Usein kysytyt kysymykset työllisyyden kuntakokeilusta

Mikä on työllisyyden kuntakokeilu?

Työllisyyden kuntakokeiluissa kunnat vastaavat työ- ja elinkeinopalveluiden (TE-palvelut) tarjoamisesta alueensa henkilöasiakkaille TE-toimiston rinnalla.

Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyivät 1.3.2021. Valtakunnallisesti kuntakokeilussa on mukana 125 kuntaa ja niiden muodostamaa 26 kokeilualuetta.

Pohjois-Pohjanmaalla kunnista kokeilussa ovat mukana Raahe, Pyhäjoki, Siikajoki, Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Ylivieska, Alavieska, Kalajoki, Merijärvi ja Oulainen.

Oulun seudun kuntakokeilu: Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä
Raahen seudun kuntakokeilu: Raahe, Pyhäjoki, Siikajoki
Jokilaaksojen työllisyyskokeilu: Ylivieska, Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen

Miksi kuntakokeilut käynnistyvät?

Hallitusohjelman mukaisesti kuntien roolia työllisyyspalvelujen järjestäjänä vahvistetaan. Valtiolla ja kunnilla on vahva yhteinen intressi työllisyyden edistämiseen ja tarkoituksena on sovittaa näiden kahden toimijan voimavaroja yhteen. Kokeiluilla tavoitellaan tietoa valtion ja kuntien rahoituksen, osaamisen ja asiakaspalvelun yhdistämisen vaikuttavuudesta.

Tavoitteena on:

  • Edistää nykyistä tehokkaammin työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.
  • Parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.
  • Kehittää palveluja, jotka tukevat työnhakijan työllistymistä sekä palvelumalleja, joissa asiakkaan tilanne ja palveluntarve huomioidaan yksilöllisesti.

Mitä muutos tarkoittaa henkilöasiakkaan kannalta?

Kuntakokeilun käynnistymisen jälkeen osa työnhakija-asiakkaista siirtyy kuntien asiakkaiksi ja osa on TE-toimiston asiakkaita. Kun asiakas kuuluu kuntakokeilun piiriin, palveluista vastaa pääasiallisesti hänen kotikuntansa.

TE-toimisto hoitaa jatkossakin kokeilukuntien asiakkaiden osalta joitakin tehtäviä, kuten antaa työttömyysturvaa koskevia lausuntoja ja tekee työvoimakoulutusten opiskelijahaastattelut ja -valinnat.

TE-toimiston asiakkaat voivat jatkossakin hyödyntää normaaliin tapaan TE-palveluja sekä asioida mm. Oma asioinnissa, TE-puhelinpalveluissa sekä asiointipaikoissa.

Koskeeko kuntakokeilu minua?

Kuulut kuntakokeilun asiakkaaksi, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja kotikuntasi kuuluu alueelliseen kuntakokeiluun sekä olet työtön, lomautettu, työllistettynä oleva tai olet työllistämistä edistävässä palvelussa ja kuulut johonkin seuraavista ryhmistä:  

  • sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan vaan saat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa Kelasta
  • äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai kansalaisuutesi on muu kuin Suomi
  • olet alle 30-vuotias.

Täytyykö asiakkaan tehdä jotain mahdollistaakseen siirtymisen?

Siirtyminen kuntakokeilun asiakkaaksi tapahtuu automaattisesti. Sinun ei tarvitse olla yhteydessä kotikuntasi työllisyyspalveluihin tai TE-toimistoon. Asiakassiirrot tehdään automaattisesti asiakastietojärjestelmästä saadun kotikuntatiedon pohjalta. Siirrot toteutetaan maaliskuussa 2021.

Jos kuulut kuntakokeilun asiakkaaksi, saat siitä tiedon joko kirjeitse tai sähköisesti Oma asiointi -palvelun vastaanottoviestissä. TE-toimisto voi myös tiedottaa sinua henkilökohtaisesti, kun asioit TE-toimistossa. Kotikuntasi ottaa sinuun yhteyttä, jotta voitte arvioida tilanteesi ja kartoittaa sinulle parhaiten sopivat palvelut.

Jos sinua palvellaan jatkossa TE-toimistossa, siitä ei lähetetä sinulle erillistä kirjettä eikä sinun tarvitse ottaa asian takia yhteyttä TE-toimistoon. TE-toimiston asiakkaana voit jatkossakin hyödyntää kaikkia työ- ja elinkeinopalveluja sekä asioida mm. Oma asioinnissa, TE-puhelinpalveluissa sekä asiointipaikoissa.

Muuttuvatko saamani palvelut kuntakokeilun asiakkaana?

Saat kuntakokeilussa omavalmentajan ja pääosin samoja palveluita kuin TE-palveluista. Kuntakokeilun palveluihin kuuluvat tutut työllistämistä edistävät palvelut kuten palkkatuki, työnhaku- ja uravalmennukset, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella. Kuntakokeilut tarjoavat myös kotoutumislain mukaisia kotoutumispalveluita.

Kuntakokeiluissa kehitetään myös uusia palveluja sekä vahvistetaan yhteistyötä muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä kasvatus- ja koulutuspalvelujen kanssa työllistämisen edistämiseksi.

Missä kuntakokeilun asiakkaana asioin jatkossa?

Jos asiakkuutesi siirtyy kuntakokeiluun, asioit virallisen kotikuntasi työllisyyspalveluissa. TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelu ja valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut ovat käytössä myös kuntakokeilun asiakkaille.

Jos et voi palauttaa asiakirjoja Oma asiointi -palvelun kautta, voit palauttaa ne kirjeitse oman kuntakokeilusi asiointipisteeseen.

Missä TE-toimiston asiakkaana asioin jatkossa?

Voit asioida jatkossakin TE-toimiston asiakaspalvelukanavissa kuten Oma asiointi -verkkopalvelussa, TE-puhelinpalveluissa sekä TE-toimiston asiointipaikoissa, Ohjaamoissa ja yhteispalvelupisteissä.

Miten ilmoittaudun työnhakijaksi jatkossa?

Työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelussa. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, voit ilmoittautua verkkolomakkeella, puhelimitse tai paikallisessa TE-toimistossa, vaikka olisit kuntakokeilunkin asiakas.

Koronatilanteen vuoksi asiointia TE-toimiston asiointipaikoissa on rajoitettu.

Onko nykyinen työllistymissuunnitelmani voimassa?   

Nykyinen työllistymissuunnitelma on voimassa siihen asti, kunnes suunnitelmaasi päivitetään kuntakokeilussa. Huomioithan, että noudatat voimassa olevan suunnitelman tehtäviä ja ilmoitat niiden toteuttamisesta Oma asiointi –palvelussa sovittuun määräaikaan mennessä.

Vaikuttaako muutos työttömyysturvaani? 

Muutos ei vaikuta sinulle myönnettyyn työttömyysturvaan. Kuntakokeilun ja TE-toimiston asiakkaat hakevat työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassasta.   

Entä jos työllistyn väliaikaisesti, mutta jään myöhemmin uudelleen työttömäksi?  

Kuntakokeilun asiakkuus säilyy koko kokeilun ajan.  

Miten voin jättää yhteydenottopyynnön?

Kuntakokeilun ja TE-toimiston asiakkaat jättävät jatkossakin yhteydenottopyynnön Oma asiointi –verkkopalvelussapalvelussa. Kokeilualueen asiakkaille kokeilun asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä viiden (5) arkipäivän sisällä. TE-toimiston asiakkaille TE-toimiston asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä viiden (5) arkipäivän sisällä.

Voinko jatkaa aloittamassani työvoimakoulutuksessa tai työnhakuvalmennuksessa, jos olen siirtynyt kuntakokeilun asiakkaaksi?

Käynnissä oleva palvelu ei katkea asiakkuuden siirtymisen vuoksi. Suorita valmennus tai koulutus loppuun normaalisti.

Entä jos muutan toiseen kuntaan kuntakokeilujen aikana?   

Asiakkuutesi siirtyy uuteen kotikuntaasi, jos se on mukana kuntakokeiluissa. Jos uusi kotikuntasi ei kuulu kuntakokeiluun, asiakkuus siirtyy TE-toimistolle. Asiakkaalle ilmoitetaan asiakkuuden siirtymisestä kaikissa tapauksissa.  

Mitä tapahtuu kuntakokeilujen jälkeen?

Hallitus linjaa työvoimapolitiikan pysyvästä palvelurakenteesta hallituskauden aikana.

Päivitetty: 18.08.2023