Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Kohti uutta, työllistävää ammattia - Anu Aho vaihtoi alaa, eikä ole katunut

Kohti uutta, työllistävää ammattia - Anu Aho vaihtoi alaa, eikä ole katunut

 

Anu Aho, 38 - vuotias, kolmen lapsen äiti Lapualta. Maatilan kasvatti. Pukuompelija, Veljekset Keskisen kassa, postinkantaja, tuleva koneistaja. Siinä Anu Ahon tarina kiteytettynä.

 

Istumme Anun kanssa opiskelijoiden kahviossa, Lapuan Sedussa. Mukavaa puheensorinaa, jokainen vastaantulija portaikossa on tervehtinyt. Rento tunnelma.

 

-Postin toistuvat YT-neuvottelut, epävarma tulevaisuus ja kiinapaketit. Mittani tuli täyteen ja otin Postilta kultaisen kädenpuristuksen. Siitä alkoi Anu Ahon uudenlainen arki. Anun mies, joka on itsekin metallialalla, oli ehdottanut, että mitä jos lähdet opiskelemaan koneistusta. Enempää rohkaisua ei tarvittu, kun Anu jo tiedusteli koulutuksesta SEDUn kouluttajalta Hannu Luomanpäältä. Anu tutki TE-palveluiden verkkosivuja ja haki ja pääsi kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto - koulutukseen. Koulutus toteutetaan työvoimakoulutuksena.

 

Nyt Anu on vasta koulutuksen alussa, mutta on jo ehtinyt opiskella hitsaamisen perusteita, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa. Manuaalisorvikin on käynyt tutuksi. "Tämä on siistiä hommaa. Mielikuvat koneistushalleista on likaisia, mutta olen hieman itsekin yllättynyt työn siisteydestä", Anu kertoo koulutuksesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nainen miehisellä alalla

"En ole kertaakaan törmännyt ennakkoluuloihin", Anu toteaa. "Nyt aikuisena opiskelu on ollut suhteellisen helppoa. Koulupäivät loppuvat viimeistään puoli kolmelta, eikä kotitehtäviäkään ole juuri tullut. Myös entisistä opinnoista sain hyväksilukuja", hän kertoo. Opiskelu on ollut palkitsevaa. Parhaina puolina tulevassa työssä Anu näkee työn vaihtelevuuden. "Tämä on kyllä parasta työtä. En voisi kuvitellakaan istuvani toimistossa", hän jatkaa.

 

"Kokeile, eipähän tarvitse katua!", Anu kehottaa. "Mutta pikkutarkka pitää olla. Ei viiden millin pultti mahdu 4,5 millin reikään", Anu nauraa. Työllistymisen tämä iloinen opiskelija näkee hyvänä. Noin vuoden päästä Anu on valmis työmarkkinoille teollisuuden palvelukseen.

 


Oma
asiointi