Usein kysyttyjä kysymyksiä

Työttömyysturva

 • TE-toimisto selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja ilmoitat hakevasi työttömyysetuutta. Etuuden saamiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi opiskelu tai yrittäjäyys. 

 • Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja haet työttömyysetuutta, TE-toimisto tutkii etuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon joko työttömyyskassalle, jos olet kassan jäsen tai Kelalle, jos et kuulu mihinkään työttömyyskassaan. Tämän jälkeen teet hakemuksen työttömyysetuuden maksajalle.

  Työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela tutkii muut etuuden saamisen edellytykset, esimerkiksi omavastuuajan kulumisen. Etuuden maksajalta voit tiedustella tarkemmin myös esimerkiksi tulojen vaikutuksesta työttömyysetuuden maksamiseen osa-aikaisen työn aikana.

  Lue lisää työttömyysetuuden hakemisesta: 

 • TE-toimistoon ei tarvitse toimittaa asiakirjoja automaattisesti. Mikäli asiakirjoja tarvitaan, TE-toimiston asiantuntija pyytää niitä sinulta erikseen kirjeitse, puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Tarvittavia asiakirjoja voivat olla esimerkiksi lomautustodistus, tutkintotodistus, työtodistus, työsopimus tai lääkärintodistus.

   Jos olet aikeissa toimittaa toimistolle asiakirjoja, suosittelemme käyttämään turvaviestipalvelua.

  Turvaviestipalvelu

 • Työvoimapoliittinen lausunto on TE-toimiston antama lausunto työttömyysetuuden maksajalle (työttömyyskassa tai Kela) oikeudestasi työttömyysetuuteen. Joskus voit saada TE-toimistolta selvityspyynnön, johon sinun tulee vastata ennenkuin lausunto voidaan antaa.

  TE-toimiston tulee antaa työvoimapoliittinen lausunto ilman aiheetonta viivytystä, kuitenkin 30 päivän kuluessa siitä, kun olet palauttanut selvityksen liitteineen. Oman toimistosi käsittelyaika voi olla tarkemmin nähtävillä oman toimistosi verkkosivuilla.

  Paikalliset TE-toimistot

  Omat lausuntosi ja niiden käsittelyvaiheet voit nähdä Oma asiointi -palvelussa kohdassa "Kaikki asiointi"  "Omat työttömyysturvatiedot”

  Oma asiointi -palvelu

 • TE-toimiston antamasta työvoimapoliittisesta lausunnosta ei voi valittaa. Sen sijaan haettuasi työttömyysetuutta Kelalta tai työttömyyskassasta, voit tehdä valituksen maksajan päätöksen saatuasi. Ohjeet valitusmenettelyyn saat maksajan päätöksen yhteydessä. 

  Mikäli TE-toimisto on antanut työvoimapoliittisen lausunnon ilman omaa selvitystäsi tai puutteellisilla tiedoilla, voit toimittaa TE-toimistoosi oman selvityksesi tai lisätietoa aiempaan selvitykseesi lausunnon uudelleenkäsittelyä varten. Uudelleenkäsittelypyyntö tulee tehdä kirjallisesti ja voit lähettää sen TE-toimistoosi esim. sähköpostilla. Huomioithan, että uudelleenkäsittelypyyntö ei ole sama asia kuin valituksen tekeminen työttömyysetuuden maksajan päätökseen.

  Työttömyysturvalausunnot ja käsittelyajat

  Jos haluat keskustella saamastasi työvoimapoliittisesta lausunnosta, voit soittaa puhelinpalveluumme.

 • Karenssi on korvaukseton määräaika, eli aika, jolloin et ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Karenssi ei estä työn vastaanottamista, eikä työn aloittaminen vaikuta karenssiajan kulumiseen. Karenssiajalta et kuitenkaan voi saada soviteltua työttömyysetuutta aloitettuasi osa-aikaisen työn.

 • Työvoimapoliittisessa lausunnossa kerrotaan, mistä alkaen et ole enää oikeutettu työttömyysetuuteen. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, jos olet jo käynnistänyt työnhakusi uudelleen tai työnhakusi ei ole tarpeellista olla enää voimassa. Huomioithan, että työnhaun voimassaolo on ehdoton edellytys työttömyysetuuden saamiseen, myös sovitellun työttömyysetuuden kohdalla. Ilmoittaudu tarvittaessa uudelleen työnhakijaksi. 

Päivitetty: 18.08.2023