Suomen työllisyyspalveluissa eletään monella tapaa jännittäviä aikoja. Maaliskuun 1. päivä alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa suuri osa TE-toimiston asiakkaista siirtyy kokeilukuntien työllisyyspalvelujen piiriin. Kokeilulla etsitään keinoja tehostaa työnhakijoiden pääsyä töihin, koulutukseen ja muihin palveluihin. Lisäksi tavoitteena on päästä paremmin kiinni pitkäaikaistyöttömyyden syihin. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.
Uudeltamaalta kokeilussa mukana ovat Helsinki, Vantaa-Kerava, Espoo, Porvoo sekä Raasepori-Hanko. Uudellamaalla viiden kuntakokeilun asiakkaaksi siirtyy kaiken kaikkiaan 92 000 asiakasta. Esimerkiksi Helsingissä hieman alle 50 000 työnhakijaa siirtyy kunnan työllisyyspalvelujen piiriin. Vantaalla ja Keravalla kunnan työllisyyspalvelujen piiriin siirtyy yli 21 000 työnhakijaa ja Espoossa 18 000.
Kuntien asiakkaiksi siirtyvät työnhakijat, jotka ovat alle 30-vuotiaita, vieraskielisiä tai eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen päivärahaan. Uudenmaan TE-toimiston asiakkaiksi taas jäävät ansiopäivärahaa saavat työttömät työnhakijat, työssä olevat työnhakijat, yritykset sekä tietenkin kaikki Uudenmaan työnhakijat, joiden kotikunta ei ole mukana työllisyyden kuntakokeilussa.
TE-palveluja ja kunnan palveluja joustavasti samalta luukulta
Kokeilun asiakkaat saavat kunnalta ne palvelut, jotka he aiemmin saivat TE-toimistolta. TE-toimiston tutut, työllistymistä edistävät palvelut eivät sinällään muutu, mutta palveluiden saanti helpottuu ja nopeutuu. Asiakas voi siis saada TE-palveluja, muita työllistymistä edistäviä palveluja sekä terveys-, sosiaali-, koulutus- ja yrittäjyyspalveluja saman katon alta. Asiakkaat saavat työnhaun tueksi kunnalta myös oman vastuutyöntekijän, joka auttaa heitä kokonaisvaltaisesti.
"Kokeilu on tarpeellinen, sillä työttömyyden syyt ovat yhä moninaisemmat. Tarvitsemme yksilöllisempiä ratkaisuja työllistymiseen. Kokeiluun siirtyvät työnhakijat pääsevät täysin uudenlaisen palvelusuunnittelun piiriin", sanovat Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja Ilkka Haahtela, Vantaan kaupungin työllisyyspalveluiden johtaja Susanna Taipale-Vuorinen sekä Espoon työllisyyspalvelujen päällikkö Hilla-Maaria Sipilä.
Uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen
Kunnat ovat valjastaneet palvelumalliin mittavat verkostonsa, mm. Kelan, oppilaitoksia, yrityksiä, järjestöjä ja palveluntuottajia. Kokeilu tarjoaakin kunnille oivan mahdollisuuden sovitella ketterämmin yhteen työnantajien osaamis- ja työvoimatarpeita, paikallista koulutustarjontaa sekä työnhakijoiden työllistymis- ja koulutustarpeita.
Uudenmaan TE-toimisto ja ELY-keskus tukevat kuntakokeiluja uudessa tehtävässä
TE-toimistolle jää kuntakokeiluun siirtyvien asiakkaiden osalta joitakin tehtäviä, muun muassa työttömyysturvaa koskevia lausuntoja ja työvoimakoulutusten koulutusvalinnat.
"Kaikki uudet työnhakijat ilmoittautuvat myös jatkossa työnhakijoiksi Oma asiointi -palvelussa tai TE-toimistossa , myös kuntakokeiluihin siirtyvät asiakkaat", projektipäällikkö Hilkka Koukkunen Uudenmaan TE-palveluista kertoo.
Myös Uudenmaan ELY-keskus tukee monin tavoin kuntakokeilujen ja TE-toimiston työtä.
"ELY-keskus muun muassa hankkii useita valmennus-, koulutus- ja arviointipalveluja, jotka ovat sekä TE-toimiston että kuntakokeilujen asiakkaiden käytössä", kehittämispäällikkö Henna Koivula Uudenmaan ELY-keskukselta sanoo.
Lisäksi ELY -keskus tukee kuntakokeilujen toimintaa tuottamalla tilastotietoa työllisyystilanteen kehityksestä kuntien käyttöön.
Tähtäimessä tehokkaampi palvelumalli
Kokeilun tavoitteena on kehittää myös uudentyyppisiä palveluja ja tehostaa palvelumalleja.
Konkreettinen työ alkaa maaliskuussa ja palveluita kehitetään koko kokeilun ajan, kertovat Haahtela, Taipale-Vuorinen ja Sipilä.
Kokeilu kestää kesäkuun 2023 loppuun asti. Hallitus linjaa työvoimapolitiikan pysyvästä palvelurakenteesta hallituskauden aikana.
Lisätietoja:
Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja, Helsingin kaupunki, 040 125 9887,
ilkka.haahtela@hel.fi
Hilla-Maaria Sipilä, työllisyyspalvelujen päällikkö, Espoon kaupunki, 043 824 6624,
hilla-maaria.sipila@espoo.fi
Eija Väätäinen, kokeilupäällikkö, Vantaan kaupunki, 040 481 0685,
eija.vaatainen@vantaa.fi
Hilkka Koukkunen, projektipäällikkö, Uudenmaan TE-palvelut, 0295 040 372,
hilkka.koukkunen@te-toimisto.fi
Henna Koivula, kehittämispäällikkö, Uudenmaan ELY-keskus, 029 502 1001,
henna.koivula@ely-keskus.fi
Riina Law, viestintäpäällikkö, työvoima ja maahanmuutto, Helsingin kaupunki, 040 822 1721, riina.law@hel.fi
Osa valtion työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävistä siirretään kuntien vastuulle valikoiduissa kunnissa. Työllisyyden kuntakokeilujen valtakunnallisena tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä sekä koulutukseen ja palveluihin ohjautumista nykyistä tehokkaammin ja luoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kokeilut alkavat 1.3.2021 ja päättyvät 30.6.2023.
te-updated 18.08.2023