Ajankohtaiset

<< Takaisin

Uutisia

null Kainuun työttömyys selkeästi koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla

Kainuussa oli helmikuun lopussa 3 059 työtöntä työnhakijaa, mikä on 540 henkeä vähemmän (-15 %) kuin vuotta aiemmin. Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2020 helmikuun loppuun verrattuna työttömyys väheni 266 hengellä (-8 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen kahden vuoden takaisesta oli suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 19 % ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 7 %. 

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 9,9 %, mikä on 1,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista seitsemänneksi matalin, koko maassa se oli 10,1 %.

Pitkäaikaistyöttömyys on pitkän pienentymisen jälkeen lisääntynyt korona-aikana, mutta tilanne on alkanut jälleen parantua viime vuoden huhtikuusta lähtien. Helmikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden työttömänä olleita, oli 8 % vähemmän kuin vuotta aiemmin (-63), yhteensä 750. Kahden vuoden takaisesta koronakriisiä edeltävästä ajasta pitkäaikaistyöttömyys kasvoi kuitenkin edelleen 27 % (+161).

Työpaikkoja runsaasti tarjolla

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja kasvu on jatkunut alkuvuonna. Jälleen helmikuun aikana TE-palveluihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 1 478, mikä on 19 % vuoden takaista enemmän (+234).

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa ja useissa ammateissa on vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä. Lisäksi vaikeuksia oli löytää myös suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, terveydenhuollon asiantuntijoita eli esimerkiksi sairaanhoitajia sekä asiakaspalvelutyöntekijöitä, siivoojia, laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä ja hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 2. toukokuuta 2022.