Ajankohtaiset

<< Takaisin

Uutisia

null Kainuun TE-toimisto palvelee Kainuuseen saapuvia ukrainalaisia työllistymisessä

Ukrainasta Suomeen tulevat voivat hakea tilapäistä suojelua, joka mahdollistaa oleskeluluvan saamisen nopeasti sekä rajoittamattoman työnteko-oikeuden. Henkilöt voivat myös opiskella ja saada TE-palveluja Suomessa.  

Kainuun kuntiin saapuvat ukrainalaiset voivat jättää tilapäisen suojelun hakemuksen poliisille ja hakeutua vastaanottokeskuksen palvelujen piiriin. He voivat hakea Suomesta töitä omatoimisesti, ja mikäli he haluavat TE-toimiston palveluja, heillä on oleskeluluvan saatuaan mahdollisuus ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon.  

Ukrainalaiset TE-toimiston asiakkaita, jos heillä ei ole kotikuntaa 

Koska tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset eivät pääsääntöisesti voi saada kotikuntaa, heitä ei voida ohjata työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi. Tästä syystä tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset ovat TE-toimiston asiakkaita.  

Jos henkilöllä asuu Suomessa perheenjäsen, jolla on kotikunta, myös hän voi kuitenkin saada kotikunnan ja siirtyä kuntakokeilun asiakkaaksi. TE-toimistojen ja kuntakokeilujen yhteistyö on tärkeää, jotta asiakkuuden siirto onnistuu sujuvasti siinä vaiheessa, kun Ukrainasta siirtymään joutuneet eivät ole enää tilapäisen suojelun piirissä tai kun he saavat kotikunnan. 

Kainuussa töitä tarjolla monipuolisesti 

Suomeen saapuvilla ukrainalaisilla on verrattain korkea koulutustaso, ja osa heistä on myös englannin ja venäjän kielen taitoisia. Kainuussa työmahdollisuuksia on erityisesti ICT-alalla, sosiaali- ja terveyspalveluissa, rakennusalalla, majoitus- ja ravintola-alalla, metallialalla sekä siivous- ja kiinteistöpalveluissa.  Myös kausityöhön etsitään alueella työvoimaa.