Etelä-Savon ammattibarometrin mukaan kesäkausi 2022 toi vahvasti esiin kausityövoiman saantivaikeudet

Den här sidan finns inte på svenska.

Innehållspublicerare

null Etelä-Savon ammattibarometrin mukaan kesäkausi 2022 toi vahvasti esiin kausityövoiman saantivaikeudet

Etelä-Savon TE-toimiston asiantuntijat tarkastelivat yhdessä ELY-keskuksen kanssa työvoiman saantia eri ammateissa Etelä-Savossa syyskuussa. Kyseessä on kaksi kertaa vuodessa laadittava ammattibarometri. Arviointi ulottuu lähitulevaisuuteen. Pulaa osaavasta työvoimasta on maakunnassa useammissa ammateissa kuin aikaisemmin. Rekrytointivaikeuksia on vähennetty tehostamalla RekryKoulutusten tarjontaa työnantajille ja mm. helpotettu työntekijöiden rekrytointia aiempaa useampiin ammatteihin myös EU:n ulkopuolisista maista, analysoi ennakointiasiantuntija Merja Toijonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.


Metalliteollisuus on jo vuosia kärsinyt hitsaaja- ja koneistajapulasta


Metalliteollisuudessa hitsaajien ja koneistajien työpaikkojen täyttäminen on ollut haasteellista jo vuosikausia. Tilanne siinä jatkuu edelleen vaikeana. Alan koulutuksen kiinnostavuus on kuitenkin parantunut, nuoria on aiempaa enemmän aloittanut alan opintoja. Rakennusalalla on koko maakunnassa pulaa osaavista toimihenkilöistä, kuten rakennusinsinööreistä ja rakennusmestareista. Betonituotetyöntekijä on noussut Etelä-Savossa uudeksi rekrytointivaikeusammatiksi. Puunjalostusteollisuus on yleisesti ottaen onnistunut saamaan tarvitsemansa työntekijät hyvin verrattaessa sitä muihin teollisuudenaloihin.


Osaajista on krooninen pula sosiaali- ja terveyspalveluissa


Opetus- ja kasvatusalalla on pulaa lastentarhanopettajista ja erityisopettajista. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on Etelä-Savossa pulaa lääkäreistä, sairaanhoitajista, lähihoitajista, psykologeista, puheterapeuteista, röntgenhoitajista ja sosiaalityöntekijöistä. Suurin määrällinen tarve on lähihoitajista ja sairaanhoitajista. Myös siivousalalla sekä ravintola- ja suurtalousalalla on rekrytointivaikeuksia.


Etelä-Savossa on vähän ammatteja, joissa on työvoimasta ylitarjontaa


Etelä-Savossa on työttömänä selvästi kysyntää enemmän eli ammatissa on työvoimasta ylitarjontaa yleissihteereistä, myyjistä, leipureista ja kondiittoreista, rakennussähköasentajista sekä tieto- ja viestintäteknologian asentajista sekä ruiskumaalareista ja lakkaajista.


Seutukunnittaisessa työvoimantarjonnassa on eroja


Mikkelin seutukunnan (Mikkeli, Kangasniemi, Hirvensalmi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala) työvoiman tarjontatilanne vastaa koko Etelä-Savon tilannetta.


Pieksämäen seutukunnassa (Juva ja Pieksämäki) on ammattibarometrin mukaan ylitarjontaa vain yleissihteereistä ja rakennussähköasentajista. Sosiaali- ja terveyspalvelujen työvoiman rekrytointitilanne on haastavin Pieksämäellä. Siellä näiden ammattien osuus kaikista työpaikoista on varsin iso. Työvoimareservit ovat Pieksämäellä todella niukat.


Savonlinnan seutukunnassa (Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava) on rekrytointivaikeuksia samoissa ammateissa kuin Etelä-Savossa (betonituotetyöntekijää lukuun ottamatta). Ylitarjontaa on rakennusalan eri ammattien työntekijöistä (kirvesmiehet ja rakennuspuusepät, talonrakentajat, rakennussähköasentajat, putkiasentajat, rakennusmaalarit) ja kuorma-autonkuljettajista, koulunkäyntiavustajista sekä mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoista.


Koronapandemia ja Ukrainan sota näkyvät työmarkkinoilla


Majoitus- ja ravitsemisalalta on poistunut koronapandemian aikana paljon työntekijöitä kouluttautumaan muille aloille. Matkailualan kausityöpaikkojen täyttäminen on kautta maakunnan ollut erittäin haastavaa. Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut maa- ja puutarhatalouden kausityövoiman saantiin, sillä näissä tehtävissä on ollut paljon ukrainalaisia miehiä. Kausityövoiman riittävyydessä oli haasteita myös metsänhoitotöissä kesäkaudella 2022.


Etelä-Savossa on rekrytointivaikeuksia vähiten koko Suomessa


Etelä-Savossa on Tilastokeskuksen ja TEM:in toteuttaman otantakyselyn mukaan ollut neljän edellisen vuosineljänneksen (3/2021 – 2/2022) ollut vähiten rekrytointivaikeuksia Suomessa. Etelä-Savossa rekrytointivaikeuksista kärsineitä toimipaikkoja oli 42 %, kun koko maassa osuus oli 50 %.
Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. Barometri laaditaan kaksi kertaa vuodessa.


Lisätietoja:


Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 165

Linkit:

 

EVENEMANGSKALENDER

Uppdaterad: 27.11.2023

© Arbets- och näringsministeriet 2024