Asioi meillä

Ammatinvalinta- ja uraohjaus

Psykologipalvelut Kaakkois-Suomessa:

Mitä ammatinvalinnanohjaus on?

Ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelun tehtävänä on auttaa työhön ja koulutukseen liittyvissä pulmatilanteissa. Se on tarkoitettu hyvin monenlaisissa uratilanteissa oleville nuorille ja aikuisille. Ohjauksesta voit hyötyä esimerkiksi, jos olet kiinnostunut jatko- tai uudelleenkoulutuksesta, harkitset ammatin tai työpaikan vaihtamista, olet palaamassa työelämään, työttömyytesi uhkaa pitkittyä tai terveydentila rajoittaa uravalintojasi.

Mitä ohjauksessa tapahtuu?

Ammatinvalinnanohjauksen tärkein työmuoto on asiakkaan ja psykologin välinen keskustelu. Keskusteluja voidaan käydä paikan päällä TE-toimistossa, puhelimitse, videoyhteydellä tai kirjoittamalla. Ohjauksen alussa käsitellään yleensä koulutus- ja työkokemuksia, elämäntilannetta, ammatillisia toiveita, tulevaisuudensuunnitelmia, harrastuksia sekä terveydentilaa. Alkuhaastatteluun ajanvarauksella kannattaa varata aikaa noin tunnin verran.

Ammatinvalinnanohjaukseen sisältyy usein tiedonhankintaa ammateista tai koulutusvaihtoehdoista. Joskus on tarpeen saada lisätietoa asiakkaan kiinnostuksen kohteista, luonteenpiirteistä sekä vahvoista alueista. Tällöin voidaan käyttää kotitehtäviä tai testejä.

Ammatinvalinnanohjaus on asiakkaan ja psykologin yhteistyötä. Psykologi voi esittää omia näkemyksiään tilanteesta, mutta lopulliset ratkaisut tekee aina asiakas.

Ennen ilmoittautumistasi TE-toimiston ammatinvalinnanohjaukseen huomioi seuraavat asiat:

  • mikäli olet päätoiminen opiskelija, ensisijainen ohjaustahosi on oppilaitoksen oppilaanohjaus.
  • jos olet hakemassa ammatillista kuntoutusta tai sinulla on jo päätös siitä, ole yhteydessä työeläkelaitokseesi saadaksesi kuntoutussuunnitelmaasi selkiyttävää ohjausta ja neuvontaa.
  • alle 30-vuotiaat voivat hyödyntää oman paikkakuntansa (Imatra, Hamina, Kotka, Kouvola, Lappeenranta) Ohjaamossa tarjolla olevaa ammatinvalinnanohjausta. Aukioloajat kannattaa tarkistaa Ohjaamoiden omilta verkkosivuilta
  • Ohjaamoiden aukioloajat (ohjaamo.fi)
  • TE-toimiston palvelun lisäksi käytettävissäsi on puhelimitse tai videoyhteydellä toteutettava valtakunnallinen TE-palvelujen Uraohjaus.
  • TE-palvelujen valtakunnallinen Uraohjaus

Ajanvaraus Kaakkois-Suomen TE-toimiston psykologeille

Kaakkois-Suomen TE-toimisto tarjoaa ammatinvalinnanohjausta Lappeenrannassa, Imatralla, Kouvolassa ja Kotkassa. Koronaviruspandemian takia ohjaus toteutetaan tällä hetkellä ainoastaan puhelin- ja videokeskusteluina tai kirjoittamalla.

Puhelinohjaus: psykologi soittaa sinulle sovittuna ajankohtana.

Videokeskustelu: psykologi lähettää sähköpostiisi linkin, josta pääset osallistumaan videokeskusteluun sovittuna ajankohtana (Teams-sovellus).

Kirjoittamalla ohjaus: psykologi lähettää sähköpostiisi linkin, josta pääset kirjautumaan keskustelualustalle (Ohjaustaverkossa.fi-sivusto). 

Ilmoittaudu oman asuinalueesi ammatinvalinta ja -uraohjaukseen käyttämällä tätä ilmoittautumispainiketta:
 

Ilmoittaudu oman asuinalueesi ammatinvalinta- ja uraohjaukseen tästä (link.webropolsurveys.com).

 

Voit kertoa ohjaustarpeestasi myös ollessasi yhteydessä TE-toimistoon tai jättämällä ammatinvalinta- ja uraohjausta koskevan yhteydenottopyynnön Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Saatuamme tiedon kiinnostuksestasi päästä ammatinvalinnanohjaukseen, tarjoamme sinulle ajanvarausaikaa tekstiviestillä tai soittamalla. Ole ystävällinen ja peruuta epäsopiva tai tarpeettomaksi osoittautuva ajanvaraus. Voimme käyttää sinulta vapautuvan ajan jonkun toisen asiakkaamme hyödyksi.