Nuoret

TE-toimistosta saat apua työnhakuun, ammatinvalintaan, koulutukseen hakeutumiseen, opintojen rahoitukseen ja yrityksen perustamiseen. Tällä sivulla voit tutustua nuoren työnhakijan palveluihin Keski-Suomen TE-toimistossa.

Työnhakijana TE-toimistossa

Voit ilmoittautua työnhakijaksi Oma asiointi -verkkopalvelussa. Palvelussa voit muun muassa tarkistaa työnhakusi voimassaolon, seurata avoinna olevia asioita ja tehtäviä sekä ilmoittaa mahdollisista muutoksista työnhakuasi koskien.

Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, TE-toimisto tarjoaa sinulle työtä, koulutusta ja TE-palveluja eli työ- ja elinkeinopalveluja. Koska työttömyysetuus on vastikkeellista, sinulla on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia.

Työpaikan löytäminen voi tuntua vaikealta, jos työkokemusta ei ole ehtinyt vielä kertyä. Moni aloittaa uransa lyhyillä työsuhteilla, kuten kesätöillä, sijaisuuksilla tai harjoitteluilla.  

Oletko valmistumassa, mutta sinulla ei vielä ole tiedossa työ- tai opintopaikkaa?

Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennakkoon Oma asiointi -palvelussa. Näin sujuvoitat asiakkuuttasi TE-toimistossa ja varmistat, että työhakusi on voimassa heti valmistuttuasi.

Alle 25-vuotias ja ilman ammatillista tutkintoa

Jos olet alle 25-vuotias ammattikouluttamaton nuori, saadaksesi työmarkkinatukea tai työttömyyspäivärahaa sinulla on velvollisuus hakea koulutuspaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin.

Hakuvelvollisuus täyttyy, kun haet keväällä vähintään kahta syksyllä alkavaa opiskelupaikkaa, joiden pääsyvaatimukset täytät. Ammatilliseen koulutukseen voit hakeutua myös jatkuvan haun tai oppisopimuskoulutuksen kautta.

Hakemisen lisäksi sinun tulee suorittaa mahdolliset ennakkotehtävät, osallistua pääsykokeisiin ja ottaa opiskelupaikka vastaan, jos sellaisen saat.

Avoimet työpaikat

Valtakunnallisilta sivuiltamme löydät avoimia työpaikkoja sekä työvoima- ja rekrytointikoulutuksia. Avoimia työpaikkoja löydät myös muilta työpaikkasivustoilta.

Tukea työllistymiseen

TE-toimisto voi tarvittaessa tukea työllistymistäsi muun muassa työkokeilulla tai työnantajalle myönnettävällä palkkatuella.

Työkokeilu

Työpaikalla toteutettavan työkokeilun avulla voit saada jalkasi työpaikan oven väliin. Kokeilupaikkaa kannattaa hakea itse, mutta myös TE-toimistosta saat tietoa työnantajista, jotka voivat ottaa sinut työkokeiluun. Työkokeilun aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä. Jos olet sopinut työkokeilusta työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysetuuden korotettuna.

Palkkatuki

Palkkatuki on rahallinen tuki, jolla TE-palvelut korvaa työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista. Keskustele TE-toimiston asiantuntijan kanssa, tarvitsetko työn saamiseksi palkkatukea. Työsuhteesi voi alkaa vasta sen jälkeen, kun TE-toimisto on myöntänyt palkkatuen työnantajalle. Palkkatuettu työ on aina joko normaali työsuhde tai oppisopimuskoulutus, jonka ajalta saat työehtosopimuksen mukaista palkkaa

Ammatinvalinta- ja uraohjaus

TE-toimistosta on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta liittyen koulutus- ja uravalintaasi. Voit saada ohjausta kasvokkain, puhelimitse tai videon välityksellä. Voit saada ammatinvalinta- ja uraohjausta myös Ohjaamoista.

Ohjaamot

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille nuorille suunnattu matalan kynnyksen paikka, jonne on koottu eri palveluita saman katon alle. Ohjaamosta saat maksutta neuvontaa, ohjausta ja sparrausta työllistymiseen, opiskeluun ja oman tulevaisuuden suunnitteluun. Lisäksi saat tukea arkeen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. TE-toimiston asiantuntijat palvelevat kaikissa alueen Ohjaamoissa.

Ota yhteyttä

Asiointi -verkkopalvelu

Monissa tilanteissa voit hoitaa asiasi nopeimmin ja helpoiten verkossa Asiointi -palvelussa. Mikäli haluat, että sinuun otetaan yhteyttä TE-toimistosta, voit lähettää meille yhteydenottopyynnön Asiointi -palvelun kautta. Asiantuntijamme soittaa sinulle 0295-alkuisesta puhelinnumerosta viiden arkipäivän kuluessa ilmoittamaasi numeroon.

Puhelinpalvelu

Valtakunnallisesta puhelinpalvelusta saat apua kaikissa TE-palveluissa asiointiin ja työllistymiseen liittyvissä asioissa ja verkkopalvelujen käytössä sekä tarvittaessa jatko-ohjauksen muihin sinulle sopiviin palveluihin.

Toimipaikat, Ohjaamot ja muut yhteystiedot

Keski-Suomen TE-toimisto palvelee kolmessa eri toimipaikassa (Jyväskylä, Jämsä, Äänekoski) pääosin ajanvarauksella. Lisäksi tukea TE-asiointiin tarjotaan eri kuntien asiointipisteissä. Toimipaikkojen aukioloajat, asiointikanavat ja palvelujen puhelinnumerot löydät yhteystiedot-sivun kautta. Alle 30-vuotiaana voit myös asioida Ohjaamoissa ilman ajanvarausta.

te-updated 18.10.2024