Ammatinvalinta ja osaaminen

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto tarjoaa monipuolisia palveluja ammatinvalintaan, urasuunnitteluun ja oman osaamisen kehittämiseen.

Ammatinvalinnanohjaus

Jos olet kokonaan ilman ammatillista koulutusta tai vaihdat ammattia, mutta et tiedä vielä, mikä koulutuksesi ja tuleva työsi voisivat olla, ota yhteys ammatinvalinnanohjaukseen. 

Voit varata ajan ammatinvalinnanohjaukseen Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston psykologille sähköpostitse osoitteesta uraohjaus [a] te-toimisto.fi tai jättämällä soittopyynnön numeroon 0295 056 529. Voit kysyä ohjausaikaa myös asioidessasi TE- toimiston asiantuntijalla. Ilmoita ajanvarauspyynnön yhteydessä yhteystietosi, taustatietoja tämänhetkisestä tilanteestasi ja toiveistasi tulevan ohjauksen suhteen.

Keskustelukertoja ammatinvalinnanohjauksessa on yleensä 1-3. Ammatinvalinnanohjauksen palveluja saat kaikista Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston asiointipaikoista. Ammatinvalinnanohjaus palvelee työttömien työhakijoiden lisäksi työssä olevia, kotiäitejä, yrittäjiä ja nuoria. Jos joudut vaihtamaan ammattia terveydellisistä syistä, ota toiveesi ammatinvalinnanohjauksesta puheeksi työeläkelaitoksesi kuntoutusasiantuntijan kanssa.

Ammatinvalinnanohjaukseen voivat kuulua erilaiset testit ja arviot sekä työ- ja koulutuskokeilu. Työkokeilussa etsitään sopivaa työ- tai koulutusvaihtoehtoa tutustumalla tietyn alan työhön sovittu aika. Koulutuskokeilussa tutustutaan sovittu aika tietyn alan koulutukseen valitussa oppilaitoksessa. Lisätietoja työ- ja koulutuskokeilusta saat TE-toimistosta.

Ammatinvalinta ja uraohjauspalvelut -esite (pdf)Ammatillisen suunnitelman laatiminen (pdf)

Työkokeilulla takaisin työmarkkinoille Tietoa työkokeiluun osallistuvalle (pdf)

Valmennukset

TE-toimistossamme on tarjolla myös monia erilaisia valmennuksia, joissa käsitellään ammatinvalintaan ja urasuunnitteluun liittyviä asioita. Valmennukset on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille TE-toimiston asiakkaille. Valmennukset ovat osallistujille maksuttomia. Valmennuksia tarjotaan TE-toimiston asiointipaikoissa, valmentajan varaamassa tilassa ja verkossa.

Valmennuksista saat tukea myös työnhakuun esimerkiksi silloin, kun olet juuri valmistunut oppilaitoksesta tai tarvitset muutoin tukea työnhakuun.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston valmennukset

Työvoimakoulutus

Työvoimakoulutus on TE-toimiston hankkimaa koulutusta työnhakijoille ja 20 vuotta täyttäneille nuorille, joita uhkaa työttömyys. Työvoimakoulutus on joko ammatillista koulutusta tai ammatillista jatkokoulutusta. Työvoimakoulutus on osallistujille maksutonta. Kaikki työvoimakoulutukset hakuohjeineen löydät verkosta.

Ammatillinen työvoimakoulutus Työllistymistä edistävät palvelut ja kulukorvausHaussa oleva työvoimakoulutus

Työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu

Omaehtoisia opintoja voi tietyin edellytyksin opiskella menettämättä työttömyysetuutta.

Työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu (Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto) Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna (te-palvelut.fi)

Ammatinvalinnanohjaus on tarkoitettu kaikille. Urasuunnittelu, valmennukset, työvoimakoulutus ja työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu on tarkoitettu pääsääntöisesti TE-toimistossa työnhakijana oleville asiakkaille.

Ammatinvalinnan ja urasuunnittelun palveluita TE-toimistossamme tarjoavat psykologit, koulutusneuvojat ja osaamisen kehittämisen asiantuntijat. Huomaathan, että Haapajärven ja Pudasjärven asiointipaikoissamme psykologin kanssa asioidaan pääsääntöisesti videoneuvotteluyhteyden kautta. Videon avulla keskusteluja voidaan käydä myös yhteispalvelupisteissä.