

Psykologi ottaa sinuun yhteyttä ja keskusteluajan saat muutamassa viikossa jonotustilanteesta riippuen

Valtakunnalliset uraohjauspalvelut

Valtakunnallisena palveluna on uraohjausta tarjolla puhelimitse ilman ajanvarausta sekä puhelin- tai video-ohjausta ajanvarauksella.

Koulutus

Aloista, ammateista ja koulutuksesta löydät paljon tietoa valtakunnallisilta sivuiltamme.

TE-palvelut tarjoaa myös erillistä koulutusneuvontaa. TE-palveluiden valtakunnallisesta koulutusneuvonnasta saat tietoa koulutukseen hakeutumiseen, opintojen sisältöihin, ammatteihin ja ammattialoihin sekä opintojen rahoitusvaihtoehtoihin liittyvissä kysymyksissä.

Valtakunnalliseen koulutusneuvonnan tavoitat numerosta 0295 020 702 ma-pe klo 9.00-16.15.

 

Työ ja koulutuskokeilut

Sopivaa ammattia/uraa tai koulutusta etsiessäsi sinulla on mahdollisuus käyttää työ- tai koulutuskokeilua.

Työkokeilussa voit etsiä sopivaa työ- tai koulutusvaihtoehtoa tutustumalla tietyn alan työhön sovitun ajan, yleensä 1-6 kuukautta.

Koulutuskokeilussa tutustut koulutuksen sisältöön ja ammatin vaatimuksiin. Koulutuskokeilussa voit keskustella opettajien ja oppilaanohjaajien kanssa opiskeluun liittyvistä asioista. Voit myös tutustua oppilaitokseen ja opiskeluun seuraamalla oppitunteja. Koulutuskokeilu kestää enintään 10 päivää.

Koulutuskokeiluesitteet:

 

Päivitetty: 18.08.2023