null Kaakkois-Suomen TE-toimisto osallistuu työvoimapalvelujen siirtoon Kaakon kunnille

Presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut 23.3.2023 lakipaketin julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisestä 1.1.2025 alkaen. Käytännössä lakiuudistus tuo mukanaan useita muutoksia, kun huomattavan osan nykyisistä työvoima- ja yrityspalveluista järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille. Uudistuksella tavoitellaan kuntien elinvoiman kasvua, työvoimapalvelujen parempaa saatavuutta ja paikallisten työmarkkinoiden palvelutarpeisiin vastaamista entistä tehokkaammin. Uudistuksen keskiössä on työnhakijoiden mahdollisimman nopea ja sujuva työllistyminen. Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä kunnissa ja alueen työnantajien kanssa, mutta myös toimivien yhdyspintojen varmistamista muiden työllisyystoimijoiden (mm. hyvinvointialueet, Kela, ELY-keskukset, oppilaitokset, 3-sektori) kanssa.

Uudistuksen tavoitteena on järjestää työllisyyspalvelut siten, että ne tukevat mahdollisimman tehokkaasti alueiden sekä kuntien elinvoimaa vahvistaen kilpailukykyä ja lisäämällä työllisyyttä. Tulevat palvelumallit voivat hyödyntää kuntaekosysteemin monia mahdollisuuksia: saman järjestäjän vastuulla olevat työllisyys-, elinkeino- ja koulutuspalvelut muodostavat mahdollisuuksia toiminnan uudenlaiseen tehostamiseen ja palvelujen tuomiseen lähemmäs sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaita. Myös palvelujen kohdentamisessa on toteutettavissa nykyistä täsmällisempiä toimintamalleja.

Uudistuksen sujuvuus tulee taata sen laajuudesta huolimatta

TE-toimistot palvelevat asiakkaitaan nykymuotoisena 31.12.2024 asti. Vuoden 2025 alusta vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnille. Kaakkois-Suomen TE-toimistossa toimimme siten, että muutoksesta ja siihen valmistautumisesta ei aiheudu haittaa tai katkoksia asiakkaidemme palveluun. Tuemme uudistuksen toimeenpanon valmistelua tehden tiivistä yhteistyötä Kaakon kuntien ja muiden sidosryhmien sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen, Kuntaliiton ja TEM:n vastuuvalmistelijoiden kanssa.
 
Kyseessä on historiallinen ja laaja uudistuskokonaisuus, jossa kulkevat mukana myös KOTO2024 (kotoutumislain uudistus), jonka tavoitteena on vahvistaa maahan muuttaneiden työllisyyttä ja selkeyttää toimijoiden vastuita sekä KEHA-keskuksen toiminnan uudistaminen, jonka myötä sovitaan jatkossa mm. työvoima- ja kotoutumistehtävien valtakunnallisten tietojärjestelmä- ja neuvontapalvelujen tuottamisesta. Kehittämistoimet nivoutuvat samalla TE-digi-hankkeen toimeenpanoon, jonka myötä digitaalisilla TE-palveluilla korvataan vaiheittain nykyisin käytössä olevat asiakkaiden sekä asiantuntijoiden verkkoasiointipalvelut ja TE-toimistojen asiakastieto-järjestelmä.

Siirtyvää henkilöstöä on paljon – osaamispääomasta on pidettävä kiinni

Uudistus vaikuttaa myös isoon joukkoon nyt valtiolla työskenteleviä työvoima- ja yrityspalvelujen asiantuntijoita TE-toimistoissa ja ELY-keskuksissa. Muutos on iso myös kunnille, jotka toimivat uusia työntekijöitä vastaanottavina tahoina. Uudistus ei tule olemaan tältä osin selkeäsuuntainen, vaan muutoksia tapahtuu myös organisaatioiden sisällä. Ymmärrettävästi, esimerkiksi TE-toimiston henkilöstö odottaa loppuvuonna 2023 alkavia YT-menettelyjä sekavin miettein, sillä näkyvillä ei vielä ole selkeyttä siitä, mihin ja millaiseen tehtävään kukin sijoittuu. Vuoden 2025 alussa työ- ja elinkeinopalvelun tehtäviä nyt valtiolla hoitavia työntekijöitä siirtyy kuntiin arviolta noin 4 200 htv:tä liikkeenluovutus-periaatteella. Henkilöstö hoitaa uudella työnantajalla tehtäviä valtion työ- ja virkaehtosopimuksen mukaisesti 28.2.2025 asti.

Kaakkois-Suomen TE-toimistossa kiinnitetään huomiota henkilöstön työhyvinvointiin ja tunnistetaan myös muutosten aiheuttama kuormitus. Uusi asiakaspalvelumalli (nk. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli) tuli voimaan 2.5.2022. Sen osalta palveluprosessit ovat jo melko vakiintuneita, mutta mallin käyttöönotto ja siihen liittyvän ohjeistuksen opettelu sekä asiakkaiden ohjaaminen mallin mukaisiin palvelupolkuihin teetti henkilöstöllä paljon työtä. Asiantuntijoillamme on vahva ja laaja-alainen osaamispääoma julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen tuottamisesta. Näemme, että se luo kunnille hyvän pohjan tarjota laadukkaita TE-palveluita myös uudistuksen toteutumisen jälkeenkin.


Lisätietoa uudistuksesta on saatavilla mm. seuraavilta verkkosivuilta:

Lisätietoja:

Palvelujohtaja Tiia Piikki
Kaakkois-Suomen TE-toimisto
puhelin: 0295 042 172
sähköposti: tiia.piikki@te-toimisto.fi

Uppdaterad: 18.08.2023