null Kaakkois-Suomen helmikuun 2023 työllisyyskatsaus

Trendit:

•    Työttömiä työnhakijoita 2 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin
•    Nuorten työttömien määrä laski 4 % edellisvuoteen verrattuna
•    Pitkäaikaistyöttömiä 18 % vähemmän kuin viime vuonna
•    Uusia avoimia työpaikkoja 24 % vähemmän kuin vuosi sitten
•    Palveluissa osallistujia 5 % vähemmän kuin edellisvuonna
•    Kaikkien työnhakijoiden määrä laski 18 % vuodentakaisesta

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun 2023 lopussa 14 608 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä oli 243 henkilöä (-2 %) pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 8 283, mikä on 306 henkilöä (-4 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 6 325, mikä on 63 henkilöä (+1 %) enemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Vuodentakaiseen verraten olemme helmikuisten mittauslukujen matalimmissa luvuissa työttömyyden kehityksen suhteen (tilastot v. 2006 eteenpäin). Näkyvissä on kuitenkin merkkejä siitä, että pitkään jatkunut työttömyyden väheneminen alkaa taittua.

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 681 eli 12 % kaikista työttömistä, mikä on 47 henkilöä enemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Ulkomaalaisten työttömien määrä on noussut viime vuodesta, mitä selittää edelleen työnhakijoiksi ilmoittautuneiden ukrainalaisten määrän kasvu. Työttömiä ukrainalaisia oli helmikuussa Kaakossa 156, ja koulutuksessa 286 henkilöä.

Nuorisotyöttömyys on edelleen laskussa. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä laski kaikissa muissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa, paitsi Imatran seutukunnassa. Helmikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli Kaakkois-Suomessa yhteensä 1 473, mikä on 4 % vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Koko maassa nuorten työttömien määrä laski 4 %.
 
Pitkäaikaistyöttömyys, eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä, on Kaakossa yhä laskussa ja vuodentakaiseen vastaavaan ajankohtaan verrattuna laskua oli 18 %. Kaikista työttömistämme pitkäaikaistyöttömiä oli helmikuun lopulla 26 %, kun vastaavasti koko Suomessa osuus oli 33 %. Kaakkois-Suomessa pitkäaikaistyöttömiä oli yhteensä 3 796, mikä on 654 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömistä miehiä oli edelleen 62 %.
 
Kaakkois-Suomen TE-toimistossa oli helmikuun aikana avoinna 2 762 uutta työpaikkaa, mikä oli 881 paikkaa (-24 %) vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Seutukunnallisessa tarkastelussa määrä oli viime vuotta matalampi Kouvolan, Kotka-Haminan ja Lappeenrannan seutukunnissa. Kouvolan seudulla avointen työpaikkojen muutos viime vuoden vastaavaan aikaan oli -29 %, Kotka-­Haminan seudulla ­-38 % ja Lappeenrannan seudulla -10 %. Imatran seutukunnassa avointen työpaikkojen määrä pysyi samana. Koko maassa uusia avoimia työpaikkoja oli 25 % edellisvuotta vähemmän. Kaakossa yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 48 prosentissa uusista työpaikoista, ja 72 % oli yrityksissä. Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin seuraavissa ryhmissä: avustavat keittiötyöntekijät, myyjät, toimisto- ja laitossiivoojat, puutarhurit, kasvihuoneviljelijät ja -työntekijät ja lähihoitajat.

Aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli helmikuun lopussa 6 353 henkilöä (-5 % vähemmän kuin edellisvuonna), ja aktivointiaste oli Kaakkois-Suomessa 30 % (koko maa 30 %). Laajan työttömyyden, eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden, yhteismäärä oli helmikuussa lähes 21 000. Määrä on 540 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Lisätietoja:
Kaakkois-Suomen TE-toimisto, Palvelujohtaja Tiia Piikki
Puhelin: 0295 042 172
Sähköposti: tiia.piikki(at)te-toimisto.fi

Ladattava julkaisu:


​​​​​​​Työllisyyskatsaus sisältää tilastoja työttömyyden, avoimien työpaikkojen ja palvelujen kehityksestä. Tilastot päivittyvät kuukausittain ja tiedot kerätään TE-toimistojen asiakaspalvelurekisteristä ja työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Päivitetty: 18.08.2023