Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Työllisyysmäärärahojen käytöstä vuonna 2024 - täydennetty tiedote

 

Määräraha on edellisvuotta selkeästi pienempi

Hämeessä on vuonna 2024 TEMin myöntämiä työllisyyspalvelujen hankintamäärärahaa käytössä 17,4 M€, mikä on huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Tähän kuuluvat esimerkiksi asiantuntija-arvioinnit, kokeilut, valmennukset, työvoimakoulutus, palkkatuki, starttiraha, työllisyyspoliittiset hankkeet, korvaukset ja pilotit.
 
Määrärahojen vähennys johtuu pitkälti TE25-uudistuksesta. Vuodelle 2024 myönnettyjä määrärahoja sidotaan aikaisemmasta poiketen vain vuoteen 2024 kohdentuviin palveluihin. Vuoden 2025 alusta työvoimapalvelut siirtyvät kuntapohjaisten työvoimaviranomaisten vastuulle, joten vuoteen 2025 ulottuvia palveluja sidotaan TEMin erikseen määrittämästä vuoden 2025 laskennallisesta määrärahasta.

Hämeen ELY-keskus teki määrärahalle käyttösuunnitelman

ELY-keskuksessa on tehty määrärahoille vuoden 2024 ensimmäinen käyttösuunnitelma. Suunnitelmassa määrärahat on jaettu sekä eri palveluille että TE-toimistolle, Hämeenlinnan kuntakokeilulle, Lahden kuntakokeilulle ja ELY-keskukselle. Hankittavien palvelujen määrärahavaraukset perustuvat jo päätöksillä sidottuihin tai tarveperusteisesti suunniteltuihin ja sovittuihin hankintoihin, eikä tällä hetkellä ei ole yhtään ylimääräistä määrärahaa, jota voitaisiin kohdentaa uusiin palveluhankintoihin. Palkkatukimäärärahoja on käytettävissä viime vuoteen verrattuna huomattavan vähän ja valtaosa niistä on jo päätöksillä sidottu.

Käyttösuunnitelman läpikäynti yhteistyöpalaverissa

Käyttösuunnitelmaa on käsitelty luonnosvaiheessa palaverissa, jossa paikalla olivat TE-toimistosta Eija Mannisenmäki, Hämeenlinnan kuntakokeilusta Mira Sillanpää, Lahden kuntakokeilusta Taisto Tuominen sekä Hämeen ELY-keskuksesta Vesa Jouppila, Kari Sartamo ja Anni Lautala. Palaverissa keskusteltiin haasteellisesta määrärahatilanteesta ja määrärahojen tarkoituksenmukaisesta kohdentamisesta eri palveluille; useimpien palvelujen kysyntä näyttää lisääntyneen edellisvuodesta.

Painotus Rekrykoulutuksiin ja palkkatukeen

Vaikuttavuusnäkökulman perusteella ensisijaisia palveluja, joihin määrärahojen tulisi riittää, ovat Rekrykoulutukset sekä yksityissektorin palkkatuet. Koska palkkatukivarat ovat vähentyneet edellisvuodesta suhteellisesti eniten, niitä kohdennetaan ensi sijassa yrityksien työllistämisiin.

Huomio palvelujen käyttöön

Palvelujen käytön seurantaa tulee myös tehostaa. Mikäli yksittäinen palvelu ei toteudu alkuperäisen suunnitelman suuruisena ja kuluta kokonaan siihen sidottua määrärahaa, määräraha on vapautettava välittömästi, jotta se voidaan kohdentaa uudelleen.
 
TEMissä on jonkin verran vielä jakamatonta määrärahaa jäljellä, jota ELY-keskukset voivat hakea maaliskuun alussa. Hämeen ELY-keskus tekee lisämäärärahaesityksen ja mikäli TEM Hämeelle lisärahaa myöntää, käyttösuunnitelmaa päivitetään ja muun muassa nyt tehty palkkatukipäätösten kohdentaminen vain yksityiselle sektorille saatetaan muuttaa. Tiedotamme asiasta tilanteen muuttuessa.

Päivitys 14.3.2024:

Täydennyksenä lähettämäämme tiedotteeseen: Työllisyysmäärärahoja on mahdollista käyttää oppisopimuksiin työllistämiseen kaikille työnantajille. Syynä muutokseen on oppisopimuksen avulla osaamisen lisääminen ja vaikuttavuus. Tarkastelemme seuraavan kerran määrärahatilannetta yhdessä Hämeen tulevien työllisyysalueiden kanssa huhtikuun alussa.

Lisätietoja
palvelupäällikkö Maija Hiltunen
maija.hiltunen@te-toimisto.fi
p. 0295 041 989

Päivitetty: 14.03.2024