Aktuellt

null Tiedätkö, millä tavoin TE-toimisto palvelee yrityksiä lomautustilanteissa?

Markku Lahti TE-toimistolla.

Yritykset ja työnantajat saavat TE-toimistosta neuvontaa ja tukea lomautustilanteisiin. TE-toimisto tarjoaa myös erilaisia palveluja ja voi esimerkiksi auttaa yritystä järjestämään lomautusajalle koulutusta. Siten yritys voi varmistaa, että työntekijöiden osaaminen vastaa yrityksen tarpeita lomautuksen jälkeen.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto tarjoaa yrityksille neuvontaa lomautustilanteissa. Yrityksen on tärkeää lähettää tieto muutosneuvotteluista TE-toimistoon. Ilmoittaessaan lomautuksista yritys saa tietoa TE-toimiston tarjoamista palveluista.

”Kerromme ja neuvomme lomauttavalle yritykselle perusasioita siitä, miten tilanteessa tulee toimia. Lähetämme yritykselle myös materiaalia, jota he voivat jakaa lomautetuille työntekijöille ja jakaa näin tietoa”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston yrityspalveluiden asiantuntija Markku Lahti.

Lomautusajan voi hyödyntää myös henkilöstön kouluttamiseen 

Yritys voi vaikuttaa työntekijöidensä osaamisen kehittämiseen myös lomautusaikana – jos taloudelliset resurssit sen vain mahdollistavat. Yritys voi hankkia työntekijöilleen niin sanottua yhteishankintakoulutusta yhdessä ELY-keskuksen kanssa, jolloin ELY-keskus maksaa osan koulutuskustannuksista. Työnantajan maksuosuus koulutuksesta vaihtelee yleensä 30 ja 50 prosentin välillä. Pienten yritysten kohdalla ELY-keskus voi maksaa jopa 80 prosenttia koulutuksesta.

”Työntekijän työsuhde pysyy voimassa lomautuksen aikana, joten on työnantajankin intressien mukaista miettiä, miten lomautettu lomautusaikansa käyttää ja kehittyykö silloin vaikkapa osaaminen”, kannustaa Lahti.

Lomautusajalle sopivia koulutustuotteita ovat Täsmä- ja MuutosKoulutus. TäsmäKoulutus on hyvä vaihtoehto tilanteeseen, kun yrityksessä tapahtuu muutoksia, joiden myötä henkilöstö tarvitsee uutta tietotaitoa tai osaamista. Kyseessä voivat olla esimerkiksi yrityksessä tapahtuvat teknologiset muutokset, ja silloin TäsmäKoulutuksella voidaan kouluttaa henkilöstö ottamaan haltuun uusi teknologia ja sen tuomat vaatimukset. Täsmäkoulutus voidaan toteuttaa määräaikaisen lomautuksen aikana ja se soveltuu etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Koulutusten pituus on noin 10–20 päivää. 

MuutosKoulutuksella yritys voi kantaa vastuuta työntekijöiden tulevaisuudesta silloin, kun henkilöstöä lomautetaan toistaiseksi ja paluu aiempaan työhön on epävarmaa. MuutosKoulutus parantaa työntekijöiden uudelleentyöllistymismahdollisuuksia, ja on kestoltaan vähintään kymmenen päivää.

Miten lomautuksesta eteenpäin?

On tärkeää, että myös lomautetut työntekijät ilmoittautuvat työnhakijoiksi TE-toimistoon, jotta he voivat hakea lomautusajalta työttömyysetuutta työttömyyskassalta tai Kelalta sekä hyödyntää TE-toimiston palveluja. Lomautetun on mahdollista saada esimerkiksi ammatinvalinta- ja uraohjausta sekä työnakuvalmennusta tai koulutusta.

”Lomautuksen aikana työntekijä voi myös mennä johonkin toiseen yritykseen töihin. Kun lomautus päättyy, työntekijä voi palata alkuperäiselle työnantajalleen”, kertoo Lahti.

Markku Lahti TE-toimistossa.

TE-toimiston asiantuntijoiden kanssa yrittäjä voi miettiä myös ratkaisuja lomautuksesta eteenpäin. Asiantuntijan kanssa yrittäjä voi sparrailla, miten yrityksen toimintaa voisi kehittää niin, että lomautustilanteet voitaisiin jatkossa välttää. TE-toimiston asiantuntijat voivat neuvoa yritystä myös esimerkiksi kehittämisavustusten suhteen. Lisäksi TE-toimisto voi ohjata yrityksen ELY-keskuksen palveluiden pariin, jos yritys tarvitsee vaikkapa liikkeenjohdon konsultointia.

”On tärkeää ilmoittaa lomautuksesta TE-toimistoon. Sekä yritykselle että henkilöstölle voidaan järjestää yksilöllisesti palveluita lomautustilanteeseen myös Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston laajasta yhteistyöverkostosta”, kertaa Lahti.

Lue lisää:

Lomautustilanteessa ota yhteyttä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston muutosturva-asiantuntijoihin:  

Uppdaterad: 11.04.2024