Valmennuspalvelut

Tervetuloa tutustumaan Pohjois-Karjalan alueen valmennuspalveluihin!

Tältä sivulta löydät lisätietoja työnhakuvalmennuksesta, uravalmennuksesta ja työhönvalmennuksesta. Vasemman reunan valikosta pääset tutustumaan tarkemmin yksittäisiin paikallisiin valmennuksiimme.

Voit osallistua valmennukseen, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-palveluihin ja keskustellut osallistumisesta TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa.

Työnhakuvalmennus

Työnhakuvalmennuksessa saat tukea ja ohjausta työnhakuusi. Työn hakeminen on taito, jota voi opiskella.

Työnhakuvalmennuksessa opit

  • hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti,
  • käyttämään sinulle parhaiten soveltuvia työnhakukanavia sekä
  • arvioimaan omaa osaamistasi ja muotoilemaan sen työhakemukseksi ja CV:ksi.

Valmennuksen jälkeen osaat hakea paremmin tietoa työpaikoista, työnantajista ja työmarkkinoista. Valmennuksessa saat myös tietoa siitä, miten yritykset rekrytoivat henkilöstöä.

Työnhakutaitojen kehittäminen työnhakuvalmennuksessa on itsenäistä tiedonhankintaa, keskusteluja omasta osaamisesta ohjaajan ja muiden osallistujien kanssa sekä työhakemuksen ja ansioluettelon kirjoittamista ohjatusti.

Työnhakuvalmennus on maksuton ja kestää 1–10 päivää. Valmennuksia järjestetään verkossa ja lähiopiskeluna joko TE-toimistojen toimipaikoissa tai yksityisten palveluntarjoajien tiloissa.

Valmennus sopii erityisesti sinulle, jos sinulla on työllistymisen kannalta riittävä koulutus tai työkokemus, mutta työnhakudokumenttisi kaipaavat päivitystä ja haluat ajantasaista tietoa työmarkkinoista.

Uravalmennus

Uravalmennuksessa saat tietoa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkeyttämiseen, koulutukseen hakeutumiseen ja työelämävalmiuksien kehittämiseen. Valmennus auttaa sinua löytämään vahvuutesi ja uuden suunnan urallasi.

Valmennuksen aikana laadit itsellesi toteuttamiskelpoisen ura- ja työllistymissuunnitelman. Lisäksi voit suorittaa valmennuksen aikana osaamispassin, esimerkiksi hygieniapassin tai työturvallisuuskortin. Palveluun on mahdollista yhdistää myös erikseen järjestettävä työkokeilu jollakin työpaikalla.

Uravalmennus on käytännönläheinen ja toiminnallinen palvelu. Valmennus on pääsääntöisesti ryhmämuotoista, mutta saat lisäksi yksilöllistä ohjausta. Uravalmennus sisältää usein oppilaitoksiin ja työhön tutustumista. Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi saat tukea muilta osallistujilta.

Uravalmennuksen enimmäiskesto on 40 päivää.

Valmennuksen jälkeen tiedät, millaista työtä voit hakea ja mitkä asiat vaikuttavat työnhakuusi, tunnet erilaiset työnhakukanavat ja -menetelmät ja osaat sanoittaa ja markkinoida osaamisesi. Lisäksi tiedät, miten valmistautua työhaastatteluun ja tarvittaessa olet saanut tietoa, minne hakea opiskelemaan tai miten etsiä tietoa erilaisista koulutuksista.

Kun valmennus on päättynyt, sinulla on päivitetty ansioluettelo ja työhakemuspohja.

Uravalmennus on sinulle sopiva palvelu, jos sinulta puuttuu ammatillinen koulutus, harkitset alan vaihtoa, palaat takaisin työelämään tai harkitset yrityksen perustamista.

Työhönvalmennus

Jos tarvitset henkilökohtaista apua ja neuvontaa työnhakuun tai opiskelualan valintaan, työhönvalmennus on sinulle sopiva palvelu. Työhönvalmennus räätälöidään tarpeidesi mukaan. Työhönvalmentajan ohjauksessa löydät ja tuot esille osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla.

Työhönvalmentajalta saat tukea, kun

  • etsit työ- tai opiskelupaikkaa,
  • laadit työhakemuksen,
  • valmistaudut haastatteluun ja
  • solmit työsuhteen.

Työhönvalmentajilla on tietoa eri alojen työllisyystilanteesta ja heillä on kontakteja eri työnantajiin. Jos et saa työtä, kun olet ottanut yhteyttä työnantajaan tai lähettänyt työhakemuksen, valmentaja analysoi kanssasi hakutilannetta.

Kun sopiva työpaikka on löytynyt, työhönvalmentaja voi auttaa sinua alkuun työpaikalla. Hän voi auttaa ennen työsuhteen solmimista tai työsuhteen alussa myös työnantajaa, joka esimerkiksi hakee TE-toimiston tukia tai arvioi työolosuhteiden järjestelytuen tarvetta.

Valmentaja ohjaa sinua myös silloin, kun työhön liittyy ammattitaitoasi lisäävää koulutusta eli

  • saat oppisopimuspaikan, jonka ajalta työnantajasi saa palkkatukea tai
  • opiskelet palkkatuetun työn ohessa TE-toimiston järjestämässä koulutuksessa.

Valmennuksen kestosta ja sisällöstä sovitaan ennen valmennuksen alkamista. Voit saada henkilökohtaista työhönvalmennusta enintään 50 tuntia vuodessa.

Työhönvalmennus sopii sinulle erityisesti silloin, jos työttömyytesi on pitkittynyt tai tarvitset erityistä tukea työllistymiseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Työnhaku- ja uravalmennukset ovat maksuttomia ja suunnattu kaikille TE-toimiston ja Työllisyyden kuntakokeilujen asiakkaille. Voit ilmoittautua valmennuksiin ottamalla yhteyttä TE-toimiston Oma asiointi -palvelun kautta tai täyttämällä hakeutumislomakkeen, joka löytyy tarkempien valmennuskuvausten alta vasemmalla olevasta valikosta. Huomioithan, että valmennukseen osallistuminen on velvoittava, kun siitä on sovittu suunnitelmassa.

te-updated 18.08.2023