Asioi meillä

Sivun linkkipuu

Mitä ammatinvalinnanohjaus on?

Ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelun tehtävänä on auttaa työhön ja koulutukseen liittyvissä pulmatilanteissa. Se on tarkoitettu hyvin monenlaisissa uratilanteissa oleville nuorille ja aikuisille. Ohjauksesta voit hyötyä esimerkiksi, jos olet kiinnostunut jatko- tai uudelleenkoulutuksesta, harkitset ammatin tai työpaikan vaihtamista, olet palaamassa työelämään, työttömyytesi uhkaa pitkittyä tai terveydentila rajoittaa uravalintojasi.

Mitä ohjauksessa tapahtuu?

Ammatinvalinnanohjauksen tärkein työmuoto on asiakkaan ja psykologin välinen keskustelu. Keskusteluja voidaan käydä paikan päällä TE-toimistossa, puhelimitse tai videoyhteydellä. Kaikissa ohjausmuodoissa ohjauksen alussa käsitellään yleensä koulutus- ja työkokemuksia, elämäntilannetta, ammatillisia toiveita, tulevaisuudensuunnitelmia, harrastuksia sekä terveydentilaa. Alkukeskusteluun kannattaa varata aikaa noin tunnin verran. 

Ammatinvalinnanohjaukseen sisältyy usein tiedonhankintaa ammateista tai koulutusvaihtoehdoista. Joskus on tarpeen saada lisätietoa asiakkaan kiinnostuksen kohteista, luonteenpiirteistä sekä vahvoista alueista. Tällöin voidaan käyttää kotitehtäviä tai testejä. Ammatinvalinnanohjaus on asiakkaan ja psykologin yhteistyötä. Psykologi voi esittää omia näkemyksiään tilanteesta, mutta lopulliset ratkaisut tekee aina asiakas.

Ennen ilmoittautumistasi TE-toimiston ammatinvalinnanohjaukseen huomioi seuraavat asiat:

  • mikäli olet päätoiminen opiskelija, ensisijainen ohjaustahosi on oppilaitoksen oppilaanohjaus
  • jos olet hakemassa ammatillista kuntoutusta tai sinulla on jo päätös siitä, ole yhteydessä työeläkelaitokseesi saadaksesi kuntoutussuunnitelmaasi selkiyttävää ohjausta ja neuvontaa
  • alle 30-vuotiaat voivat hyödyntää oman paikkakuntansa (Imatra, Hamina, Kotka, Kouvola, Lappeenranta) Ohjaamossa tarjolla olevaa ammatinvalinnanohjausta. Aukioloajat kannattaa tarkistaa Ohjaamoiden omilta verkkosivuilta  » Ohjaamot.fi

​​​​​​TE-toimiston ja Ohjaamojen palvelujen lisäksi käytettävissäsi on myös Työmarkkinatorin tietosisältö:

Ajanvaraus Kaakkois-Suomen TE-toimiston psykologeille

Kaakkois-Suomen TE-toimisto tarjoaa ammatinvalinnanohjausta Lappeenrannassa, Imatralla, Kouvolassa ja Kotkassa. Voit ilmoittautumisen yhteydessä esittää toiveesi asiointitavasta. Ohjauksen käynnistymisen jälkeen asiointitapa on vapaasti sovittavissa psykologisi kanssa.

  • Ohjaus TE-toimistossa: Ilmoittautumisen yhteydessä voit valita toimipaikan, jossa haluat asioida.
  • Puhelinohjaus: Psykologi soittaa sinulle sovittuna ajankohtana. Puhelu soitetaan 0295 -alkuisesta numerosta.
  • Videokeskustelu: Psykologi lähettää sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset osallistumaan videokeskusteluun sovittuna ajankohtana (Teams-sovellus). Video-ohjausta varten tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on: nettiyhteys, mikrofoni, kaiuttimet tai kuulokkeet sekä videokamera.

Tiedote 7.11.2023: Loppuvuoden osalta palvelussamme saattaa olla ruuhkaa, joten toimipaikasta ja asiointitavasta riippuen odotusaika ensimmäiseen ohjauskeskusteluun voi olla 6-8 viikkoa.

Ilmoittaudu ammatinvalinta ja -uraohjaukseen käyttämällä alla näkyvää ilmoittautumispainiketta.

Ilmoittaudu oman asuinalueesi ammatinvalinta- ja uraohjaukseen tästä (link.webropolsurveys.com).


Voit kertoa ohjaustarpeestasi myös ollessasi yhteydessä TE-toimistoon tai jättämällä ammatinvalinta- ja uraohjausta koskevan yhteydenottopyynnön Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Vastaanotettuamme ilmoittautumisesi tarjoamme sinulle ajanvarausaikaa tekstiviestillä tai soittamalla. Ole ystävällinen ja peruuta epäsopiva tai tarpeettomaksi osoittautuva ajanvaraus. Voimme käyttää sinulta vapautuvan ajan jonkun toisen asiakkaamme hyödyksi.

Tervetuloa ammatinvalinnanohjaukseen!

Sivu päivitetty 7.11.2023

Päivitetty: 07.11.2023