Ajankohtaiset

<< Takaisin

Uutisia

null Kainuussa vähiten työttömiä viimeisen viidentoista vuoden aikana

Kainuussa oli syyskuun lopussa 2 766 työtöntä työnhakijaa, mikä on vähiten Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Työttömiä oli 224 henkeä vähemmän (-8 %) kuin vuotta aiemmin. Poikkeustilannetta edeltävään vuoden 2019 syyskuun loppuun verrattuna työttömiä oli 206 henkeä vähemmän (-7 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen kahden vuoden takaisesta oli suurinta koko maassa ja useimmilla muilla ELY-keskusalueilla työttömyys kasvoi. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 16 % ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 17 %. 

Myös Kainuun työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli matalammalla kuin kertaakaan viimeisen viidentoista vuoden aikana. Se oli kuun lopussa 8,9 %, mikä on 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista neljänneksi matalin. Koko maassa työttömyysaste oli 10,1 %, mikä on 1,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 1,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Pitkäaikaistyöttömyys on pitkän pienentymisen jälkeen lisääntynyt korona-aikana, mutta kasvu vuoden takaiseen verrattuna on alkanut pienentyä huhtikuusta lähtien. Pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden työttömänä olleita, oli 753, mikä oli enää 4 % (+27) vuoden takaista enemmän – vielä toukokuussa kasvua tuli 31 % edellisvuodesta.

Työvoiman kysyntä vilkasta

Työvoiman kysyntä on ollut Kainuussa alkuvuonna ennätyksellistä ja jälleen syyskuussa uusia työtehtäviä tuli kuukauden aikana avoimeksi 103 % enemmän (+638) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 257. Monilla aloilla onkin ollut pitkään työvoimapulaa ja useisiin tehtäviin on vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Syyskuussa vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, prosessityöntekijöitä, siivoojia, laskennan ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 23. marraskuuta 2021.

 

Yhteyshenkilöt

 

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
http://www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
Tiina Veijola, 0295 039 116
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi