Usein kysyttyjä kysymyksiä
Työttömyysturva
-
Olenko oikeutettu työttömyysetuuteen?
Avaa/Sulje sisältöTE-toimisto selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja ilmoitat hakevasi työttömyysetuutta. Etuuden saamiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi opiskelu tai yrittäjäyys.
-
Miten etuutta haetaan?
Avaa/Sulje sisältöKun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja haet työttömyysetuutta, TE-toimisto tutkii etuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon joko työttömyyskassalle, jos olet kassan jäsen tai Kelalle, jos et kuulu mihinkään työttömyyskassaan. Tämän jälkeen teet hakemuksen työttömyysetuuden maksajalle.
Työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela tutkii muut etuuden saamisen edellytykset, esimerkiksi omavastuuajan kulumisen. Etuuden maksajalta voit tiedustella tarkemmin myös esimerkiksi tulojen vaikutuksesta työttömyysetuuden maksamiseen osa-aikaisen työn aikana.
Lue lisää työttömyysetuuden hakemisesta:
-
Mitä todistuksia minun tulee toimittaa TE-toimistoon?
Avaa/Sulje sisältöTE-toimistoon ei tarvitse toimittaa asiakirjoja automaattisesti. Mikäli asiakirjoja tarvitaan, TE-toimiston asiantuntija pyytää niitä sinulta erikseen kirjeitse, puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Tarvittavia asiakirjoja voivat olla esimerkiksi lomautustodistus, tutkintotodistus, työtodistus, työsopimus tai lääkärintodistus.
Jos olet aikeissa toimittaa toimistolle asiakirjoja, suosittelemme käyttämään turvaviestipalvelua.
-
Mikä on työvoimapoliittinen lausunto ja milloin se annetaan?
Avaa/Sulje sisältöTyövoimapoliittinen lausunto on TE-toimiston antama lausunto työttömyysetuuden maksajalle (työttömyyskassa tai Kela) oikeudestasi työttömyysetuuteen. Joskus voit saada TE-toimistolta selvityspyynnön, johon sinun tulee vastata ennenkuin lausunto voidaan antaa.
TE-toimiston tulee antaa työvoimapoliittinen lausunto ilman aiheetonta viivytystä, kuitenkin 30 päivän kuluessa siitä, kun olet palauttanut selvityksen liitteineen. Oman toimistosi käsittelyaika voi olla tarkemmin nähtävillä oman toimistosi verkkosivuilla.
Työmarkkinatorin Asiointi-osion Tehtävät ja tapahtumat -välilehdellä voit tarkastella omia työttömyysturvatietojasi, kuten sinulle osoitettuja selvityspyyntöjä, sinulle annettuja työvoimapoliittisia lausuntoja sekä tiedotteita.
-
Olen tyytymätön TE-toimiston antamaan työvoimapoliittiseen lausuntoon, mitä voin tehdä?
Avaa/Sulje sisältöTE-toimiston antamasta työvoimapoliittisesta lausunnosta ei voi valittaa. Sen sijaan haettuasi työttömyysetuutta Kelalta tai työttömyyskassasta, voit tehdä valituksen maksajan päätöksen saatuasi. Ohjeet valitusmenettelyyn saat maksajan päätöksen yhteydessä.
Mikäli TE-toimisto on antanut työvoimapoliittisen lausunnon ilman omaa selvitystäsi tai puutteellisilla tiedoilla, voit toimittaa TE-toimistoosi oman selvityksesi tai lisätietoa aiempaan selvitykseesi lausunnon uudelleenkäsittelyä varten. Uudelleenkäsittelypyyntö tulee tehdä kirjallisesti ja voit lähettää sen TE-toimistoosi esim. sähköpostilla. Huomioithan, että uudelleenkäsittelypyyntö ei ole sama asia kuin valituksen tekeminen työttömyysetuuden maksajan päätökseen.
Työttömyysturvalausunnot ja käsittelyajat
Jos haluat keskustella saamastasi työvoimapoliittisesta lausunnosta, voit soittaa puhelinpalveluumme.
-
Sain karenssin. Voinko tehdä töitä?
Avaa/Sulje sisältöKarenssi on korvaukseton määräaika, eli aika, jolloin et ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Karenssi ei estä työn vastaanottamista, eikä työn aloittaminen vaikuta karenssiajan kulumiseen. Karenssiajalta et kuitenkaan voi saada soviteltua työttömyysetuutta aloitettuasi osa-aikaisen työn.
-
Sain TE-toimistolta 0A4-lausunnon, jonka mukaan työnhakuni ei ole enää voimassa. Mitä voin tehdä?
Avaa/Sulje sisältöTyövoimapoliittisessa lausunnossa kerrotaan, mistä alkaen et ole enää oikeutettu työttömyysetuuteen. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, jos olet jo käynnistänyt työnhakusi uudelleen tai työnhakusi ei ole tarpeellista olla enää voimassa. Huomioithan, että työnhaun voimassaolo on ehdoton edellytys työttömyysetuuden saamiseen, myös sovitellun työttömyysetuuden kohdalla. Ilmoittaudu tarvittaessa uudelleen työnhakijaksi.
Valtakunnalliset TE-palvelut löydät nyt Työmarkkinatorilta
Päivitetty: 31.10.2024