Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Asiakastarina: Monipuolinen matkailukoulutus avaa uusia ovia työelämään

Monipuolinen matkailukoulutus avaa uusia ovia työelämään – haastattelussa uudelleenkouluttautuva Elina Ritola

Astumme sisään Joupiskan rinneravintolaan otolliseen aikaan juuri ennen ravintolan lounaskiireitä. Niinpä haastateltavallamme Elina Ritolalla on sopivasti aikaa pienelle juttutuokiolle. Elina on rinneravintolassa opintoihin liittyvässä harjoittelussa. "Olen viime viikkojen aikana muun muassa auttanut lounaan esillepanossa, paistanut hampurilaisia ja palvellut asiakkaita kassalla", hän kertoo työtehtävistään. Harjoittelu on osa matkailualan perustutkintoa, jota Elina suorittaa työvoimakoulutuksen kautta Sedun Ähtärin toimipisteessä.

Matkailualan koulutukseen Elina on päätynyt muutaman mutkan kautta. Hän on aiemmin valmistunut hotelli-, ravintola- ja cateringalalta. Myös muita aloja, kuten kone- ja metallialaa sekä hoiva-alaa on tullut kokeiltua, mutta työt tai opinnot ovat keskeytyneet erinäisistä syistä, jotka eivät aina ole olleet itsestä johtuvia.

Haastavan ja ajoittain "hulivilin" nuoruuden jälkeen Elina on nyt motivoitunut keskittymään opintoihin ja iloitsee siitä, että pääsee oppimaan tulevaisuuden kannalta hyödyllisiä asioita.

Koulutuksella kohti unelma-ammattia

Motivaatiosysäyksenä matkailualaan toimii Elinan haaveammatti joko hotellin vastaanottovirkailijana tai junatarjoilijana. Lisäksi tutkinto täydentää ja päivittää Elinan aiempaa osaamista esimerkiksi hygieniapassin ja anniskelupassin suorittamisen muodossa.

Opiskelu on monimuotoista sisältäen sekä lähiopetusta Ähtärissä että etäopintoja. Opinnoissa on paljon valinnaisuutta, jolloin opiskelijat saavat keskittyä niihin asioihin, jotka ovat itselle mielenkiintoisia. Matkailualan tutkintoa Elina suosittelisi muille alasta kiinnostuneille juurikin kurssivalikoiman monipuolisuuden takia. "Koen myös erityisen hyödylliseksi sen, että koulutukseen sisältyy kieliä. Aiemmista kieliopinnoista alkaa jo olla aikaa, ja on kiva päästä vetreyttämään kielitaitoa", kertoo Elina.

Elina kokee uuden ajantasaisen koulutuksen parantavan hänen asemaansa työnhakijoiden joukossa. TE-palvelujen kautta saatu korvaus opiskelusta mahdollistaa hänelle osaamisen päivittämisen, sillä hän kertoo, että ilman tukea hän tuskin olisi päätynyt enää uudelleen koulun penkille.

Elinan koulutus kestää vuoden ja valmistuminen häämöttää edessä ensi keväänä. Tällöin uunituoreella matkailualan ammattilaisella on edessään uudet tuulet. Ehkäpä törmäämme häneen vielä hotellin tiskin takana tai tarjoilukärryjen kera junavaunussa.

Fakta: TE-palveluiden verkkosivuilla on tällä hetkellä lukuisia työvoimakoulutuksia, joihin haku on juuri nyt. Aloitus elo- tai syyskuussa. Myös matkailualan koulutus käynnistyy syksyllä. Lisätietoa ja haussa olevat koulutukset: https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/

Kuvat ja teksti: Iris Aarola


Oma
asiointi