Kotoutumiskoulutus

Kun tulet maahanmuuttajana Suomeen, on tärkeää, että kotoudut eli omaksut suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja. TE-toimisto tai kuntakokeilu ohjaa sinut tarpeen mukaan kotoutumiskoulutukseen.

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomea, tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan sekä työelämään. Työelämäjaksoilta saat kokemusta suomalaisesta työelämästä. Sinun on myös mahdollista suorittaa erilaisissa työtehtävissä tarvittavia lupa- tai passikoulutuksia, kuten työturvallisuuskortti tai hygieniapassi.

Koulutuksen tavoitteena on, että saavutat suomen kielessä tason B1.1. Näin pystyt itsenäisesti hoitamaan arkiaskareita, esimerkiksi käymään kaupassa ja asioimaan virastoissa tai siirtymään työelämään, ammatillisia valmiuksia kehittävään koulutukseen tai ammattiopintoihin.

Koulutukseen voidaan sisällyttää myös aiemman osaamisesi tunnistaminen tai tutkintosi tunnustaminen.

TE-toimisto tai kuntakokeilu voi ohjata sinut kotoutumiskoulutukseen, jos olet

  • maahanmuuttaja ja asunut Suomessa alle kolme vuotta,
  • vähintään 18-vuotias ja
  • työtön työnhakija tai jäämässä työttömäksi.

Lisäksi koulutuksen tulee vastata opiskeluvalmiuksiasi ja -taitojasi sekä tukea kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyviä tavoitteitasi. Myös 17-vuotias, jolla on tilapäinen oleskelulupa, voidaan ohjata kotoutumiskoulutukseen.

TE-toimisto tai kuntakokeilu voi ohjata sinut ensin kielitaidon tasotestiin ennen kotoutumiskoulutukseen ohjausta. Vaikka et osaisi vielä suomea tai ruotsia, tasotestissä arvioidaan, millainen kotoutumiskoulutus sopii sinulle parhaiten. Kotoutumiskoulutukseksi voidaan hyväksyä myös kansanopistojen ja muiden oppilaitosten tarjoama suomen kielen koulutus.

Vapaan sivistystyön oppilaitokset järjestävät luku- ja kirjoitustaidon koulutusta (ABC-koulutus/LUKI-koulutus), jonka tavoitteena on, että opit suomen tai ruotsin kielen luku- ja kirjoitustaidon perusteet ja alkeet, jotta voisit myöhemmin jatkaa opintojasi muussa kotoutumiskoulutuksessa. Luku- ja kirjoitustaidon koulutusta on mahdollista tukea kotoutumisaikaisina opintoina.

Lue lisää:

Päivitetty: 18.08.2023