Ajankohtaista

null Pohjois-Karjalan ammattibarometri I-2021: Eniten pulaa edelleen hoitoalan työntekijöistä, rakennusala ja muoviteollisuus nousussa

Pohjois-Karjalan suurimmat työvoimatarpeet ovat edelleen hoito- ja sosiaalialalla, kertoo työ- ja elinkeinotoimiston julkaisema tuore ammattibarometri. Suuri kysyntä koko maakunnassa on esimerkiksi lääkäreistä, hammaslääkäreistä, puheterapeuteista, psykologeista ja farmaseuteista.

Rakennusalalla työvoiman tarve kasvaa kesäaikana. Pulaa on odotettavissa erityisesti kattoasentajista ja betonirakentajista, mutta myös esimerkiksi putkiasentajista ja eristäjistä. Maatalous- ja puutarha-alalla tulevan kesän kotimainen työvoimatarve riippuu koronapandemiaan liittyvien kansainvälisten matkustusrajoitusten tilanteesta, joten sitä ei vielä tässä vaiheessa pystytä ennakoimaan.

Uutena työvoimapula-alana listalle nousivat Pohjois-Karjalassa muoviteollisuuden prosessityöntekijät. Erityisesti lääketeollisuudessa toimivat muovialan yritykset ovat palkanneet paljon uusia työntekijöitä viimeksi kuluneen vuoden aikana, ja kasvun odotetaan jatkuvan myös vuonna 2021.

Ammattibarometri perustuu TE-toimistossa maaliskuussa 2021 tehtyyn arvioon noin 200 ammatin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta seuraavan puolen vuoden aikana. Aluekohtaiset ammattibarometrit on tehty samanaikaisesti kaikissa Suomen TE-toimistoissa.

Pahin pula Pohjois-Karjalassa on tuoreen ammattibarometrin mukaan seuraavista ammattiryhmistä: yleislääkärit, ylilääkärit ja erikoislääkärit, hammaslääkärit, suuhygienistit, röntgenhoitajat, kuulontutkijat ja puheterapeutit, psykologit, sosiaalityön erityisasiantuntijat, farmaseutit, muut luokittelemattomat terveydenhuollon asiantuntijat, betonirakentajat ja raudoittajat, kattoasentajat ja -korjaajat sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät.

Suurimman ylitarjonnan ammateiksi arvioitiin yleissihteerit, johdon sihteerit ja osastosihteerit, käytön tukihenkilöt, lähetys- ja audiovisuaaliteknikot, yhteiskunta- ja kulttuuritutkijat, toimittajat, kuvataiteilijat, muusikot ja säveltäjät, ohjaajat ja tuottajat, muut taide- ja kulttuurialan asiantuntijat, matkatoimistovirkailijat, varastonhoitajat sekä fysioterapeutit.

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään syksyllä 2021. Viimeisimmät ammattibarometriarviot myös seutukunnittain löytyvät Ammattibarometrin verkkosivuilta.

Päivitetty: 24.02.2022