Ammatinvalinta- ja uraohjaus

Mitä ammatinvalinnanohjaus on?

Ammatinvalinnanohjaus on pääasiallisesti keskustelua, jossa pohditaan asiakkaan koulutus- ja uravaihtoehtoja. Ohjauksen tavoitteena on tukea ja auttaa sinua tulevaisuutesi ratkaisujen tekemisessä. Keskustelussa tulet kuulluksi ja asioihisi paneudutaan. Ohjaukseen voi lisäksi sisältyä muun muassa kotitehtäviä, testejä ja työ- ja koulutuskokeiluja.

Uraohjausta on saatavilla vain ajanvarauksella. Palvelun kieli on suomi.

Ammatinvalinnanohjaus on aina luottamuksellista ja maksutonta. Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen, ja ohjauskertoja on yleensä useampia.

Keskustelusta psykologin kanssa saatat hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Et tiedä mikä ammatti tai koulutus sinua kiinnostaa tai on sopiva
  • Olet palaamassa takaisin työelämään poissaolon jälkeen
  • Opintosi uhkaavat keskeytyä tai ovat keskeytyneet
  • Sinun on vaikea työllistyä nykyisellä koulutuksellasi
  • Pohdit koulutuksesi täydentämistä tai uudelleenkouluttautumista uudelle alalle
  • Terveydelliset tekijät hankaloittavat sopivan ja soveltuvan työn tai ammatin löytämistä

Ammatinvalinta- ja uraohjauspsykologin voit tavata ajanvarauksella TE-toimiston asiointipisteissä. Tähän on lisäksi mahdollisuus myös kunnissa, joissa on Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen ylläpitämä Virtu-piste. Myös puhelinohjaus on mahdollista.

Ohjauspalveluita on saatavilla myös videoyhteydellä sekä verkko-ohjauksena. Ohjeesta saat tietoa siitä, miten videoyhteys muodostetaan eri laitteilla, ja miten voit huolehtia omasta tietosuojastasi etäyhteyden aikana.

Videoyhteyden vaatimukset (tyomarkkinatori.fi)

Ammatinvalintaan ja uraohjaukseen voit tutustua tarkemmin Työmarkkinatori-sivustolla:

Ammatinvalinta- ja uraohjaus (tyomarkkinatori.fi)

Liikenne- ja tapaturmavakuutuksen, työeläkeyhtiöiden tai Kelan ammatilliseen kuntoutukseen oikeutetut voivat saada tarvitsemaansa ohjausta omalta kuntoutustaholtaan.

Miten ohjaukseen pääsee?

Helpoiten voit ilmoittautua Lapin TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjaukseen täyttämällä ilmoittautumislomakkeen (webropol.com), jonka jälkeen ammatinvalinnanohjaajamme on sinuun yhteydessä viiden arkipäivän sisällä 0295-alkuisesta numerosta.

Ilmoittautuminen ammatinvalinnanohjaukseen (webropol.com)

Jätä yhteydenottopyyntö omavalmentajallesi sähköisen Oma asiointi -palvelun kautta. Kerro yhteydenottopyynnössä, että olet kiinnostunut palveluun osallistumisesta. Omavalmentaja ottaa sinuun puhelimitse yhteyttä mahdollisimman pian. Mikäli et voi asioida sähköisessä palvelussa, jätä yhteydenottopyyntö valtakunnallisen neuvontapalvelun kautta: 0295 025 500 (ma-pe klo 9.00–16.15).

Oma asiointi (asiointi.mol.fi)

Voit myös varata ajan puhelin- tai video-ohjaukseen sähköisestä kalenterista, josta löydät vapaana olevat ajat. Jos aikoja ei ole tarjolla, tarkista tilanne myöhemmin uudelleen. Tarkistathan myös video-ohjauksen tekniset vaatimukset ennen ajan varaamista.

Koulutusneuvonta

Kun jo tiedät, mitä haluat opiskella, mutta haluaisit lisätietoa koulutuksen sisällöstä, opintojen rahoituksesta tai koulutukseen hakeutumisesta, ota yhteyttä suoraan koulutusneuvontaan:

Koulutusneuvonta (tyomarkkinatori.fi)

Voit myös lähettää kysymyksesi koulutusneuvonnan Facebook-sivulle.

Koulutusneuvonta Facebookissa (facebook.com)

Hyödynnä myös Lapin koulutusneuvontaa, kun mietit vaihtoehtoja koulutukseen, työhön ja tulevaisuuteen. Palvelu on maksutonta, luotettavaa ja henkilökohtaista.

Uppdaterad: 04.06.2024