Ajankohtaista

null Miten yrittäjiä, yksinyrittäjiä ja freelancereita tuetaan koronatilanteessa?

Hallitus helpottaa koronavirustilanteessa yrittäjien ja freelancereiden pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Yritystoiminnan edellytysten tilapäisluonteinen heikentyminen koronan vuoksi on peruste arvioida yritystoiminta työllistävyydeltään sivutoimiseksi yritystoiminnaksi. Sivutoimisen yritystoiminnan perusteella henkilöllä on oikeus työttömyysetuuteen. Päätoimisesti työllistyneen yrittäjän työttömyysetuuden saaminen ei edellyttäisi yritystoiminnan lopettamista.

Muutos ei erottele eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa, mikä turvaa poikkeusoloissa yrittäjien yhdenvertaisuuden. Yrittäjän oma ilmoitus riittää, mikä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa.

Yrittäjä ja freelancer voi jo nyt ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi (henkilöasiakkaana eli ei yrityksenä) hakeakseen työttömyysturvaa koronavirusepidemiasta johtuen. Yksinyrittäjän ja freelancerin oma ilmoitus koronavirusepidemiaperusteesta riittää. Tämä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa ja nopeuttaa koko prosessia. TE-toimisto antaa työttömyysturvaan liittyvät lausunnot, kun muutos työttömyysturvalaissa on voimassa ja toimeenpano-ohjeet asiassa saatu.

Työttömyysturvalakiin tehtävä muutos on määräaikainen. Muutosta valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä ja tiedotetta päivitetään muutoksen edetessä.

Lue lisää yrittäjien työttömyysturvasta koronaepidemian aikana Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteesta.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta.

Pohjois-Karjalan TE-toimiston yritys- ja työnantajapalvelut: 0295 043 183